2014. május 20., kedd

Putyin

Sztanyiszlav Belkovszkij: PUTYIN
Az ember, aki nem létezett





"Az orosz ember történelmileg nem szokott hozzá, hogy állampolgár legyen."






Ha tömören akarom összefoglalni, miről is szól a könyv:  szókimondó és botrányos, politikai keretbe helyezett portré.
Az ember, aki nem létezett, hogyan lett "a Putyin".



Vlagyimir Putyin jelenleg talán az egyik legkarizmatikusabb vezetője a világpolitikának.  Komoly személyi kultusz veszi körül abban az országban, ahol úgy látszik, erre folyamatos igénye van a népnek. Putyin gyakorlatilag egy superman szerepében tetszeleg: együtt  repül a darvakkal sárkányrepülőn, vízzel bombázza a tüzet, tigrist altat, fekete öves dzsúdó mester, vadászik és lovagol, Forma 1-es autót vezet, együtt nyaral Albert monacói herceggel...

"VVP gay-ikon státusza 2007-ben erősödött meg, amikor Albert monacói herceggel elment Szibériába a nevezetes horgászatra."

Hogyan is lett a drezdai emberből, a KGB megszűnése után Oroszország legújabb uralkodója? 
Út a szentpétervári egyetemi titkárságról a Kremlbe.
Ezt az utat követi végig a tények alapján a könyv.  Nem botrányokról, de megtörtént eseményeket követve íródott. Politikai történéseket figyelembe véve ad képet az emberről, aki nem is létezett. Már a születése körül is van némi titokzatosság, erre is kitér a kötet.
Mert bizony, akit  a nagyközönség ismer, az nem volt. Szaktanácsadók és pr munkatársak közös munkája alapján jött létre. A politika is tanulható. Érdekes és olvasmányos történet ez.

Végig követhetjük útját Jelcin ellenfeleként történő színrelépésétől 1999-től, napjainkig a válásáig.  Nem a magánéletében vájkálva, de a nem titkolt valóságot felhasználva áll össze a kép. Ljudmilával való közös, valójában elég rövidke életükről és a mai napig homályba vesző egyéb részletek is felmerülnek.

Fontos része a történetnek az apakeresés: hogyan hat a későbbi felnőtt életünkre az apa hiánya? 
"És vajon véletlen-e, hogy Vlagyimir Putyin felnőtt élete nagyobbik részét azzal töltötte, hogy apát keressen magának? És talált, rögtön kettőt is: Anatolij Szobcsakot, Szentpétervár polgármesterét, és Borisz Jelcint."

Az összefonódásokról, egyéni és párt érdekekről, "a családról"  oda történő bekerülésről, netán onnan való kikerülésekről is sok izgalmas és érdekes tény olvasható. A ki-kinek a kije, (lánya, veje, sógora, testvére), fontos az érvényesülésnél, vezető pozíciók megszerzésénél. Az egész könyv olvasása közben az járt a fejemben: a magyar változatot is szívesen megismerném...

"A politika, különösen a nemzetközi, gyakran arra készteti az embert, hogy elfelejtse a „tisztesség” szót."
 A csecsen internacionálé, kedvenc ellenfelek és a Nyugat véleménye őfelsége VVP-ről egészen az egészségi állapotán át a hálószobájáig bizony itt minden szóba kerül. Valóban érdekességekre és összefüggésekre kapunk magyarázatot. Izgalmas képet ad, jobb, mint egy politikai krimi! Ez a valós élet ugyanis... közérthetően megírt történet. Oroszország politikai múltja és jelene valamint lehetséges jövője is bemutatásra kerül. Talán jobban megérthetjük ezt az országot és vezetőit.



Igazán sok olyan háttér-információt is elmesél a könyv a nemrégiben lezajlott téli olimpiáról Szocsiban, ami több, mint elgondolkodtató vagy meghökkentő. Ha csak azt vesszük alapul, hogy
az esélytelenül indult Szocsi nyert, (ami egy szubtrópusi hely), ... mind ez mibe is került az orosz államnak? Sokba. És ez már nem csak a presztízsről szólt!





Ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit is kíváncsi és érdeklődik napjaink politikája iránt, a világ dolgai felé nyitottan áll az élethez. Akkor is érthető lesz, ha nem napi szinten figyeli a híradásokat.
Jól szerkesztett, olvasmányos könyvet kap kézbe a szerzőtől, aki napjaink elismert politikai elemzője. Könyve, az érintett kényes témák, kritikus hangvétele és vitatható álláspontja miatt ez idő szerint nem jelenhet meg Oroszországban, míg a világ számos más pontján a magyar kiadással egy időben kerül az olvasókhoz. A legtöbb Putyin életrajzzal ellentétben, Belkovszkij nem kizárólag Putyint, a politikust, de a megkövült álarc mögött megbújó magánembert is megmutatja (plasztikai műtétek, politikus barátok, és akár a Politkovszkaja gyilkosság háttere) is a témája többek között!


A könyv ITT megrendelhető a kiadótól!




A kötetért köszönet az Athenaeum Kiadónak!



Athenaeum, Budapest, 2014

384 oldal · ISBN: 9789632933184

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése