2014. május 6., kedd

A pénzváltó

William G. Winkler: A pénzváltó 


                                         












William G. Winkler fordulatos politikai krimije, A pénzváltó a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg. Ezzel az Atlantic Press Kiadó egy sorozatot indított, amelynek következő darabját szintén a Németországban élő szerző írja. Várhatóan a júniusi Könyvhétre azt is kézbe vehetik az olvasók. A témája a hírhedt londoni polóniumos gyilkosság lesz.



A pénzváltó című regény főszereplője egy Moszad-ügynök, a történet napjainkban játszódik.
 A célja az egyre  fenyegetőbb és mind nagyobb pusztítást elérő, egyre hatékonyabb, palesztin rakétatámadások megakadályozása. Rögtön ezzel is indít az író, egy váratlanul becsapódó rakétával veszi kezdetét a történet. Jeruzsálemben járunk, ahol Avram Meir nyári vakációját tölti, Ő a Moszad operatív osztályának vezetője. Azonnal hozzálát egy különítmény megszervezéséhez, aminek az a feladata, hogy megakadályozzák a Hamász-nak további rakéták beszerzését. Különítményének másik fő célja, hogy likvidálja a szervezet főpénztárosát, akinek évtizedeken át sikerült megőriznie inkognitóját. Ő, mint egy kísértet évtizedek óta megfoghatatlanul siklik ki a kezeik közül.


William G. Winkler egy pergő és fordulatokban gazdag, több szálon futó kémtörténetet ad olvasói kezébe. A legjobb "James Bond-i" hagyományokat követve kapunk egy mai, hiteles olvasmányt.
A világ rendjét felügyelő titkos szervezetek céljairól, azok működéséről is beszámol. Sok valós eseményből kiindulva, a történeteket kiegészítve érdekes adalékokkal, kerekké formálja őket az író.
Aki figyelemmel kíséri a közel-keleti válság okait, tudja, hogy ez a könyv nagyon is aktuális.
Igen kényes kérdésekre keresi a választ: kik, hogyan, milyen úton szerzik be a Gázai övezetből és Libanonból Izraelre kilőtt rakétákat? Mit tesz ez ellen a Moszad?

A világ nagyvárosai adják a keretet az eseményekhez. Bejrút, Buenos Aieres mellett London, München, Frankfurt, Bécs és Párizs a főbb helyszínek. Feltűnik és fontos szerepet kap Budapest is.
Az itteni arab pénzváltók, a rendszerváltás utáni helyükön maradt kiskirályok az összefonódás remekül megjelenik a regényben. Elgondolkodtató és szomorú kép ez.

A főszereplő precíz és okos. Sorsát ezek segítségével tudjuk nyomon követni, hiszen a több névre kiállított útlevelek, a felkészült profizmusa révén mindig időben elmenekül.
Emberi oldalát is megismerteti velünk Winkler: honnan került Arafat közelébe, hogyan tudott kiemelkedni abból a közegből, lett Arafat bizalmi embere. Mit ért el, milyen életet is él állandó készenlétben a veszélyre figyelve, hogyan tudott hosszú éveken át láthatatlanul tevékenykedni.
Ehhez a szerelem és egy nő is a  segítségére van. Claudia mesteri partner a férfi mellé. Vannak olyan nők is, akik nem a tudásukkal vagy a képességeikkel, hanem a szépségükkel próbálnak érvényesülni. Ilyen alak a könyvben Claudia. Ő nem okosságával, mint inkább a szerelem művészetével hódít. Érdekes színfoltja a történetnek.

Megtudhatjuk mi az a havala:  A havala, melyhez A pénzváltó szereplői is többször folyamodnak,
egy igen népszerű pénzátutalási forma az arab világban, amelynek lényege a középkor óta működő iszlám hagyomány. A tranzakció szóban történik, s az alapja az adott szó, a bizalom. Meglepő fordulatok követik egymást. Minden, ami egy jól felépített kémtörténethez kell, adott: telefonos lehallgatások, kódfejtők és kémműholdak segítik a szereplők dolgát. Őrületes akciók, hajszák sora követi egymást.

A végkifejlet és a megoldásig sok kalandban lesz részünk. A fellebbentett függöny mögé leshetünk, mi és miért történik a politika színpadán. Elgondolkodtató és igen mozgalmas a történet folyama.
 A regény alapötletéül egy négy évvel ezelőtti esemény szolgált, amikor két izraeli kémrepülőgép közelítette meg a budapesti repülőteret. Első ránézésre két civil küllemű izraeli felderítőgép volt. Az izraeli légi- és űrerők (IASF) két gépe kétszer megközelítette a leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott.

Kellemes nyomozást a pénzváltó után!
Köszönet az Atlantic Press Kiadónak az élményért és az érdekes sorozatért.


A könyv most megvásárolható 20% extra kedvezménnyel! http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=William_G_Winkler_A_penzvalto&id=269894&type=22





Atlantic Press, Budapest, 2014
256 oldal · ISBN: 9786155033032

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése