2014. május 14., szerda

Orosz rulett

Anthony Horowitz: Orosz rulett






"Nem győzhetsz, ha nem hiszed, hogy győzhetsz."



Az Animus Kiadó tavaszi újdonsága egy igen érdekes történet, aminek akár lehetne az alcíme az is:
"Hogyan lettem bérgyilkos?"



Ebbe a különös és jéghidegen profik világába visz el bennünket az író.Végig izgalmas és érdekes ez a kép, amit olvasás közben kapunk. Ugyanis az emberi oldaláról mutatja meg a dolgokat. Az odáig vezető utat tárja elénk, ami nagyon is tanulságos: a gyilkos is ember.


Főhősünket kisfiú korától követhetjük nyomon. Addig éli az átlagos tizennégy éves orosz fiúk életét.
Jaszen Gregorovics egy apró orosz faluban nevelkedett a semmi közepén.  Amikor a közeli vegyszergyárban, ahol a szülei dolgoztak, baleset történik élete éles fordulatot vesz.
Kiderült, hogy vegyi fegyvereket is gyártottak az üzemben. A baleset során anthrax baktérium szabadult ki, került a levegőbe. A kormány minden nyomot eltüntet, egyszerűen "felszámolja" a falut... és mindenkit megöletett. Az orosz titkolózás már akkor is csúcsra járt.

A szülők mindent kockára téve, megmentik fiukat, és világgá küldik. Aki addig az életből semmit nem látott, arról keveset tudott, most Moszkváig menekül. Azonban a "régi jó barát" is benne van a dologban, segítség helyett elárulja a srácot. Ezzel a kör bezárult, ott maradt egyedül, pénz és lehetőség nélkül. A városi kolduló és lopásokból élő gyerekbandához csatlakozva tanulja az élet fortélyait: önfenntartást, túlélést, menekülést.

Egy rosszul sikerült betörés után élete újabb fordulatot vesz:
egy vidéki dácsába kerül, egy oligarcha előkóstolója lesz.  Itt tulajdonképpen fogolyként él, menekülésre esélye sincs. Él a lehetőséggel: figyel és tanul, várja a kedvező alkalmat arra, hogy megszökjön.  Ez el is érkezik, három évvel később, amikor kalandos és veszélyes módon, de sikerrel
megmenekül a börtönéből. A kalandok innen válnak még izgalmasabbá.

A Skorpia az a csoport, akikkel kapcsolatba kerül és a kiképzés lépései nagyon is érdekesek. Az emberi oldaláról a lelki vívódásairól is beszámol az író. Mert ez egy ígéretes és egyedüli lehetőség, de saját lelkével is megküzd Jaszen. Tanúi lehetünk hogyan válik felkészültté, hogyan is folyik egy ilyen kiképzés, miket tanul, hogyan lesz belőle profi. Bekerülni nehéz, az élete a tét. Második lehetőség nincs, a veszély érezhető. Mindez a festői Velence közelében egy szigeten.

Önszántából sohasem választotta volna ezt az életformát, de élt a lehetőséggel. Nem erre vágyott, ám ez volt az egyetlen módja, hogy eltűnjön, megalapozza életét.  A bérgyilkossá válás anatómiája… avagy a gyilkos is ember. Lelkizős, de izgalmas és érdekes folyamat egy orosz gyerekről, aki bérgyilkos lett. A körülmények áldozata mondhatni. 

Olvashatunk még az első bevetéséről, kapcsolatairól a csoport tagjaival. Igazi naplószerű visszaemlékezés, sok sok kalanddal fűszerezve. Jaszen egy szimpatikus figura. Okos és talpraesett kölyök. Végig drukkoltam neki, bár a választása természetesen nem elfogadható életforma. Majdnem sikerült neki a jó útra térés is, bár sok esetben egyszerűen nem volt választása.
John Rider a Vadász nagy hatással volt rá.  A vele való közös bevetése, kapcsolata az, ami döntően befolyásolta későbbi életét. Sorsuk összefonódott, és sok hasonlóságot mutat.

A 2000-ben indult Alex Rider sorozat, amiben egy 14 éves fiú az angol titkosszolgálat (MI6) legfiatalabb, de annál sikeresebb kémje lesz.
Ennek része a frissen megjelent Orosz rulett című történet is. Angliában tavaly szeptemberben látott napvilágot a könyv. Az Alex Rider sorozatból 13 millió példány fogyott eddig világszerte.
Elgondolkodtató olvasmány.

"– Megmentetted az életemet – mondtam.
Vadász elmosolyodott. – Egy életet megmenteni és egyet elvenni egyetlen golyóval nem rossz eredmény."


Anthony Horowitz
Nagy-Britannia számos tekintélyes díjjal kitüntetett írója, 1955-ben született. Mint általában a jómódú családok gyermekei, ő sem kerülhette el a bentlakásos iskolát, amitől máig rossz álmai vannak. .Azon a szörnyű helyen egyetlen menekülési lehetőségem az olvasás és az írás volt.
Nyolcévesen már írógépet kér ajándékba, és kitalált történeteivel szórakoztatja társait. Felnőtt életét egy reklámügynökségnél kezdi szövegíróként, amit azonban unalmasnak talál, s huszonéves korától már csak a regényírásnak él. Emellett igen népszerű forgatókönyvíró, egyebek között ő írta filmre Agatha Christie nálunk is bemutatott Poirot sorozatát.


Animus, Budapest, 2014
304 oldal · ISBN: 9789633242353 · Fordította: Pék Zoltán

1 megjegyzés:

  1. Csak egy kérdés, az alex rider sorozat legújabb kötetének lesz magyar fordítása
    ?

    VálaszTörlés