gasztronómiai anyaregény
Dés Marci rajzaival
Dés Mihály 2013-ban megjelent nagy sikerű Pesti barokk című regénye után egy különleges szakácskönyvet írt. Családregényeszencia, sok humorral és iróniával, jól bevált, a család kedvenc finomságait tartalmazó receptekkel állít emléket édesanyjának. Meghatóan szép és őszinte sorok ezek!
Dés Magda 1923-ban született (Klingenberg) Magdolna néven, Örkényben.
" Majdani szakácstehetségére nem lehetett következtetni sem a születési körülményeiből, sem a családi hagyományaiból, sem pedig az életben való elindulásából. A főzéshez való különleges képességét nemcsak a saját gyerekkorában sikerült gondosan eltitkolnia, de - ami sokkal rosszabb - a miénkében is."
Alcím lehetne még: hogy készül a Sütimama. A nagyszerű édesanya főző és konyhai sikerei az unokák érkezésével kezdtek igazán kiteljesedni. Gyermekként mennyire másként látjuk szüleinket, mint visszagondolva felnőtten. A kemény munka és a hat "neveletlen" gyerek felnevelése nem kis feladat volt. A konyhai tízparancsolat egyik alapja: Figyelj oda! Arra, amit főzöl, vagy amit éppen tenned kell. Tedd a legjobb tudásod szerint. Magda néni akár munkáról, gyerekek neveléséről, vagy a főzésről volt szó teljes szívvel és ötömmel tette a dolgát. Túlélni, mindenből a legjobbat kihozni.
A család élete szorosan összefonódott a történelemmel: a II. világháború, zsidóüldözés és a kommunizmus épp úgy beleszólt életükbe, mint a különböző betegségek.
"Gyerekként én egy örökké elfoglalt, szigorú, szép, számonkérő asszonyra emlékszem, akinek sohasem lehetett eléggé a kedvére tenni, és aki - ha úgy adódott és bizony néha úgy adódott, hogy adódott - minden gond nélkül lekevert nekünk egy frászt."
A humorral átszőtt regényből megismerjük a Dés család történetét, amit a múlt század budapesti képei tesznek még érdekesebbé. Már a szülők megismerkedésétől követhetjük életül alakulását.
A sármos, fiatal Philip Rudolf, aki később Duda papa néven vonult be a családtörténetbe, már 19 évesen megismerte az akkor 14 éves Magdát. Elmélyülő barátságukból hat év múlva házasság lett, majd érkeztek sorban a gyerekek is, négy fiú és két leány.
A családi szeretetről, összetartozásról épp úgy szól ez a remek receptgyűjtemény, mint a klasszikussá vált családi finomságokról. Kinek mi volt a kedvence, hogyan nem lehet elrontani a spenótot, vagy a híressé vált túrótorta, amit mindenki egyhangúan kedvelt. (Sőt, túrótorta recept túró nélkül is található a sorban).
A népmesei számot idéző 77 recept sok egyszerű, mégis remek ötletet tartalmaz. Azt gondolom, minden ételnek a legfontosabb kelléke a szeretet volt. Szeretettel és örömmel készültek ezek a finomságok, az egész népes családnak. Sütimama életfilozófiája és kitartóan friss szellemének állít emléket a szerző. Sok családi epizódot felvillantva mesél életükről. Nem lehet nem szeretni ezt a könyvet. Örülhet, aki ismerhette közelről Sütimamát, életének része lehetett. Lehengerlő személyiségét jól visszaadják a sorok. A sárga Trabanton megtett utazásai, sok sok egyéb humorral átélt esemény színezi a történetet. Lelkesen nézte az elvont művészfilmeket, figyelte a világban zajló eseményeket. 90 évesen még remek szilvás kiflit sütött unokáinak.
Közben nagyszerű és kiváló művészek emlékeznek ők hogyan ismerték, milyennek látták Sütimamát. Udvaros Dorottya, Koltai Róbert, Esterházy Péter vagy akár Lukáts Andor sorai szívmelengetően kedvesek. Nem trükk kérdése, ez személyiség. Amit megpróbálhatunk ellesni, átvenni fortélyokat.
A szófordulatai, apró poénjaival megtűzdelt emlékezés még személyesebbé, élvezhetőbbé teszi a sorokat.
A remekül szerkesztett kötet igazi családi vállalkozás: emlék az édesanyának, gondos nagymamának a szerető fiú tollából és az egyik unoka csodálatosan jól illeszkedő, a hangulatot jól visszaadó bájos rajzaival.
Az idei év egyik legeredetibb, legegyedibb szakácskönyve ez. Életmese, családregény remek receptgyűjtemény. Élmény volt olvasni, visszaemlékezni arra, amit bennem is megidézett nagyanyám konyhájából. Ételek, ízek, emlékek, a szeretet szakácskönyve ez.
Sütimama gasztronómiai szentháromságával (hagyomány, modernség, kreativitás), és kulináris tízparancsolatával megspékelve.
Bőven megszórva szeretettel, mert az kell és így teljes az élmény. Egyedi és különleges ízét az adja meg. Ezek az emlékek, érzések jönnek át Dés László remek dalaiból is, amit a könyv is ad. Jó lehetett felnőni egy ilyen családban.
Köszönöm a szerzőnek a személyes és meghatóan szép dedikációt!
Ajánlom mindenkinek szeretettel a Corvina Kiadó könyvét!
5/5
Dés Mihály: 77 pesti recept, 2014,
Corvina Kiadó, 216 oldal, 3490 Ft
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése