2014. május 10., szombat

A hét csoda

Steven Saylor: A hét csoda 


                                                                        







      " Egy utazónak nyitottnak kell lennie az új élményekre és tapasztalatokra, Gordianus. Máskülönben mi értelme utazni?"
                                             


Steven Saylor amerikai író, 1956. március 23-án született a texas-i Port Lavacában. A legismertebb munkái az ókori Róma életébe bevezető, Sub Rosa azaz: Gordianus, a Nyomozó életútját és ügyeit feldolgozó regényei. A Gordianus főszereplésével játszódó Roma Sub Rosa-regények számos díjat elnyertek, így többek között a Lambda Irodalmi-díjat, az Amerikai Krimiírók Ellis Peters Történelmi Tőr-díját, a Történelmi Bűnügyi Regény Kedvelők Társaságának Hérodotosz-díját és a Krimiírók Nemzetközi Szövetségének Hammett-díját.


Gordianus nyomozásait eddig tizenkét könyvben követhettük nyomon. A hét csoda című 2012-ben megjelent  történet egy előzmény novellafűzér. Itt ismerkedhetünk meg a fiatal Gordianus-sal, követhetjük nyomon egy utazáson, ahol a világ hét csodáját keresi fel. Minden helyen történik valami titokzatos gyilkosság is, amit természetesen az ő segítségével oldanak meg.
Az eddig olvasott történetek izgalma és érdekessége itt még fokozódik. Saylor kedvence az ókori világ. Ezt profi módom és alaposan felkutatta, rengeteg sok érdekességet épített be a történésekbe. Érezhetően alapos előtanulmányokat végzett. Nem iskolás könyv, nem is történelmi lexikon, csak olvasmányos módon közvetíti információit.

Steven Saylor végre felfedi Gordianus életének eddig ismeretlen szakaszát, és arra is fény derül, hogyan lett belőle a Nyomozó. Mindeközben bepillantást nyerünk az ókori Róma talányokban, izgalmakban, csodákban és összeesküvésekben gazdag világába, mindezt azon a varázslatos módon, amire csak Steven Saylor képes.Humora is finom, ironikus.

Gordianus, tizennyolcadik életévét betöltvén, élete legnagyobb kalandjára indul megtekinti a világ hét csodáját. Ekkor még nem hívják „Nyomozónak” – ám ez a kíváncsi ifjú római a hét csoda mindegyikénél olyan rejtéllyel szembesül, amely próbára teszi képességeit. Utazásaira tanára, a szidóni Antipatrosz szegődik társául, az akkori világ legünnepeltebb poétája, aki ugyanakkor meglehetősen csavaros észjárású öregember. Mielőtt útnak indulnak, Antipatrosz megrendezi a saját halálát, hogy álnéven járhassa a világot. A történetek hátterében ott forrong az a politikai zűrzavar, amely fenekestül forgatja majd fel a római világot.

A spoiler mentes fülszöveg sokat ígérő. A regény nekem már a sokadik Steven Saylor olvasásom, nála jobb túravezetőt nem találni. A történet izgalmas és érdekes, végig fenntartja az érdeklődést. A csodákról alapos bemutatást ad. Nyomon követhetjük az ifjú Gordianus felnőtté érését, találkozását a szerelemmel. Tapasztalatait itt is alapos, mindenre kiterjedő módon szerzi meg. A szexuális ismeretek is beletartoznak a kalandozásokba. Ez  is nagyon árnyaltan, finoman jelenik meg a történetben.
Saylor különleges képességgel kelti életre, varázsolja elénk az ókori világot. Emberábrázolása pedig tényleg kiváló. Alakjai hitelesen rajzolódnak elénk. Kedveltem a mellékalakokat is: a hetérává váló özvegy alakja és a gall életérzésről írottak voltak nagyon érdekesek. A boszorkány átka epizód szintén nagyon izgalmas volt. Az egész könyv végig nagy élményt adott.

Remek időutazás, aminek során végig látogatjuk az ókor hét csodáját. Különös módon tetszett az egyiptomi és a rodoszi kolosszus története. A végső fordulat pedig több, mint meglepő lesz az olvasóknak! Hiszen a történet sorozat azzal indul, hogy Antipatrosz megrendezi a saját halálát... ennek oka a kötet végére kiderül, miért is. A finoman beleszőtt politikai történések még érdekesebbé teszik a pörgő cselekményt.
Minden Gordianus rajongónak ajánlom ezt a történetet. A további kötetekben megismert Nyomozó alakja itt kezd először kialakulni, megrajzolódni. Tanulságos végig követni a felnőtté válás és az utazás eseményeit.
Az ókori krimik világa pedig most is egy varázslatos és izgalmas világba vezet. Saylor ismét remekelt! Kalandos utazására kísérjétek el, érdemes!

Steven Saylor már kétszer is járt Magyarországon. Először 2007-ben a Róma kötete megjelenése alkalmából, majd 2011-ben is itt dedikált az ünnepi könyvhéten az Agave Kiadó vendége volt. Így nekem is dedikált példányaim vannak tőle.

A Sub Rosa - Gordianus eddigi kötetei a történet szerinti sorrendben:
* Római vér (Roman Blood, 1991, magyarul 2003)
* A Vesta-szüzek háza (The House Of The Vestals, 1997, magyarul 2006)
* A végzet fegyvere (Arms Of Nemesis, 1992, magyarul 2004)
* Egy gladiátor csak egyszer hal meg (A Gladiator Dies Only Once, 2005, magyarul 2008)
* Catilina rejtélye (Catilina's Riddle, 1993, magyarul 2004)
* Venus kezében (The Venus Throw, 1995, magyarul 2005)
* Gyilkosság a Via Appián (A Murder On The Appian Way, 1996, magyarul 2005)
* Rubicon (Rubicon, 1999, magyarul 2006)
* Eltűnt Massiliában (Last Seen In Massilia, 2000, magyarul 2006)
* Próféciák köde (Mist Of Prophecies, 2002, magyarul 2007)
* Caesar ítélete (The Judgment Of Caesar, 2004 magyarul 2008)
* Caesar diadala (The Triumph of Caesar, 2008, magyarul 2009)

     

Agave Könyvek, Budapest, 2012
384 oldal · ISBN: 9786155272042 · Fordította: Heinisch Mónika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése