2024. január 16., kedd

Vaskesztyű

 

Borda János: Vaskesztyű



                                              






"Mert van a törvény,
és van az igazság."




Egy új szerző felfedezése, megismerése mindig izgalmas kihívás. Borda János a Gold Book Kiadó új szerzője, a regény egy újabb gyöngyszem a történelmi könyvek polcán. Mesélő szavakkal, igényes fogalmazással, egy olyan időszakról regél, melyre talán még büszkék is lehetünk. Népek sokasága vonul fel előttünk, kunok, avarok, magyarok kik képesek vállvetve is küzdeni, és nem csak egymás ellen.

Borda János története visszahozza drága Csikász Lajos szeretett kunjait. Ezzel is tovább színesítve a róluk megismerteket. Már ezért is felfigyeltem erre a könyvre, és a figyelemfelkeltő cím és remek borító is érdekessé tette számomra. Volt benne számtalan kaland, népies humor, jó kis csaták, izgalmas helyszínek. Sokszor a nem várt fordulatok még élvezhetőbbé tették számomra a történetet. A cselekmény izgalmas, változatos és remekül megrajzolt karakterek népesítik be az összképet.


Életre kelő múlt.. Talán ezzel a pár szóval tudnám legjobban kifejezni amit az utolsó oldalak után érzek. Azon túl, hogy még szívesen olvasnám, kalandoznék elődeinkkel, velük harcolnék, küzdenék, szenvednék, szeretnék.. Nehéz szavakat találni, lenyűgözött ez a regény, azt hiszem még sokáig velem lesz, meghatározó élmény marad. Borda János szépen és gazdagon ír, csodálatosak a tájleírásai, élő lüktető a csaták leírása.

Felsorolni is nehéz lenne mi ragadott meg ebben a nagyívű történetben, hiszen mindent megtalálhat benne egy történelmet kedvelő olvasó. A magyar népet egy igencsak próbára tévő időszakba repített vissza a regény, melyben utolsó Árpád házi királyaink uralkodása idején kalandozhattunk. IV. Béla, IV. László, és V. István, mindannyian nehéz helyzetekben álltak az ország élén, velük ismerkedhetünk a könyv lapjain. Azonban, talán a honvédő háborúk nehézségein is túlmutatnak a belső torzsalkodások, a hataloméhes kiskirályok ármánykodásai, nemzetségfők, kapzsi, nemes urak sötét álmai. Ember embernek volt farkasa, bárcsak mind összefogtak volna egy közös cél érdekében. Sosem volt ez másképpen, de ebben az időszakban különösen szükség lett volna az összefogásra.

Szerencsére az összetartással is találkozhattunk ebben a felemelő történetben, ahol kiemelkedően jók a karakterek. Nem vehetünk mindenkit egy kalap alá, hiszen a nagyurak között is bőven akadt nemes szívű, jószándékú, hatalmával bölcsen bíró és uralkodó, akikre támaszkodhattak közrendű hőseink. Miattuk, értük izgulhattunk igazán, sokan közülük szolgasorból váltak ki, és mutattak példát emberségből, hűségből, elnyerve jutalmukat. Szívemnek kedves tájon, a Tisza vidékén, Szeged környékén játszódik a történet java, igazán élmény volt erről a tájegységről olvasni, bebarangolni, elképzelni az akkori állapotokat. Több szemszögből is megismerjük az eseményeket, egy kis dél-magyarországi falu három nemzedékének sorsa áll az események fő sodrában.

Itt él Ajándok, tiszta szívű és lelkű főhősünk, aki megbocsájtható okból kerül a vadorzás vádjával törvény elé. A büntetés nem marad el, de nem veszíti el élni akarását, és küzdeni vágyását, kitartását, mellyel még becsületét is visszaszerezheti. Mindezekhez a tiszta szerelem ad erőt neki. Az ő sorsán keresztül követhetjük születésétől, családja, és faluja sorsát is, mely hol jobbra hol rosszabbra fordul, de a remény mindvégig megmarad.

Mi pedig, olvasók bátran kalandozhatunk velük, itt barátok, testvérek harcolnak vállvetve, egymást vigyázva, tanítva, védelmezve. Tökéletes kalandregény, sok-sok háttérinformációval. Visszatér a tragikus sorsú (Kun) László király, (itt még a királygyilkosság előtt vagyunk nagyjából 10 évvel), a pápai követek, az Abák, Csákok nemzetsége. Ajándok élete összefonódik Sándor nemes úrfiéval, kivel együtt cseperednek fel, sosem feledve ezt a szinte testvéri köteléket. Sokan szegődnek még mellé, egy igazi jó barát, Aracs, egy lány Ineta, ki később asszonya lesz. Pogányság kontra kereszténység harca adja a hátteret. Történetük végét nem szeretném elárulni, ki-ki fedezze fel maga, mi rejlik még a jövőjükben.

Kiemelkedően szép tájleírásokkal találkozhatunk, az évszakok, állatok megjelenítése látványos képekkel elevenedik meg: retteghetünk a lápi farkasoktól, vagy a vízimadarak szépségében gyönyörködhetünk. Megismerhetjük a jobbágyok életének napi nehézségeit, az életben maradást bujkálás közepette, a gyógyfüvek áldásos hatásait, melyeket akkoriban jól ismertek. Rég elfeledett, ősi magyar nevek sorakoznak az oldalakon, a régi szóhasználat eredetivé és élővé teszi a regény történéseit. Számtalan tisztség neve hangzik el, beszélő nevek és rangok, titulusok, bizonyítva milyen gazdag a magyar nyelv.

Hazánk épen maradt, vagy romjaiban is fenséges kővárai elevenednek meg előttünk. Különösen érdekesek voltak a várak bevételére irányuló támadások leírásai, vagy ellenkezőleg, egy-egy várvédő csata olvasata. Nem volt mindegy a stratégia, legtöbbször azon múlott a győzelem vagy a veszteség. Ilyen váraknál kirándulva sokszor töprengtem már rajta, hogy lehet bevenni egy ilyen várat, ezért is szerettem annyira ezeket a részeket.


A szerző saját szavait idézem az Utószóból..” Mindenesetre úgy hiszem, szép és nemes legendát sikerült szőnöm...” Megnyugtathatom, pontosan így van! Tisztelet az olvasónak! ezzel zárul a szerzői utószó. Nos, tiszteletem a szerzőnek! Érdeklődve várom a további regényeket! Ajánlom ezt a kalandregényt a történelem szerelmeseinek.







Kedvezménnyel ITT rendelhető a könyv!



        

Borda János: 1955-ben született Csanyteleken, parasztszülők második gyermeke. Szenvedélyes horgász és természetjáró, elkötelezetten kutatja szülőfaluja múltját. Csanytelek díszpolgára. Ifjúságának lírai szárnypróbálgatásait hosszú hallgatás követte. Szépirodalmi alkotásait 2008-ban kezdte ismét papírra vetni, azóta rendszeresen jelennek meg rövidebb írásai. Témaválasztását és történeteinek hangvételét az emberi sorsok útvesztőjén túl az elődök iránti tisztelet, a csodálatos gazdagságú anyanyelv féltése, a természeti környezetért érzett felelősség határozza meg. Cegléden él, pedagógus feleségével három gyermeket neveltek fel.



Gold Book, Debrecen, 2023
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634266945

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése