2024. január 22., hétfő

Ebek ​harmincadja

 



Erich Kästner: Ebek ​harmincadja

                                                  








A német szerző, Erich Kästner nevéről elsősorban gyermek és ifjúsági regények jutnak az olvasó eszébe. A Két Lotti, a Repülő osztály vagy az Emil és a detektívek írója ma is népszerű a fiatal olvasók körében, film is készült könyveiből.


Ezen írása egészen más, kifejezetten felnőtteknek szóló, fekete humorral átitatott, szókimondó, szatirikus írás.


Hányatott sorsa volt a könyvnek, hiszen már a megjelenése sem volt zökkenőmentes. Több helyen megváltoztatták és lerövidítették, (elsődlegesen a szexuális tartalmú részeket), de most teljes egészében került boltokba a regény, ahogyan azt a szerzője megírta. Igazi irodalmi csemegének is tekinthetjük ezt az új megjelenést, ami szokatlanul szókimondó.
Kästner 1931-ben készült el ezzel a könyvével, ami gondolatokat ébresztő súlyos erkölcsi dilemmáknak ad helyet. A szórakoztatónak tűnő történet mögött az erősödő nácizmus léleknyomorító, félelmet keltő  antiszemitizmus képei bukkannak elő. A munkanélküli német tudós, Jakob Fabian történetéből. Az 1920-as évek végi túlfűtött Berlin adja a hátteret. A politikailag és erotikusan megromlott város, valamint a főhősünk, Fabian egy munkanélküli német orvos sodródása, a kilátástalan, önpusztító életmódja, céltalansága jól szimbolizálja a korszakot. Fabian a két világháború közötti időszakban, Berlin bárjaiban múlatja idejét, kikapós nők társaságában. Hősünk néha bizony meghatóan naivnak tűnik ebben a forgatagban.
A regény számos olyan történelmi eseményt is megemlít, amelyeknek Erich Kästner kortársként szemtanúja volt. Tény, hogy különös, meglepő olvasási élményt nyújt. Rövid és mozgalmas fejezetei, olvasmányos stílusa megfogja az olvasót. Egy keserű, realista korrajzot olvashatunk. A gondtalannak tűnő hozzáállása sodorja Fabiant az elkerülhetetlen végzet felé.


A könyv utószava is sok érdekességet, háttérinformációt tartalmaz a regény viharos történetéről. A nácik 1933-ban máglyára dobták a könyvet... túl obszcénnak ítélték. Ezt Sven Hanuschek szerkesztő írta. A vitákat generáló regény, alig néhány hónappal megjelenése után már több mint harmincezer példányban kelt el. Kästner könyve mindenekelőtt figyelmeztetés volt kortársai számára, ami természetesen hatástalan maradt. A mű helyreállított ősváltozata most először olvasható magyarul.





     

Erich Kästner (Drezda, 1899. február 23. – München, 1974. július 29.) német költő, író, forgatókönyvíró. Írói álneve: Berthold Bürger. Kästnert többször elvitte a Gestapo, és kizárták az írószövetségből. Az 1933-as könyvégetés során (ezen ő maga is jelen volt) az ő művei is „a német szellemmel ellentétesnek” minősítve máglyára kerültek. Kästner nagyon sikeres volt gyermekeknek írt könyveivel, amelyek sok kiadást értek meg, több nyelvre lefordították azokat.




Trend, 2023
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156469076 · Fordította: Győri László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése