2024. január 14., vasárnap

Budapest Nagyregény



Budapest Nagyregény





                                              






A könyv Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából született. Különleges, eredeti kísérlet, az ötlet valóban szuper. A nagyváros közösségét, a benne élő hétköznapi embereket, városi legendákat és a történelmi valóságot elegyítik a novellák, minden különösebb megkötés nélkül. Érdekes volt felfedezni, olvasni egymás után a fejezeteket, amelyek a kerületek történetét mutatták be.

Elég vegyes lett az eredmény, ahogyan egy novelláskötetnél nem meglepően szokott lenni. Nehéz mit mondani erről a gyűjteményről, szerettem volna szeretni, de számomra sajnos nem volt olyan élmény, ahogyan vártam. Pedig minden adott volt, pazar az alkotói névsor is. Voltak benne ötletes, humoros írások, és szomorú tragédiák, politikai valóság, napjaink történéseire reflektáló írások. Általában mindig találok kedvenceket, most is így volt. Mindjárt az indító három írás jó volt. Ezek olyanok voltak, amik megnevettetnek, elgondolkodtatnak, vagy a valóság elgondolkodtató lenyomatai. Később is akadtak még tetszetős, kalandos vagy színes történelmi háttérrel bíró novellák.  Minden történet eredeti és egyedi az kétségtelen.
A város hangulata is tökéletesen visszaköszön több novellában. Jó volt a külső kerületeket is bebarangolni. A Duna, a hidak és sok közismert épület is támpontot ad, hol járunk éppen. Olvasmányos, szórakoztató és információkban gazadag a kötet. 

Nagyon zavart, hogy a szerzők neve csupán a könyv legvégén van feltüntetve, nem is tudtam kinek az írását olvasom éppen... Fura ötlet, rossz megközelítés volt ez is szerintem. Izgalmas játék is lehet ez, de engem zavart. Mégis, mivel a szerzők nagytöbbségét ismerem, olvastam tőlük, néhányat menet közben sikerült "megfejtenem". Kitaláltam Tóth Krisztinát, felismertem Grecsó Krisztián és Vámos Miklós stílusát. Ahogyan az is furcsa, hogy szerzőnek is a szerkesztők vannak feltüntetve... 

Az egész könyvből nekem kiemelkedett A Duna-szindróma, Andor látogatása, és a Zsidó nyaralás. Tetszett még a Zuhanórepülés és a Biópiac írás is.

Bár sajnos rendkívül egyenetlen színvonal jellemző a kísérletre, valahol félrement a kivitelezés is. Pdf formátumban volt szerencsém olvasni, de több molytársam panaszkodott a széteső, kötészetileg gyenge kivitelre. A borító pedig szót sem érdemel... annyira semmilyen, jelentéktelen, hogy kivételesen alulmúlja a történeteket, nem illik, nem passzol, ötlettelenül egyszerű. Pedig mind a főváros, mind pedig a szerzők megérdemeltek volna egy eredetibb kivitelű borítót.

Érdekes felfedezés, utazás lehet az olvasónak, bátran kalandozzunk az emlékek, legendák humoros vagy fájón mai történetei között. Mindenképpen itt a polcomon a helye, hiszen a kötet óriási kereskedelmi sikert aratott, a novemberi megjelenése után decemberre teljesen eltűnt a könyvesboltokból. Várható februárra az utánnyomás.







Szerzők:
Bartók Imre, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Dunajcsik Mátyás, Fehér Renátó, Grecsó Krisztián, Háy János, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kemény Zsófi, Kiss Noémi, Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Nagy Gabriella, Németh Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna, Szécsi Noémi, Szvoren Edina, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Vámos Miklós és Závada Péter

Péczely Dóra (szerk.) · Szeder Kata(szerk.) · Tasnádi István (szerk.) · Valuska László (szerk.)



Budapest Brand, 2023
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150187570

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése