2023. december 14., csütörtök

Tíz lövő, tíz asszony

 



Cs. Szabó Sándor: Tíz lövő, tíz asszony


                        







Már az első lapokon visszarepített bennünket Cs. Szabó Sándor a törzsi Magyarország tájaira, időben és térben egyaránt. Néhány hét eseményeit ismerhetjük meg a regényből. Már az igényes borító felkeltette érdeklődésem a regényre, ideje megismerni az író munkásságát. 

Itáliából visszavonuló győztes magyar seregtől leszakadó 10 fős fürkész csapat keresi a hazautat, közben figyelő szemeiket a hazát fenyegető, utánuk eredő ellenséges hadra vetik. Mindig éberek és figyelmesek, tekintetüket nem kerüli el semmi . Máris megalapozottak az izgalmak, számunkra kedves lövőkért aggódhatunk, és remélhetjük, hogy minden veszélyt észlelnek. Bonyodalmak, kelepcék adódnak azért, lesz miért izgulni. Családként működnek együtt, hiszen azok is, testvérek, unokafivérek, apa-fiú páros is van köztük. Hamar megismerkedünk velük, és megtanuljuk neveiket, melyek természetesen kivétel nélkül az ősrégi magyar nevek közül kerültek ki. Ez is ad egy hangulatot a történetnek, ami tökéletesen működik. Alig vártam, hogy velük kalandozzam, elmerüljek ebben a régmúlt világban. A nyelvezet is régies, ám könnyen érthető, amolyan székely módra tömör és velős mondatok hangzanak el, de annál többet mondva!

Tege a tízfő, ő vezeti ezt a kis csapatot, kiválóan ismerve emberei jellemét, családját, legtöbbször a szemek villanásából értik egymást. Sajnos idősödik, és gyengül az ereje, de tiszteletreméltó továbbra is, szavát, tapasztalatát, nem kérdőjelezik meg emberei. Bármennyire tettrekészek, és magabiztosak, győztes harcosok, ők is hazagondolnak, álmodnak, és ez szerethetővé, esendővé teszi őket. A harcosok lelkük mélyén az otthonukért aggódnak.

Ezzel el is érkeztünk a történet másik, nem kevésbé izgalmas szálához, az otthon maradottakhoz, a hátországhoz, akikre kevésbé gondolunk egy háború kapcsán. Holott kicsit sem egyszerű az ő dolguk, életük sem. Hiszen védtelenül maradnak, asszonyok, gyermekek, idősek, betegek, nem kevés veszélynek és támadásnak kitéve a férfiak által hátrahagyott táborokban, szállásokon. Nagyon örültem, hogy az ő sorsukról is megtudhatok egyet s mást, kiegészítve a Honfoglalás idejéről tanultakat, olvasottakat. Az olvasó a korabeli élet szinte minden pillanatát megismerheti.


Esetünkben Szente asszony, Tege tízfő párja tartja a frontot, lelket a hátramaradt családtagokban. Akad közöttük várandós asszony, kisgyermek, idős, beteg ember. Nem könnyű a helyzetük, alig van élelmük, küzdenek az elemekkel ők is, a félelemmel, aggódással a hadban lévőkért. Egymással szintén, forrnak az indulatok. Felüti fejét egy ilyen zárt közösségben a féltékenység, némi ármánnyal.. Ez színesíti, még izgalmakat ad a cselekménynek. Sok feszült helyzetnek lehetünk tanúi, amikor idegen csapat kér tőlük fedelet, kosztot egy-egy éjjelre.

Többet nem szeretnék elárulni, sorsok alakulnak, vagy vesznek el, van kiért-miért olvasni a regényt, végig tartogat meglepetést. Szerettem a könyv szerkezetét, lendületét, az írói koncepciót. A Hadban és az Otthon címszavak egyszerűen de érthetően taglalták a történetet. Több szomszédos család is felbukkan, olvashatunk jókról, rosszakról, barátokról, testvérekről, önfeláldozó segítségről, gyarlóságról, csupa emberi érzésről és tulajdonságról, ahogy az életben is így történik. Mozgalmas és életszerű a regény. Jó volt kalandozni ebben a regényben, belefeledkezni őseink életébe, harcába, melyet egykor értünk is vívtak. Igazán remek szórakozás, érdemes elolvasni. Ajánlom a kalandokat, történelmet kedvelő olvasóknak! 

Cs. Szabó Sándor elérte, hogy a korábbi regényeire is kíváncsi lettem. További eredményes munkát kívánok.












Cs. Szabó Sándor
1979-ben született, vallástanár, angolnyelv-tanár, drámapedagógus. Teológiai tanulmányait a budapesti Károli Gáspár Református Egyetemen végezte. Több tudományos-fantasztikus és keresztény ifjúsági regény, novella, módszertani szakkönyv szerzője. Legismertebb művei közé tartozik a Prón, illetve a Tábori szentfazék. Középiskolás kora óta érdeklődése középpontjában áll az egyháztörténet, ezen belül is a reformáció időszaka. Jelenleg Esztergom környékén él egy sváb faluban feleségével és három gyerekével.




Gold Book, 2023
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634266884

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése