2023. december 7., csütörtök

A vér szövetsége



Genevieve Gornichec: A vér szövetsége



                                     






Vártam az írónő második regényét, hiszen A boszorkány szíve egy igazán jó olvasmányélmény volt. A történet röviden: három erős nő barátsága, női sorsok a vikingek idején. Gornichec bemutatja tudását az izlandi folklórról és történelemről, amit ügyesen szőtt kerek egésszé. A mese magával ragadó, szereplői összetettek, érzelmeiket is bemutatja.

Ősi legendák, vikingek, boszorkányok, bosszú és szerelem, testvériség, a zord norvég táj, viking Istenek várnak ránk. Már a borítója is hasonlóképp gyönyörű, mint az első regénynek, jól illeszkedik ahhoz. Az egymásba fonódó rúnák, és kelta motívumok, az ezek közepén látható fecske is mind életre kelnek a lapokon. Bátran vághatunk az olvasásba, nem csalódunk, mindenről megfeledkezve kalandozhatunk ebben a csodás történetben. Rögtön egy izgalmas fordulattal indul be a történet.

Három fiatal lány áll a középpontban: Oddny és Signy testvérek, míg legjobb barátjuk, Gunnhildről szól a történet. Ők akik esküt tesznek, hogy kitartanak egymás mellett, jóban-rosszban, segítik egymást. Signy a könyv nagy részében nincs képben – Oddny és Gunnhild az igazi főszereplők. Ez nem egy romantikus regény, bár van néhány romantikus rész is. De a könyv lényege a nők hatalmáról szól egy olyan világban és időben, amely gyakran leigázta, semmibe vette a nőket. A három lányból lett nő természetesen nagyon különböző, ahogyan látják a világot, mit akarnak elérni, hogyan élik az életüket. Mindannyian erősek a maguk egyéni módján.

Genevieve Gornichec biztos kézzel vezet bennünket a vikingek közé, megannyi szeretnivaló szereplőt hozva elénk, akikért izgulhatunk. Három kislány sorsával indul a történet, az ő életüket követhetjük nyomon. Ahogy az életben is gyakran megesik nincs szükség vérségi kötelékre ahhoz, hogy őszinte szeretet és hűség kösse őket össze. Ezt az egymás iránti odaadást pecsételik meg egy vérszerződéssel, és egy örök fogadalommal , melyet szívük mélyén hordoznak majd, és eszerint cselekszenek életükben.

Azonban egyikük egy átok hordozója is, amely beteljesüléssel fenyegeti őket, és árnyat vet vérszerződésükre. Gunnhild, az egyik bátor, és erős lány lesz legfőbb kalauzunk a kalandok során, az ő szemén keresztül ismerkedünk meg a történettel. Melynek mozgatórugója, hogy egyiküket elrabolják, és valószínűleg szolgaságba vetik, az ő megmentésére indulnak társai. Gunnhild, aki boszorkánynak szegődik és Oddny, gyógyító tehetséggel áldott vértestvére bármit megtennének az elhurcolt lányért.

Kalandjaik során számtalan veszéllyel, barátokkal és ellenségekkel találkoznak, szerelemmel, és titkokkal, melyek fényre kerülésével meginoghat egymásba vetett bizalmuk. Vajon mi bizonyul erősebbnek? A szerelem, vagy a hűség, közéjük és a nemes cél közé állhat az átok ereje, megszakadhat a kötelék, melyet a vér pecsételt meg?

Felemelő volt végigkövetni a szereplőket útjukon, erős jellemekkel találkozhattam, akik képesek voltak az önvizsgálatra, és saját cselekedeteik, gondolataik felülbírálására. Becsületükre váltak döntéseik, így bizonyítva szeretetük erejét és a láthatatlan kötelékek mindent átszövő jelentőségét. Már az előző regényben is megcsillant egyfajta csipkelődő, szeretetteljes humor, amit most sem kell nélkülöznünk, külön tetszett, hogy ennek a félelmetes harcos, Erik király volt a legfőbb célpontja.

Minden adott hozzá, hogy elmerüljünk a boszorkányok, istenek, legendák szövedékében, érdekes módon cseppet sem érezve a valóságtól elrugaszkodottnak az olvasottakat. Miért is kételkednénk, hiszen olyan környezetet teremt hozzá az írónő, melyben helyénvaló a szellemektől segítséget kérni, rúnákat vésni, és istenekhez fohászkodni. Élő minden varázslat és átok, melyeket legyőz a szerelem és a szeretet határtalan ereje, nincs mitől félni. Csupán le kell győzni önmagunkban a kételyeket és bizonytalanságot.


A táj és a környezet szintén lenyűgöző, tökéletesen illik a történethez és hőseinkhez, könnyű elképzelni ezt a világot, és megszeretni, a szereplőkkel együtt. Természetesen kalandjaikat buktatók és nehézségek is kísérik, veszélyek és veszteségek árán, de bátor szívvel és kitartással haladnak előre. Tanulságos mese ez, elgondolkodhatunk, hogy előre elrendeltetett úton járunk, vagy magunk is alakíthatjuk tetteinket, jövőnkké formálva azt. Gyönyörűen szőtt és fájdalmasan emberi történet kalandokkal és némi romantikával meghintve. A viking történelem gazdag, varázslatos újragondolása, egy modern eposz a testvériségről, sorsról.




ITT kedvezménnyel megvásárolható!




     

Genevieve Gornichec az Ohio Állami Egyetemen szerzett diplomát történelemből, mellette az ideje nagy részét a vikingek tanulmányozásával töltötte. Írásait az északi mitológia, az izlandi sagák és az óészaki irodalom ihleti. Jelenleg Clevelandben él







Agave Könyvek, Budapest, 2023
494 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635981878 · Fordította: Ballai Mária

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése