2023. december 12., kedd

Az ​utolsó ördög

 



Richard Osman: Az ​utolsó ördög
(A csütörtöki nyomozóklub 4.)








                                                 







A humor, az intelligencia és az érzelmek tökéletes keveréke a cselekmény. A regény néhány komoly, elgondolkodtató témát érint, a szokásos apró kis bűnszegések mellé. Miközben humort és lenyűgöző rejtélyt nyújt az olvasók számára, lelkisebb történet, az öregedés, demencia, halál-gyászfeldolgozás témája is jelen van. Többrétegű, összetett a történet. Jellemzően a várt hatás: az egyik fejezeten sírsz, majd a másikon már nagyon nevetsz. Az utolsó ördög a sorozat negyedik része, akik ismerik és szeretik az előzőeket, azoknak biztosan tetszeni fog ez a rész is. A sorozatot mindenképp sorban érdemes olvasni, a karakterfejlődések miatt is, de eléggé egymásra épülnek az epizódok.




Richard Osman ügyesen keveri a lapokat, jól egyensúlyoz a krimi és a lélektan között. Ez a történet sem csupán egy szokványos krimi. A cselekmény jól átgondolt, a karakterek életszerűek, szerethetőek, életbölcsességeik elgondolkodtatóak. A nyomozás mellé meglepően komoly témák kerülnek előtérbe, amitől talán picit lassabb a történet sodrása. Tökéletes a hangulata is, hiszen karácsony napjaiban indul a cselekmény. A csapat nyomozásának tárgya egyik barátjuk meggyilkolása. Ezzel indul be a regény, ami jó lendületet, izgalmakat ad. A banda tehát Stephen régi barátja, egy régiségkereskedő halála ügyében nyomoz. Önhibáján kívül belekeveredett egy kábítószerüzletbe, ami sajnálatosan elég rosszul alakult: a heroint tartalmazó doboz eltűnt. Meglepő, ahogyan az internetes csalás is beépül a sztoriba. Ez a történet nem csak szórakoztató, de kissé szentimentális, szív van benne. Cooper Chase lakóinak története kiemelkedik a krimi műfajában.


A szerző mélyebbre ásott Elizabeth és Ibrahim életében, egymáshoz való viszonyaikról, kapcsolataik hátteréről sokat elárul. Az összes fejezet, ami Stephen szemszögéből íródott egyszerűen szomorú és megható. Elgondolkozhatunk nehéz kérdésekről, mint eutanázia, az élet méltó befejezése. A sztoriból azért nem hiányzik a vidámság, rengeteg gyilkossággal és fordulatokkal találkozunk. Bogdan, Jill, Chris és Pauline a csütörtöki nyomozóklub világa jó kis kikapcsolódást nyújtó olvasmány, amely egyszerre izgalmas, fordulatos és szomorú. Hópihe sorsa meglepett. Osman egyszerre tud humort és lenyűgöző rejtélyt nyújtani az olvasó számára az elgondolkodtató téma mellé. Egyre több az izgalom és az áldozatok száma is növekszik, míg az idő egyre jobban fogy. A baráti kvartett ismét elragadó társaságot alkot. 

      
Richard Osman rendkívül kreatív szerző, igazán remek karaktereket hozott létre. Ezek az egyedi és eredeti figurák adják a történet fő erősségét. Figyelemreméltó teljesítmény, rövid idő alatt egy sikeres sorozatot alkotni, (2020-ban indult) ami már a negyedik résznél jár. Érdeklődve várom a nyomozóklub következő kalandjait és a szerző új történetét, hiszen most elbúcsúzhatunk egy időre tőlük. Richard Osman azt írta, hogy később, némi pihenő után újra visszatérnek nyugdíjasai. Várjuk őket.

ITT puha vagy keménytáblás változatban is beszerezhető kedvezménnyel!



Agave Könyvek, Budapest, 2023
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635982080 · Fordította: Orosz Anna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése