2023. december 10., vasárnap

A kalózkapitány



Benkő László: A kalózkapitány
Hajók, tengerészek, kalózok...



                                                   










Nem titok, Benkő László remek író, az egyik kedvenc szerzőm, akinek kedvelem és tisztelem munkásságát. Most hátrahagyva a magyar történelmet, ismét új vizekre evezett A kalózkapitány című újdonságával.
Igen magával ragadó a történetfolyam, megidézte a korai ifjúságom kalandos-kalózos történeteit, amik meghatározóak voltak életemben. A tengeri kalandok sora és a cselekmény fő szála egy dalmát nemesi származású ifjú sorsát és egy mára elfeledett, alig ismert nép életét mutatja be. Az uszkók számomra is ismeretlen, elfeledett nép volt. Tanulságos volt olvasni, ahogy az uszkókok sorsa a történet folyamán megpecsételődött.


Szinte azonnal belecsöppenünk a történet sűrűjébe. A kalandos utazás hamar rémálomba fordul, amikor támadás éri Rocco hajóját. A jól kitervelt kelepce rázárul a fiatal nemesre, és megváltoztatja életét. Benkő László ügyesen bontja ki a történet cselekményét és hatásosan mutatja be a történet hősének életét, annak sorsfordító változását. Az üzleti partnere által kelepcébe csalt fiú embert próbáló helyzetek sorába kerül, hiszen árulónak kiáltották ki. Az élete fenekestül felfordul, szerelme keze is benne van a hatalmas összeesküvésben. Az ember gyarló, pénzért sajnos már akkor is mindent lehetett. Színes tabló és izgalmas korrajz, egy alig ismert korszakról. A tengeri hatalom birtoklása, Velence ármánykodása és a török uralom hatása együtt elképesztő. Sok olyan részletet is megismerhetünk, amely a történelemkönyvekben nem szerepel. Jó volt "elmerülni" az Adria vizében, hullámain hajózni az igazság felé. 


Ahol a baj ott a segítség. A szerencse képében a regényben, igaz csupán epizódszereplőnek, de feltűnik a legendás szigetvári hős fia - Zrínyi György. Az ő közbenjárására nem akármilyen segítséget kap Rocco, az uszkók kalózok befogadják, és csoportjuk segítségével szinte új életet kap. Ennek célja a bosszú, és a családi becsület visszaszerzése.
Drukkolhatunk Roccónak a becsülete és vagyona visszaszerzéséhez, hogy az igazság napfényre kerüljön. Elképesztő ahogyan előre kitervelt és aljas módon feláldozták volna. Mindeközben képet kapunk a velenceiek ármánykodásairól, a törökök látszólagos békés szándékaikról. Hatalmas és látványos vízicsatákban teljesedik ki a történet, miközben az uszkókok sorsa is elénk tárul. Ez, valamint Rocco jellemábrázolása a regény legnagyobb erőssége. Már-már krimibe illő kalandok során át derül ki az igazság. Tetszett, ahogy a gazdag fiú új életet kap. Erre a kötetre jellemző, hogy a helyi, (szerb-horvát) régiesebb nyelvhasználatot követ, amit néha nehezebb volt olvasni. Informatív és sok újdonságot is kínál a történet. Érezhető az alapos háttérismeret. A szerző szerethető és gyűlölhető hőseinek rendkívül fordulatos kalandjain keresztül feltárul egy elfeledett történelmi időszak. Nem kevés humor is színezi az eseményeket. Kiváló történelmi kalandregény, az írói eszköztár ismét széles.


A Rocco életútját bemutató regény végig fordulatos, kalandos. Sodró és megkapó, ahogyan a XVI. századba repít, az Adria vidékére. Megismerheti az olvasó, miként működött a török és a velencei kémhálózat, milyen terveket főztek ki Isztambulban és a Dózse-palotában. A tenger szerepe is döntően meghatározó a regényben. A szabadság, a különféle hajótipusok mellett, a jó széllel vitorlázni életérzés is megjelenik. Izgalmas és érdekes történet, különlegességével kiemelkedik a szokásos történelmi regények sorából. Új színt, új helyszíneket hoz előtérbe, ami eddig alig volt ismert. Jó volt megismerni, kalandozni az Adrián Roccóval és társaival. Egy letűnt, de szép korszakról olvashattam, ami a történelemkönyvekből kimaradt. Ajánlom ezt a különleges kalandregényt a történelem szerelmeseinek.





                  
Benkő László:
(Szombathely, 1952. március 13.) író. A Magyar Írószövetség tagja.

2004-től kezdte írásait publikálni, a magyar középkorról (Honfoglalás, kalandozások kora - Viharlovasok, és a Tatárjárás) írott történelmi regényei mellett szerzője A Zrínyiek-sorozat három kötetének. Nevéhez fűződik a Honfoglalás trilógia és a Szent László életét bemutató trilógia. Feldolgozta többek között Mátyás király és Corvin János sorsát, vagy Kinizsi és Balassi Bálint életét. A pozsonyi csata eseményeit is megírta a történelmet kedvelő olvasóknak, ahogyan Timur a hóditó is az ő nevéhez fűződik, ahogyan legalább 20 romantikus regényt is jegyez. 











Családi Könyvklub, Dunaszerdahely, 2023
534 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158192712

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése