2023. december 13., szerda

Az év legjobb krimijei - 2023



Az év legjobb krimijei - 2023




                                       






A 2022-es év végén azt reméltem, erős év lesz az idei. Nem igazán lett az. Kissé meglepődve álltam neki összeszedni a szerintem legjobbakat. Már tavaly is jóval kevesebb krimi került az olvasmánylistámra, ami idén még tovább rövidült... vagy én válogattam rosszul az olvasnivalóimat. 
A csalódottságom fő oka, az igazán nagy nevek közül többen hiányoztak. Igaz, Jo Nesbø kétszer is felbukkant, de a nagyon várt kedvenc folytatások nem érkeztek meg... (A doboz, Farkasok nyara, Konrád felügyelő Indridasontól, de Stefan Ahnheim vagy Max Seeck újdonság se jött) na, majd 2024-ben! Talán a 10. Q-ügyosztály epizód, vagy Sebastian Bergman is beköszönnek!

Röviden: a kínálatot nézve, szerintem ez az év olyan egynek jó volt, de nem lett túl ütős. Helyszínek a Duna és a Balaton hullámain át Svédország hegyei közé, Izland hómezőire vezettek, és néhány amerikai városka is célkeresztbe került.

A lista természetesen szubjektív, és kegyetlen, csak azokból válogattam, amelyeket olvastam. Alapos vívódás után itt vannak az éppen ma 11éves Gabó olvas blog 2023-as kedvencei! Az általam olvasott 45 krimiből ez a huszas lista kerekedett ki: a számomra legjobb, leghatásosabb, legmeglepőbb, legütősebb húsz kedvenc 2x10-es listája!

         




1: Karin Smirnoff: A lány, akinek semmi sem drága (Millennium 7.)

Nos, bevallom, ezen még én is meglepődtem, de Karin Smirnoff elismerést érdemel. Nekem bejött, meggyőzött, van értelme folytatni a sorozatot. Hangulatában, képi világában ez áll legközelebb a Stieg Larsson teremtette világhoz. Ráadásul érezhető, hogy szépíró a hölgy, igényes krimit olvashattam. Kíváncsian várom a folytatást.

2: Lilja Sigurðardóttir: Csapda

A Csapda egy zseniális krimi Izlandról. Okos és intelligens történet, amelyet egyedi stílusa és a végső igen meghökkentő fordulata tesz lebilincselővé. Izgalmas cselekményvonala jól megrajzolt, kissé más, mint a megszokott thrillereké. Ezzel nyert meg. Ajánlom, és nagyon remélem, hogy a folytatást is hamarosan olvashatjuk magyarul.

3: Hidas Bence: És mindent betemet a hó

Na, ilyen egy jó magyar krimi! És mindezt egy első könyves magyar szerzőtől. Lehetséges hibáival is nagyon hatásos, erős, jó kezdés, ami meglepett. Tetszett,hogy 1924 telén, Budakeszin és környékén játszódik az érdekfeszítő és kalandos krimi. Hidas Bence kétségtelenül figyelmet érdemel, magasra tette azt a bizonyos lécet. Érdeklődve, izgatottan várom a folytatást.

A többi krimiről csak néháy mondatban, hiszen önálló blogbejegyzés található mindegyikről a blogon. Keressétek, olvassátok el. 

Camilla Läckberg is jól érezte magát, amikor újra visszatért Fjällbackába. Szerintem határozottan Läckberg egyik legjobbja ez a krimi, ami izgalmas és aktuális témát tár elénk. A Kakukkfióka félelmetesen jó! 

  
A spanyol krimi ritkaság, eredeti volt olvasni a Legyek mennyasszonyát, megismerni a nyomozónőt. Elena Blanco az egyik legjobb női főszereplő, aki hosszú idő óta felbukkant a krimiirodalomban. A története sokkoló és vagány egyszerre. Nem mellékesen Carmen Mola valójában három pasi... Folytatás nagyon várós.



Harry Hole visszatért 2023-ban, ez nagy öröm volt. A Vérhold egy jól megírt, csavaros bosszútörténet, sok emberi érzéssel. Többet erről nem is mesélek, olvassátok el, érdemes.

Jørn Lier Horst negyedszer bizonyított. A történet nagyon egyben van: a sztori, a karakterek, az atmoszféra jól működik ebben a hagyományos nyomozós krimiben. Nagyon kedvelem az író stílusát, könyveit. Remélem lesz '24-ben is tőle skandináv krimi. 

   
Bátran kijelenthetem évek óta a legjobb Reacher-krimit olvashattam! Úgy gondolom, Childéknek sem volt B terv…nagyon jót kellett produkálniuk. Sikerült. Remek a cselekmény felépítése, hangulata, Reacher végre a régi önmaga. Szórakoztató akciók, jól irányzott pofonok sora vezet a szörnyű és hátborzongató igazsághoz. 
Lee Child - Andrew Child: Az egyetlen lehetőség a 27. Recher-krimi 
a sorozatban.


Kristina Ohlsson Jégtörője is az egyik legjobb az idei termésből. A kisvárosi életérzés tökéletesen működik. A sötét, évtizedes családi titkok a felszínre törnek... borzongatóan tud a hölgy.


Tizedik helyre (és a 19.-re is) Harlan Coben került. Az amerikai krimiíró neve garancia a gyors és fordulatos, sötét háttérrel megírt történetekre. A Megtalállak esetében egy klasszikus Coben-regényt kapunk, nagyon tuti. Ahogyan a Kisvárosi gyilkosságok is hatásos. Az író a Netflix új csillaga, sorra készülnek könyveiből a tv-sorozatok.


                                         

 11: Ragnar Jónasson: Köd

A második tizes sor: Irány a csodás Izland! A „bezárt szoba” effektus jól működik. A régi titok körbeveszik a szereplőket, rátelepszik lelkükre, ahogyan a sűrű hóesés is fokozza a hatást. Igazán kedvemre való ez az izlandi krimisorozat, ami egyben, a harmadik résszel jár csúcsra. Furcsa, különös atmoszférája magával ragadott. Remélem olvashatunk még tőle. 

Yrsa Sigurðardóttir egy izlandi hölgy következik a 12. helyen. A Préda hideglelős, félelmetes képeivel kápráztatja el az olvasót, és a szerző teljes mértékben kihasználja a történetnek a környezetet, mondhatni a táj is főszereplő. Az én viszonyom a horrorhoz meglehetősen ambivalens: Yrsa könyve azonban tetszett, ez egy remek történet. Amikor véget ér, akkor hat igazán!

Hazai szerzők következnek a 13-16. helyen: Dezső András regénye kordokumentum, szerintem már-már kötelező darab a Nagyfőnök. Nem az a hagyományos nyomozós krimi, de szerintem kihagyhatatlan dokukrimi. Olyan elhíresült esetekről olvashatunk hátteret, mint az Aranykéz utcai robbantás vagy a Fenyő-gyilkosság.

Cserhalmi Dániel ÁVH-regénye ismét telitalálat. Izgalmakban és fordulatokban bővelkedő politikai krimije hitelesen ragadja meg a Rákosi-korszak abszurd, rettegéssel teli mindennapjait. Végtelenül csavaros, izgalmas üldözős történet, ami a valóságra épül.

N. Nagy Zoltán Madárember krimijéhez kell ideg és türelem. Már-már Kepleri magasságokban jár. Komor, szomorú dráma van a lapokon, precízen felépítve. Sűrű, sötéten galád, összetett a krimi. Az újjáéledő hazai krimik eredeti és egyedi, erős bástyája N. Nagy Zoltán.

Szerencsére egyre több jó kortárs magyar krimi kerül a boltokba. Úgy tűnik Réti László egyeduralma megtört. Zajácz D. Zoltán retro-Balaton sorozata kiemelkedik ebből a felhozatalból. Már néhány hazai női szerző munkássága is tervben van a jövőre nézve.

Keplerék feszültséggel teli, izgalmas történet hoztak, ahol a pokol legmélyebb bugyraiban járunk. A szerzőpáros most sem kímélte a szereplőket, de az olvasók idegeit sem... A Pók borzalmai csavarosan megrázóak. Nem fog csalódni, aki tőlük olvas.

18: Arne Dahl: Mély vízben
 
A címre utalva, valóban Mély víz! Csak úszóknak! Dahl itt bedobja az olvasót a mély vízbe. Arne Dahl prózájának különleges aurája és finom árnyalatai vannak. Természetleírásai szépirodalmi igényességgel, látványos képekkel épülnek a krimibe. Kedvelem a stílusát, ez egy elég megosztó rész lett, de szeretem az ilyeneket.


20: David Baldacci: Hosszú árnyak

Az Amos Decker sorozat talán egyik legjobbja ez a kötet. A krimi valóban jól felépített, csavaros, több rétegből áll össze. Hiába na, Baldacci profi. Ismét egy kiváló krimit tett le az asztalra. Baldacci számomra már rég bebizonyította cselekményközpontú író, aki pörgeti az eseményeket, csak kapkodtam a fejem. Sajnos az ősszel megjelent új sorozat első kötete (Férfi a 6:20-asról) nálam nem nyert.


Akkor most nem jósolok, de remélek egy erős, izgalmas és feszült nyomozásokkal teli új esztendőt! Köszönet a kiadóknak, fordítóknak az idei izgalmakért, azért nem volt ez egy rossz év. BÚÉK mindenkinek!









Kiemelt köszönet az Animus, Ø, General Press, Jaffa, 21. Század, Alexandra, Twister Média csapatának, de minden más kiadónak az izgalmas rejtélyekért és csodás borítókért! Az igényes fordításokért elismerő köszönet illeti: Erdődy Andrea (kétszer is), Veress Kata, Sulyok Viktória, Patat Bence, Gieler Gyöngyi, Torma Péter (szintén kétszer), Dobosi Beáta, Szabó István, Szieberth Ádám, Tolvaj Zoltán, Török Ábel műfordítókat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése