2022. szeptember 30., péntek

Náci milliárdosok

David de Jong: Náci milliárdosok

Németország leggazdagabb dinasztiáinak sötét története





                                                     






David de Jong tényregényében alapos kutatómunkával, felfedte a náci történelem egy gyakran és szívesen figyelmen kívül hagyott részét. Ez sajnálatosan meghatározó és fontos mind a mai napig letagadhatatlan része a Harmadik Birodalom szomorú történetének. Ezt is fontos tudni és megérteni, átlátni az összefonódásokat. Összetett témát tálal mesterien a szerző.

Ez a könyv megmutatja az ember bűnös természetét az ártatlan és kiszolgáltatott áldozatok kizsákmányolásában, a haszonszerzésre törekvő gazdag elit meghatározó döntéseit a náci korszakban. A gonosszal szembe kell nézni, erre kényszerültek a gyáriparosok vagy kényszerből, vagy tudatos döntéseik alapján kihasználva a kapott előnyöket. Állami megrendeléshez jutni, már akkoriban is kifizetődő volt... A könyv olvasása közben többször jutott eszembe, ha belegondolok, azt látom ma is, hogy a történelem ismétli önmagát. Ugyanazt a színdarabot éljük, csak mások a szereplők.



A történet mozgalmas és rengeteg szereplőt mozgat, ezért nem könnyű olvasmány. Alapos, elbeszélő tényirodalom, érezni a négy év kutatómunkát a kötetben. Külön izgalmas rész, amikor a Goebbels-család életébe merülhetünk el. Magda élete sok színes és meglepő momentumot hordoz, ő volt a birodalom nem hivatalos "first ladyje", akibe maga Hitler is szerelmes volt. Másik ilyen érdekesség a népautónak szánt bogarak, a Volkswagen létrejöttének háttere. A bekövetkező bukás előszele egyre erősödött, de ennek hatása felmérhetetlen volt. A birodalom összeomlott és maga alá temette főszereplőit. David de Jong oknyomozó holland újságírót személyes érintettség is motiválta könyve létrejöttében.

Értékelem, hogy a szerző egyedi és érdekes térképekkel, fotókkal és alapos lábjegyzetekkel, családfákkal egészítette ki a történelmi tényeket. A szerző mélységgel írt a témában az általa bemutatott, többségében napjainkban is ismert és meghatározó német iparosok és üzletemberek sötét múltjáról. Elképesztően sok német üzletember támogatta Hitler felemelkedését. Öt meghatározó család történetét ismerjük meg mélységében. Évtizedekre kiható, sorsfordító döntésekre derül fény. Ők némi kényszerítő ráhatással illetve habozás nélkül mindenben támogatták Hitlert és a náci rezsimet. A pénz és hatalom összefonódása világosodik meg előttünk.  


         
Számtalan meglepő kapcsolat, háttérben zajló egyezkedés kerül napvilágra. Azt hinné az olvasó, már szinte tudunk mindent erről a korszakról, de kiderül, akadnak még csontvázak a szekrények mélyén. Jó befektetésnek bizonyult árja németként a rabszolgamunkások végtelen hada, vagy az antiszemita eszmék támogatása. Mindezt elsődlegesen a személyes vagyongyarapítás, különféle pozíciók megszerzése is motiválta, ami az emberi gyarlóság határait kimeríti. A könyv elképesztően alapos, és jól megírt. A szomorú dolog ebben a történetben az, hogy ezeknek az embereknek az utódaik többsége, csak örökölte a hatalmas vagyont, de mind a mai napig nem mutatnak lelkiismeret-furdalást. 

 A náci rezsim világuralomra törő törekvéseiben részt vállalni kifizetődő volt. Fegyvergyártás, katonai felszerelések, autóipar-fejlesztése vagy az élelmiszergyártásban mélyedhetünk el, megismerve az ideológiai hátteret. Olyan ma is népszerű és ismert márkákról olvashatunk döbbenetes hátteret, mint a Daimler Benz, Volkswagen, Porsche, BMW, Allianz, vagy a Dr. Oetker. Hitler tudatosan rájuk építette a rezsim gazdasági pilléreit. Az együttműködés alatt elképesztően hatalmas vagyonokat halmoznak fel ezek a családok, megsokszorozva a már meglévőt. A leírtakból egyértelműen kiderült számomra, hogy a második világháború talán nem jött volna létre, de legalábbis sarkalatos meghatározója volt ez az együttműködés.

A világnak mára fel kellene tennie a kérdést, hogy a mit lehet ezek ellen tenni? Sajnos úgy gondolom keveset... Ezért is fontos lenne, minél többekhez jusson el a könyv. Fontos történelmi adalék, tanulságos és elképesztő olvasmány. A társadalomnak továbbra is figyelnünk kellene a politikusok és az üzletemberek közötti kapcsolatok mozgatórugóit. A sokszoros milliárdos örökösök pedig ma is kényelmes életet élnek meggyilkolt emberek élete árán megszerzett vagyonukból. Elgondolkodtató olvasmány, történelmi kordokumentum az igényes kivitelű kötet. Köszönet érte a HVG Könyvek Kiadónak, hogy idehaza is megjelent. 




           


                                    

             
David de Jong korábban a Bloomberg Newsnál dolgozott újságíróként. Főként az európai bankrendszerrel, az amszterdami pénzügyekkel, a rejtett vagyonokkal és a milliárdosok anyagi javaival foglalkozott. Jelentek meg írásai a Bloomberg Businessweekben, a The Wall Street Journalban és a Dutch Financial Dailyben is. Holland születésű, jelenleg Tel-Avivban él. Miközben ezt a könyvet írta, négy éven át Berlinből tudósított.




Fotó: A Volkswagenek a Herford melletti Bonnebergben parkolnak 1945-ben. Fénykép: Keystone-France/Gamma-Keystone/Getty Images









HVG Könyvek, Budapest, 2022
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635651948 · Fordította: Csáki Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése