2022. szeptember 26., hétfő

Férfiak nők nélkül

 Ernest Hemingway: Férfiak nők nélkül



                                                     









A második novella-válogatást olvashatjuk a XXI. Század Kiadó jóvoltából. Igazán elismerést érdemlő vállalkozás a ma emberének is megmutatni ezt a kiváló és egyedi stílusú szerzőt. Hemingway igazi klasszikussá nemesedett. Ez a kötet 1927-ben jelent meg először, már a címe is figyelmet érdemlő. 

Hemingway novellái jól megírtak és elgondolkodtatóak. Hemingway férfias karakterek választékát kínálja nekünk, többnyire kedvenc férfifigurái közül válogatva: katonák, torreádorok, maffiózók és bokszolók. A könyv címe ellenére néhány mesében van egy-egy női karakter, ami jól színesíti az adott novellát. A férfiak nők nélkül mérföldkő volt Hemingway karrierjében. A Fiesta már korábban bebizonyította, hogy kivételes erejű regényíró, de ezekkel a novellákkal, a második gyűjteményével megmutatta, hogy valóban egyedülálló tehetségű művész.

Hemingway letisztultságát sallangmentes megfogalmazásban olvashatjuk. Egyedi elbeszélésmódja azonnal felismerhető. Témái jellemzően férfias érzelmeket mutatnak be. Egyszerű történetek, egyszerű emberi sorsok, az élet viharában. A történetek sokféle témát ölelnek fel: bikaviadal, boksz, háború és merénylet, válás, abortusz és a halál mellett még a homoszexualitás is megjelenik, amire nem számítottam. Ezzel bevallom, alaposan meglepett Hemingway. Néhány novella az utazások élményeiből született. A záró két novella lett kedvencem még a kötetből. Kiváló fordítók tolmácsolásában olvashatjuk ezt a tizennégy történet, ami a szerző korai korszakának legfontosabb és legszínvonalasabb írásait adja közre.

Hemingway szereplői mélyen emberiek. Mindegyik történet nekem a női kéz hiányát mutatja, a megkérgesedett férfias lélekkel foglalkozik. Merészek, keményen élők, klasszikus Hemingway-karakterek. Erkölcsi eszményképek, akik méltósággal viselik a vereséget.

                      
Hemingway-t, ahogyan a gyűjtemény címe is sugallja, férfias írónak tartják, nem véletlen. Ezek a témák talán vonzóbbak a férfiak számára, ahogyan a szereplők, akikről ír, túlnyomórészt férfiak. Ironikus módon azonban történetei közül a legjobbak azok, amelyekben nők is szerepelnek: az abortuszról szóló beszélgetés talán az egyik leghatásosabb a kötetben. A fehér elefánt formájú hegyek két szereplője szinte ki sem mondja miről beszélgetnek, ám Hemingway párbeszédtechnikája itt a legjobb. Tetszett még a nyitó novella a torreádor utolsó fellépéséről, az Aki nem adja meg magát című írás. Ez a leghosszabb lélegzetű a kötetben. Jó volt a Bérgyilkosok és a Tíz indián története, ahol a fiatal szerelmesekről olvashattam. A csalódás a szeretett személyben mindig fájó tud lenni. Mély és őszinte, férfias érzelmekről ír a szerző. Ezekre a történetekre biztosan fogok emlékezni ebből a gyűjteményből, hiszen sok minden tetszik Hemingwayben. Csodálatos az írói stílusa és az a képessége, hogy csendesen tudja befejezni a történetet. Hemingway az egyik legjobb az amerikai irodalmi kánonban.

A 21. Század Kiadó – Magyarországon először – az eredeti kötetek megjelenési sorrendjében, azok tartalmát követve, három kötetben adja közre Hemingway novellisztikáját. Ezért Hemingway olvasói, valamint azok, akik szeretik a novellákat, valószínűleg értékelni fogják ezt a könyvet.




ITT lehet a tiéd kedvezménnyel a kötet!



                 
Ernest Miller Hemingway: 1899. július 21. (Oak Park, Illinois, USA) – 1961. július 2. (Ketchum, Idaho, USA) amerikai, irodalmi Nobel-díjas regényíró, novellista, újságíró. Az elveszett nemzedék jeles tagja.
Az irodalmi Nobel-díjat 1954-ben, Az öreg halász és a tenger kisregényéért kapta meg.



XXI. Század, Budapest, 2022
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635682621 · Fordította: Réz Ádám, Déry Tibor, Lengyel Péter, Máthé Elek, Ottlik Géza, Róna Ilona, Sükösd Mihály

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése