2019. november 11., hétfő

Tenger a tengerben

Patrik Svensson: Tenger a tengerben
A Sargasso-titok



                                                           




"A Sargasso-tenger a világ vége, ugyanakkor mindennek a kezdete."







A könyv olvasása előtt igen keveset tudtam az angolnákról. Kígyószerű, védett hal, ami nem túl népszerű hazánkban. Vajon mennyit is tudunk erről a halféléről? Miért érdemes megismerni arra
Patrik Svensson könyve választ ad. Igazi meglepetés volt, ami után több kérdésemre választ kaptam.
Az angolna kultúrtörténetéről és misztériumáról ad irodalmi áttekintést a könyv. Patrik Svensson egészen különleges olvasmányélményt nyújt a könyvével.


Az angolna hihetetlenül izgalmas és rejtélyes, már-már titokzatos lény. Ezt sosem gondoltam volna, hála a történetnek sok információval gazdagodtam az olvasás élménye mellett. Miért vált a ​természettudósok Szent Gráljává, miért olyan rejtélyes hal az angolna? Izgalmas és tartalmas válaszokat kap az olvasó. Meghökkentő tényekkel alátámasztott érdekességeket tudhatunk meg a hal évezredes létezéséről, életmódjáról és titkokkal teli életéről. Nem csupán a számtalan változatairól olvashattam, de vándorlásukról, ívásuk és a lárvák fejlődéséről, ami egyedi módon megy végbe. Csak és kizárólag a Sargasso-tengerben szaporodik, elég érdekes módon. Izgalmas tudományos háttér volt a laboratóriumi körülmények között előállított angolnák története.

Klasszikus értelmében ez egy hibrid könyv, hiszen jól keveredik az apa-fiú kapcsolat szépirodalmi meséje, azaz Patrik saját élete, emlékei és a természettudományos háttérrel is érdemes megismerkednünk. Nem csak a hal hordoz évezredes titkokat. A párhuzam elkerülhetetlen, a velünk élők életét és gondolatait sem biztos, hogy mélységében és valójában ismerjük.


Ez egy nagyon személyes történet arról, hogy hogyan tud elmélyülni és tartóssá válni egy apa-fiú kapcsolat egy közös szenvedély, a horgászat által. Érdekes, hogy Patrik Svensson gyerekként nem szerette az angolnát enni, csupán a horgászat izgalma és az apja miatt ment, míg az apja szívesen fogyasztotta is.

Patrik beavat az angolnahalászat-kultúrájába, hagyományaiba, hiszen néhány éve már írt erről egy esszét "Az angolna evangéliuma" címmel. Ugyanakkor széles és átfogó, egyetemes történet az angolnáról, a tenger élővilágáról a természettudományokról. Arisztotelész azt hitte, hogy a semmiből születetik az angolna. Még a fiatal Sigmund Freud is szerepet kap a regényben, nem is akármifélét! Mindezt olvasmányos, szórakoztató formában kapja meg az olvasó. Lendületes, sodró és elgondolkodtató a kötet. Erős figyelemkeltés arra, hogy vigyázzunk pusztuló világunkra. A felvetett globális problémák sajnos létezőek.

A szerző gyökereihez a gyerekkori háttér remek alapot ad az egész családtörténethez. Bemutatja szülők szerelmét, életét, a svéd szociális hálót és annak hatásait, valamint a lezárásban az apa betegsége és halála az érzelmi szálakat is megmozgatja az olvasóban. Mi is az élet titka, értelme, hogyan fogadjuk, kezeljük a halál tényét.
A könyv sikerére talán a magyarázat az állatok és a természet iránti szeretet, a sok értékes információ valamint a növekvő érdeklődés a hal titokzatos létére adhat. A téma rendkívül hálás, mert az angolnát körülvevő elképesztő évezredes rejtély továbbra is fennáll. Meglepő titkokba avat be Patrik Svensson a hal létezése, szokásaival kapcsolatosan, felelevenítve a kamaszévek közös horgászatait. Lírai átkötései, leírásai emlékezetes olvasmánnyá emelik a könyvet.


Az angolna rejtélyes élete és eredete, és a Sargasso-tenger létezése mesterien szövődik egybe a saját és szülei életével. A Sargasso-tengeren az angolna szaporodik, majd hosszú utazás után visszatér és elpusztul. Olyan csodás visszatükröződéssé vált ez a folyamat, ahogyan a fény megcsillan a tenger hullámain. A fűzfaleveles hasonlata, kifejezetten az ember és angolna léte közötti párhuzamra épül. Elgondolkodtató, hogy a világ angolnaállománya vészesen csökken. Remélhetőleg nem jár úgy ez a furcsa élőlény, mint a Dodó madár.

Patrik Svensson stílusa lebilincselő és olvasmányos, első könyve akár kultúrtörténeti misszió is lehet a hal megismerésére és népszerűsítésére a személyes emlékek mellett. Az élet körforgásának, múlandóságának megindító története. Élmény volt megismerni az angolna és Patrik élettörténetének hangulatos leírását. Remélhetőleg sokakhoz fog eljutni.


ITT tudod megvásárolni kedvezménnyel a könyvet!



Patrik Svensson: (1972) kulturális újságíró, Malmőben él.

Ez az első könyve, ami a 2019-es August-díj jelöltje lett ismeretterjesztő irodalom (non-fiction) kategóriában. Az August-díj Svédország legismertebb és legrangosabb irodalmi kitüntetése.
A könyv jogait több mint 30 ország vette meg.





Athenaeum, Budapest, 2019
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632939216 · Fordította: Papolczy Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése