2019. november 10., vasárnap

Kés

Jo Nesbo: Kés 



                                                                               



"Újra feltámadt benne az az idióta, kínzó, állhatatos remény."









A norvég krimikirály és kedvenc nyomozónk, Harry Hole új kalandra indul. Nem túlzás, de világszerte hatalmas várakozás előzte meg az új, immár 12. rész megjelenését. Igazi pozitívuma a sorozatnak, hogy gyorsan a hazai olvasók elé került, köszönet érte az Animus Kiadónak! A minőségi skandináv krimi a megszokott remek fordításban olvasható. Petrikovics Edit, mint Jo Nesbo magyar hangja tökéletes most is. Az egyenletes színvonal adott, a borítónál sem marad el, ami egy sorozatnál igen fontos.


Nehéz szavakba foglalni, mit érzek olvasás után. Röviden: egy idegileg fárasztó, zaklatott este vettem le a polcról, ahol már néhány napja várakozott. Hétvégére tartogattam, de nem bírtam magammal, gondoltam legalább egy kicsit beleolvasok... Ez szerda este 21.49-kor volt és éjjel fél 2-kor tettem le a könyvet a 150. oldalnál. Úgy érzem, ez már mindent elmondott. Letehetetlenül jó krimit olvashattam! Kerek, kidolgozott, okosan csavaros, izgalmas történet.


Talán elfogult vagyok, de nagyon sok egyéb is van ebben a krimiben. Ez nem csak egy jó krimi. Jo Nesbo és Harry Hole hozza a formáját, magasan az átlag fölött teljesítenek.
Valóban agyafúrt, mégis minden a helyén van. Ha lehet fokozni az eddigi talán legjobb Nesbo történetet kaptam! Tízből tizenegyes! Mondjuk elismerem, ez a "legjobb" elég nehéz kérdés, hiszen jó, nagyon jó, remek és nagyszerű, ha lehet fokozni Nesbo krimijeit. Nehéz kihívás lenne bármiféle sorrendet felállítani. Nálam a Kísértet, Police és Boszorkányszög volt a kedvenc, de a Hóember, Vörösbegy és A Megváltó is szívszerelem. Nem vállalkoznék sorrendet tenni, ez hangulat kérdése is.


Az új történetről spoiler nélkül tényleg nehéz lenne írni. Talán nem is az a fontos mi történik, hanem hogyan és miért? Az értő, figyelmes olvasó tud a sorok közt is olvasni. 

Azt olvasni, mennyire szenved Harry nem volt jó. Megrázó, drámai volt, mégis fantasztikus! Van itt rengeteg mély, férfias érzelem, barátságokról, apa-fiú kapcsolatról és a szerelem is megmutatkozik. Erős érzelmeket mozgat meg az olvasóban Nesbo. 

Harry és az érzelmei mint egy hagyma kerül az olvasó elé. Rétegről rétegre bontja le és tárja az olvasó elé, lemezteleníti a férfi lelkét Nesbo. Elképesztően őszinte, bátor vállalkozás ez. A férfias érzelmek, szenvedély megindító, mégsem teszik kiszolgáltatottá, esendővé Harryt. Erőt ad neki a küzdelemhez, amit egy agyafúrt gyilkossal, és önmagával szemben is vívnia kell. Természetesen nem minden az, aminek elsőre látszik, a nagy becsapások szövevényes története a Kés.

Jo Nesbo írói stílusa különleges, szerintem súrolja a szépirodalomra jellemző hangulatot, tartalmat. Teszi mindezt elegánsan, néhány mondattal olyan férfias fájdalmat, érzelmeket ír meg, hogy az elképesztő. Mindezt hitelesen és érzőn, minden lelkizés vagy picsogás nélkül. Harry nyers, zsigeri érzelmei még a legkeményebb olvasó szívét is elképeszti.


"Nem mondtak semmit. Nem kellett. Nem bírtak. Néma sírásuk fülsiketítő volt."

"Oslo egy őszi város. Ilyenkor tavasszal úgy festett, mint egy bal lábbal kelt nő, akinek egy porcikája sem akar kimászni az ágyból, és teljesen jogosan gondolja, hogy szüksége lesz egy kis sminkre."


Az a legszebb talán az egészben, hogy valóban minden mondatnak, szónak helye és jelentősége van. Ami leírásnak vagy érzelmet keltő hangulatnak tűnik, az oldalakkal később válik hangsúlyossá. Tényleg minden részlet a helyén van. Szegény Harry szenved, lelkiismeretesen vívja küzdelmét az alkohollal és az életével. Rakel kidobta, ezt tudjuk. Oka is volt rá. Ám Harry megmutatja, joga van
a boldogságra, meg tud küzdeni érte férfiasan. A remény  mindig ott van erre, még ha ez pillanatnyi állapot csupán. Nehéz döntések ezek, napi harcok Jim Beam-nel és az érzéseivel. Az ütős történet első döbbenete az áldozat kiléte... szerencsére vele némileg kíméletesebb volt az író, mint mondjuk a kivételes képességű Beate esetében a Police történetében.

Természetesen nem is kell mondani, minden arra mutat, Harry alkoholmámora belesodorta egy végzetes helyzetbe. Minden klappol, kész rémálom a valóság, még ha nem is akartam hinni.. Innen szép nyerni! Az ördög valóban a részletekben lakozik! Úgy, mint egy eltekert rádióadó, elállított autóülés, vagy okos villanyóra ad támpontot. Imádom, ahogy a zene beépül a történetbe most is. Nem véletlen, jelentőséggel bír ez is, annyit mondhatok. Van itt még, utalva a hagymára, néhány réteg más történet, ami izgalmat kelt, és szorosan egybeforr a végére. Szerelmek, barátságok és munkakapcsolatok értékelődnek át. Feltűnik régi ismerősünk, Svein Finne azaz a Vőlegény is.

Jo Nesbo jó érzékkel adagolja az izgalmas krimihez a hozzávalókat. Nyomasztóan sötét, ahogy az emberi lélek mélyére hatol. Mégis az életről szól a regény. Egyszerűen mesteri, ahogy összedolgozza az egymástól távolinak tűnő részleteket is. A címhez hűen beépül a kés története is, ami informatív, érdekes momentum, nem csupán az elkövetés eszköze.

Zseniális krimi, a legutolsó oldalakig kétségek közt tartott, izgultam, töprengtem a lehetséges megoldásokon. Tényleg a végén tudjuk meg, hogy ki és miért tette amit tett. A befejezés pedig annyira elegáns, nincs túlragozva, de bűnhődni kell az elkövetőnek. Harry emberi oldala itt is hangsúlyos, nagyon elegánsan oldja meg, zárja le az ügyet. Igaz, egy régi kedves szereplőtől elbúcsúzunk.. A másik szál is érdekes lezárást kap, amivel tökéletesen tudtam azonosulni. Ha rébuszos lett az ajánló, az olvasás élménye mindenre választ ad.

Jó volt újra elmerülni Nesbo és Harry Hole univerzumában, még mindig meg tudtak lepni. Jo Nesbo a király, ez nem kérdés, megmutatta ismét. A befejezés nyitott, bízom benne lesz folytatás! Köszönöm az élményt Mr. Nesbo!



ITT tudod megvenni kedvezménnyel az Animus webshopban az új Nesbo krimit vagy a korábbiakat!


Jo Nesbo 1960. március 29-én Oslóban született.

Ígéretes labdarúgó-tehetségként indult, aztán jött az a bizonyos térdsérülés, aminek most sok skandináv krimirajongó lehet hálás... Közgazdász és pénzügyi elemző tanulmányokat folytatott, majd tőzsdeügynökként dolgozott. Országos hírnevet szerzett zenészként és dalszövegíróként is zenekarával.

Első gyerekkönyve 2007-ben Doktor Proktors Prompepulver (Doktor Proktor pukipora, 2012) címmel jelent meg.
Krimiszerzőként 1998-ban elnyerte az év legjobb északi krimije (Denevérember) díjat. 2008 az év könyve Norvégiában a Hóember lett.Regényeit eddig 50 nyelvre fordították le, és több mint 40 millió példányban adták el világszerte. Gyerekkönyvei is sikeresek.
A Harry Hole sorozat kötetei: Denevérember, Csótányok, Vörösbegy, Nemeszisz, Boszorkányszög, A Megváltó, Hóember, Leopárd, Kísértet, Police, Szomjúság.

Animus, Budapest, 2019
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633246719 · Fordította: Petrikovics Edit










6 megjegyzés:

  1. Mondd, hogy magában is olvasható a történet! Ez a magával ragadó értékelés azonnali olvasásra ösztönöz, de 10 részt nem olvasnék el előtte.
    Gratulálok, nagyon inspiráló összefoglalót adtál!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 11 rész van előtte, de önmagában is értelmezhető, bár vannak visszautalások az előzményekre. Szerintem elkezdheted a végéről is.

      Törlés
  2. Igen, olvasható. Szerencsére kellő előzmény épül be, így érthető annak is, aki nem olvasott még. Persze sokkal komplexebb az élmény, ha sorban haladsz! Érdemes.

    VálaszTörlés
  3. Hasonló a kérdésem nekem is. Én a sorozatot nyáron a Hóemberrel kezdtem, azóta megvolt sorban a Leopárd, Kísértet, most járok a Police végén, de már megvettem a Szomjúságot is. Egy ismerősöm mondta, hogy a Szomjúság előtt érdemes elolvasni a Boszorkányszöget. Az első hatnak most nem vágnék neki (túl türelmetlen vagyok a folytatást illetően), de ha teljes megértés miatt fontos, lehet, hogy egy-két könyv erejéig visszatérnék az előzményekhez a Szomjúság előtt...

    VálaszTörlés
  4. Szerintem ez a borító nem valami ragyogó, főképp az eredeti, norvég borítóhoz képest. Az igazán hátborzongató.
    https://salomonsson.global.ssl.fastly.net/image/upload/fl_progressive,w_400/zno9mj5er17gaghbifq8

    VálaszTörlés
  5. Szerettem, mint minden Jo Nesbo könyvet. Remélem kiderül, mit vetett a kocka Harry Holenak.

    VálaszTörlés