2019. november 24., vasárnap

Aranylövés

Réti László - Vanicsek Olivér: Aranylövés 
Az utolsó szállítmány




                                                               











Réti László neve már jól ismert márka, garancia arra, hogy egy remek történetet olvashatunk. Ma a hazai krimi-irodalomban magasan Ő a legjobb. Vanicsek Olivér neve az olvasó előtt az Aranyélet-sorozatból lehet ismerős. Most, mint társszerző egy tökéletes együttműködést eredményezett. Nincs kétségem egy sikerkönyv született.

Brutális, erős kezdéssel egy olvasmányos, fordulatos, feszült cselekményű történet az Aranylövés.
Talán egy percig sem szabad komolyan venni ezt a könyvet, hiszen csak szórakoztatni akar, de azért valóban ad gondolkodni valót is az olvasónak. Azt, hogy kinek mit, az egyéni lesz azt hiszem. Éppen ez benne a jó. Van stílusa, és van koncepciója, ám számomra a nyolcvanas évek hang-alámondásos VHS-korszakának ikonikus akciósztárjainak filmjeit idézte meg. Főszerepben Eric Roberts vagy Dolph Lundgren.


2004-ben, Dél-Szudánban indul a történet, ami a későbbiek alapját adja. A kétségtelenül ritka, durván kegyetlen nyitás után ugrunk 15 évet napjainkra. Főhősünk Szász Ádám igazi kemény csávó, sebzett szívű zsoldos, gátlástalan és profi bérgyilkos. Az ő karaktere az, akit picit mélyebben megismerhetünk. Életének fordulatai, tettei adják a regény motorját. Meglepő, de egy idő után nem a főhősnek drukkoltam, aki egyre jobban váltott át egy érzelmek nélküli gyilkológép-üzemmódba. Ádám élete lassan ugyan, de fordulni látszik, mégis reméltem nem jut haza. Pedig ez a nagy vágya, 15 év után szeretne hazajutni a családjához, végre megismerje a fiát. Amiért sem barátságot, sem a társai életét nem kíméli. A lehetőség egy titkos aranyszállítmány fegyveres kísértének lehetőségében érkezik. Az arany két és fél tonna... nos, nem kell mondani, ennél lényegesen kevesebb mennyiség is kísértésbe hozná az embereket. Az arany útját rengeteg veszély nehezíti a gondos szervezés ellenére is. Ez a két hetes út, amiről szól a történet, pontosan hétezer-kilencszáztizenegy kilométer a célig. Át a háború sújtotta kontinensen, terroristák és helyi kiskirályok állnak az útjukban, mindenki az aranyat akarja. Kalandúra ez a javából, keresztül-kasul Afrikán, a Száhel-övezeten, Ghánából Mombasáig. Ez a háttér alapos, érezhetően tudják, miről írnak.


A stílus néhol nyers és durva, ami tökéletes ehhez a keményen férfias történet világához. A kötet igazán erőteljes, végig lendületes, nincs üresjárat. Nem mondom, talán némileg megviseli az olvasót, mind fizikai, mind érzelmi szempontból.
Akik kedvelik a naturalista leírással ábrázolt nemi erőszakot is tartalmazó történeteket, a brutálisan véres gyilkosságokat, erőszakot, háborús helyzetet nem fognak csalódni. Kegyetlen világ ez. Van itt minden!

Az események filmszerűen pörögnek, végig feszültség alatt tartja az olvasót. Sok az akció, izgalom, szinte folyamatosan történik valami. Végig fenn tudja tartani a két író a figyelmet, ami elismerést érdemel. Egy kitalált történetről van szó, de mégis tökéletesen épül bele a hétköznapok hátborzongató valósága. A történet dramaturgiája sok ismert fordulatot, jól bevált panelt használ, de működik. Minden brutalitása ellenére a tartalom és a forma egy tökéletes egységet alkot. Nincs eredendően jó vagy gonosz szereplő, csak emberek, akik azt teszik, amit ott és akkor helyesnek vélnek. Dolgozik az adrenalin, kemény, lőporszagú, igazi macsó regény ez. Összeszedett cselekményvezetése adja az erejét.



Aki szerencsés, sosem tudja meg, milyen üldözöttnek lenni Afrikában, vagy gyermekként átélni, ahogy fegyveresek lemészárolják a családját. Itt megtörténik ez is. Érzelmi szál, háborús lelki traumák, bőven akadnak. Annak ellenére, hogy mennyire brutális, sötét a cselekmény, némi humor is megcsillan. Gyors ütemű olvasmány, ami a fordulatokban nem sok újdonsággal kecsegtet, elég kiszámítható néhol a történet. Amit viszont nyújt, azt korrektül keveri egybe, ad egy szórakoztató elegyet annak, aki erre vágyik.

Ez a regény tökéletesen illik napjaink politikai világába, a forró és átláthatatlan konfliktusokkal terhelt, fekete Afrika jelenéhez. A kontinensen dúló bandaháborúk belviszálya tökéletes háttér. A legkifizetődőbb és egyben legkegyetlenebb játék a politika, erről ismét meggyőződhet az olvasó. Ez bőven jelen van a kötetben, irányítja az eseményeket. Tapasztalhatjuk, hogy a politika és a gazdasági bűnözés immár elválaszthatatlan.

A szereplők életéből, múltjából is felvillannak képek, ki miért is került oda. Akad sok titok és hazugság, fájdalmas történet. Elveszett lelkek ők, akik a jobb élet reményében küzdenek. Mivel ez egy válogatott csapat, előtte nem ismerték egymást, így nem a hagyományos viszony alakul ki közöttük. A bajtársias érzelmek itt nem igazán működnek közöttük. Kiemelkedik a karakterek közül az amerikai Kurt Thompson és a helyi Nas Ogawala alakja.


A számtalan kaland, nehézség és bandaháborúk után az arany és Ádám élete is révbe érni látszik.
Itt tetszett a végső lezárás, ez tökéletes befejezés volt. Nincsenek elvarratlan szálak, lebegtetés, végre nincs benne a folytatás lehetősége.
A könyv egy remek szórakozást nyújt a megfelelő olvasónak. Összességében egy összetett, feszes tempójú, kalandokban bővelkedő politikai thrillert olvashattam.

Az Aranylövést keresd a könyvesboltokban vagy ITT rendeld meg!
Már e-könyvben is kapható! IDE katt érte! 


Réti László: 1972. december 26-án született.
Rendőrtiszti főiskolát végzett, 20 évig volt rendőrtiszt, vezető beosztásban dolgozott Budapesten. Eleinte álnéven publikálta regényeit. Sikeres könyvei: Célpont Párizsban, Kaméleon trilógia, A parfümőr, A kandahári fogoly, Falak mögött, Budapest boulevard. Európa halála.


Vanicsek Olivér (1990. december 22. Budapest)
Los Angelesben tanult forgatókönyvírást, majd New Yorkban filmrendezést. Miután leszerződtette egy hollywoodi ügynökség, hazatért, hogy csatlakozzon az Aranyélet záró évadának írói csapatához. A Forbes magazin 2018-ban beválogatta a 30 legsikeresebb magyar fiatal listájára.




Művelt Nép, Budapest, 2019
318 oldal · ISBN: 9786156022349


































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése