2019. november 9., szombat

Rendszerhiba

Edward Snowden: Rendszerhiba



                                                                                 



„Az életben a legfontosabb döntések tudat alatt formálódnak és csak akkor nyernek tudatos kifejezést, amikor teljesen megérnek.”








A Rendszerhiba egy igen alapos, többrétegű és valós történet, amit lényegében mindenki ismerhet. Aki tudja ki volt George Orwell, ne tán olvasta az 1984 című regényét az abban megjósolt és mára valóra vált ijesztő jóslattal találkozhat. Snowden arra készteti az olvasót, hogy komolyan gondolkodjon.
Így igazából sok vagy túl nagy meglepetés nem éri az olvasót ez ügyben, ám mégis olyan az egész, mint egy irodalmi thriller. A Nagy Testvér tényleg figyel minket. Mindenkit, mindenhol egyre több módon. Nincsenek titkaink, nincs magánélet szentsége, mindent tudnak rólunk.
Lehet ez ijesztő, félelmetes, de igaz. 
Edward Snowden ennek a hátterét, mibenlétét mutatja meg aprólékosan. Nem összeesküvés-elméleteket gyárt, a valósággal, információkkal állt az olvasók elé. Valódi amerikai történet, ami mégis mindenkit érint világszerte. A könyv a világpremierrel egy időben került a hazai boltokba is! 

A szerteágazó történet a gyerekkorral indul. Ez csupán annyiban különbözik az átlagtól, hogy
a kis Ed jobban érdeklődőbb és fogékonyabb volt a technikai újdonságokra, lehetőségekre. A családi háttér természetesen meghatározó: anyai őseit egészen a Mayflower hajóig tudja követni, apja a parti őrségnél őrmester. Meghatározó pillanat volt, amikor egy Commondore-64 került a család birtokába. Megismerjük az iskolai éveket, a család hátterét, Snowden egész családja a közszolgálatban tevékenykedett.

Kapcsolataik, majd a kamaszkor és a szülők válása egy egészen szokványos hátteret ad a fiú életének. Ám az egyértelműen kiderül, hogy Edward intelligenciája kiemelkedik az átlagból. 145-ös IQ-val a tanulás mellé a kíváncsisága is segítette. Ezt tanulmányai során tudja is kamatoztatni, nem csak a könyv megírásában. Edward előbb egy briliáns informatikus lett, majd szinte egyenes út vezetett a hírszerzés berkeibe. Előbb a CIA, majd később NSA alkalmazta Snowdent. Kikerülhetetlen a szeptember 11 történései és annak hatásai.

Az átlagember számára is érthetően íródott könyv rengeteg sok hárombetűs intézményt és egyéb tudományos-technikai rövidítést tartalmaz, amit sok esetben fárasztó és lehetetlen megjegyezni. Ez bizony rontja az olvasás élményét. Aki járatos a számítástechnika világában fogja érteni. Az egyszerű, mezei olvasó azonban csak kapkodja a fejét egy idő után. A részletekbe is belemenő technológiai elemzések, programtipusok és egyéb leírások kívánnak némi műszaki tudást.


Hogy miért állt ki a világ elé Snowden és ezzel lett az információgyűjtők leleplezője? Ellenérzéseit 
a titokban végzett, átfogó adatgyűjtés és tárolás váltotta ki. Ennek okai, háttere is kiderül. Legnyomósabb érve erre a magánélet védelme. Azonban ma már nem tudunk email fiók, internet, okos kütyük nélkül létezni. Ennek érdekében mi magunk szolgáltatunk magunkról tálcán minden lehetséges információt. Ma ezek nélkül, ha nem is lehetetlen, de nehéz lenne élni. A probléma inkább ott van, ha ezzel a képekkel, információkkal visszaélnek vagy ellenünk fordítják. Szóval,  csak okosan! Azonban az kétségtelen, titkai mindenkinek vannak. Lennének.



Elgondolkodtató, ahogyan alaposan ismerteti a különféle kémszervezetek kapcsolatrendszerét, működési hátterét, elveit. Jól színezi a könyv történetét Edward Snowden barátnőjének naplóbejegyzései. Ez teszik teljessé az összképet. Edward életét, neveltetését, karrierjét és az országhoz való kötődés a hűség jellemzi. Mégis, nem árt tudni, a jelenlegi amerikai kormányzat hazaárulóként tartja számon Edwardot. Az Egyesült Államok pert indított Snowden ellen a CIA-val és az NSA-val, a nyilvánosságra hozott, bizalmas információk, titkok megsértése miatt
A történet kiváló alapanyag a filmeseknek is, nem lepődnék meg, ha Edward története mozivászonra kerülne hamarosan.



A könyvet ITT tudod beszerezni a kiadótól!




A könyv fülszövege:
A Rendszerhiba rendkívüli elbeszélés egy éles eszű fiatalemberről, aki online nőtt fel, gyermekkorát az Egyesült Államok fővárosának bukolikus elővárosaiban töltötte, majd felnőttként titkos funkciókat látott el a Központi Hírszerző Ügynökségnél és a Nemzetbiztonsági Ügynökségnél. Kémként dolgozott, aztán whistleblower (kiszivárogtató) lett, amiért menekülnie kellett; az internet élő lelkiismeretévé vált. A Rendszerhiba egy kivételes íráskészséggel megalkotott, szenvedélyes és elegáns, kulcsfontosságú memoár, digitális korunk valóságos foglalata, amely menthetetlenül bevonul a klasszikusok sorába.



Edward Snowden: 1983. június 21. USA

Elizabeth Cityben született (Észak-Karolina) és a marylandi Fort Meade árnyékában nőtt fel. Képesítése szerint rendszermérnök, dolgozott a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) és szerződéses partnerként a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA). A köz javára tett erőfeszítéseiért több díjat kapott: Right Livelihood-díj, német Whistleblower-díj, Ridenhour Prize for Truthtelling, az International League for Human Rights Carl von Ossietzky medálja. Jelenleg a Freedom of the Press alapítvány elnöke.

XXI. Század, Budapest, 2019

400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155955693 · Fordította: Tomori Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése