2019. november 22., péntek

A Szellemidéző és a Tiszteletes

Kim Leine: A Szellemidéző és a Tiszteletes




                                                           













Kim Leine új regényét az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon személyesen mutatta be lelkes olvasóinak. Leine nem először járt hazánkban, és nagyon remélem tiszteletét teszi még más alkalommal is. A beszélgetés és személyisége még közelebb hozta a regényeinek világát, hangulatát.


A Szellemidéző és a Tiszteletes egy nagyszerű történet Grönland gyarmatosításáról, a két kultúra közötti találkozásról, a természet hatalmáról. Egy komor és néhol nyomasztó, ám humorral átitatott történet, pontosan mint a Végtelen-fjord prófétái volt. Ez a regény most jelent meg, de annak az előzménye. Mintegy 50 évvel korábban járunk (1724-ben) - nevezetesen az első dán kolónia építéséről olvashatunk.


Két ellentétes szemléletű, már-már összeférhetetlen ember története, akik küzdenek saját hitükkel, érzelmeikkel és szellemiségükkel. Egy őslakos vallási kolónia létrejötte, annak kialakulásának háttere a dán uralom alatti élete áll tehát a fő vonalban. A másik vonal az apa-fiú kapcsolatokba enged bepillantást, ami elég kegyetlen és lélekölő harcot hoz. Mindehhez a keretet a természet adja. Nem csak az emberi természet természetesen.
A lélek sötét útvesztőiben járunk. Leine fogja az olvasó kezét a kalandok során. A könyv Egede tiszteletesről, egy vallásos emberről szól, aki meggyógyítja a grönlandi sámán fiát. Ez adja a konfliktust, hiszen a fiút nem adja vissza apjának, kikereszteli és felneveli.

Egede elhívatott feladata, vallásos küldetése a kultúrák ütközése mellett számtalan egyéb okot szolgáltat még a cselekményben a hitről és vallásról polemizálni. A vadak keresztény hitre való átnevelése-térítése sosem volt egyszerű feladat. Ahogyan az is elképesztően döbbenetes, mi minden történt a kereszt árnyékában.



A tökéletes hangulatteremtés és jellemábrázolások magával ragadja az olvasó képzeletét. Kim Leine lirája, leíró és megjelenítőképessége szemléletes képekkel varázsolt el. Sodortak az események, éreztem a hideg szelet a sós tenger vizét, a mindenféle illatokat, ott voltam a 18. századi történések között. Átéltem a történet minden szenvedélyes vonulatát, mozzanatait. Az események töredéke élethelyzetek, pillanatokból épül fel. Kim Leine valami olyat tud, amit A Végtelen-fjord prófétái regényben már megtapasztalhattam. A nyelv és a képzelet színes és lendületes, néhol rendkívül naturalista. Ez velejárója, jellemzője Kim Leine prózájának, ami ad egy sajátos elegyet a regénynek. Ezek teszik Leinét a mai északi szépirodalom kiemelkedő alakjává, akire érdemes figyelni.

Elég keveset tudtam Grönlandról, a múltjáról főleg. A grönlandi közösség a természet közelségében, annak kiszolgáltatva él. A kolónia lakosságát, kell-e mondani, fegyencek és kurvák alkotják. Hatalmas empátia kell olvasni nyomorúságos életkörülményeikről: főleg a higiénia hiánya, a tudatlanság is sok áldozatot szed. Életük fő örömforrása a szexuális élet is számtalan problémát vet fel. Az éhség és a betegségek mellé a lakáskörülmények is elképesztőek. A halál lenyűgöző egyszerűségében szinte mindennapos. A történetek izgalmasak - szívfacsaróak. Grönandon az élet, néha maga a pokol: minden fájdalmával, szenvedésével és szépségével.

Kim Leine egyszerűen jól ír, és a szavak mögött nyers őszinteség van, amelyek elvarázsolják az olvasót. A stílus egyszerű, képszerűen látványos. A legfélelmetesebb élettapasztalatokat jeleníti meg, építi bele a mindennapi események közé. Van valami nagyon paradox módon lélegzetelállító ebben a hevesen bensőséges ábrázolásban. Aki olvasott már tőle, tudja ezt.

Kim Leine szuggesztív erejű, gyönyörű ábrázolása az emberi élet mélységeibe vezet el.
Megismerjük az erőszakot, az erotikát, a szenvedély pillanatait, a szabadságot. Itt valószínűleg semmi sem irigyelhető, a közösséget belülről ábrázolja, ahol a fény és a sötétség gyakran változik, ami nagy ellentéteket eredményez a történésekben. Olvashatunk a halálról és a gonoszságról, az apákról és a fiakról, valamint az ember lelkében lakozó ördögökről. Kim Leine a dánok és a grönlandiak furcsa és végzetes találkozásáról ad képet.
Ez ismét egy gazdag és erős olvasási élmény volt, egy mély és kalandos történetet olvashattam.
Kim Leine története ugyanolyan kivételes pillanatokat adott, mint az előző könyvei. Figyelemre méltó, átfogó regény. Érdeklődéssel várom a trilógia újabb részét.


A Scolar Kiadótól ITT tudod megrendelni 40% kedvezménnyel most a regényt!


Kim Leine 1961. augusztus 28. (Bø, Norvégia) –

jelenleg Dániában él családjával. Minden idejét az írásnak szenteli, műveit dánul írja. Eddig négy regénye és két novellás kötete jelent meg. A Végtelen-fjord prófétái című regényével 2013-ban elnyerte az Északi Tanács Irodalmi Díját.





Scolar, Budapest, 2019
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635090594 · Fordította: Soós Anita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése