2019. szeptember 8., vasárnap

Váróterem 2.

Váróterem 2. - Jön! Jön! Jön! 
MIT olvassunk ősszel?



                                                                                                             



"Itt van az ősz, itt van ujra,S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem."
Petőfi Sándor





Csatlakozva a költő soraihoz megérkezett a blogra az őszi kiadói mustra második része! Rendkívül bőséges és színes a termés, valóban izgalmas ősz ígérkezik a könyvek terén. Lesz miből válogatni! Ezúttal az Animus, General Press, Jaffa, Európa és Magvető kínálatából szemezgettem
Egy bögre tea vagy forró csoki, pléd és a "bekuckózás" fontos kelléke a könyv, tessék választani!


Az Animus fő profilja a skandináv krimik. Szuper könyvekkel készülnek őszre. Egy ígéretes, hazai író könyvével nyitják az őszt: érkezik Szelle Ákos Sebek a falon című krimije! Már a borító is tökéletes hangulatot áraszt! Minden skandináv krimi sajátosság benne van, de magyar köntösben. Magyar helyszín, borús, nyomasztó és a jól megszokott társadalomkritika, ezúttal magyar viszonyokkal. Izgatottan várom ezt a megjelenést, nagy várakozással tekintek elé, hiszen magyar szerző krimije most először jelenik meg a kiadónál. Előrendelni ITT tudod! https://animuscentral.hu/konyv/sebek-a-falon


Lezárul, érkezik a az utolsó részével a Millennium sorozat, ami méltó befejezést ígér. Ez bizony valóban nagy várakozást kelt, a borító igazán figyelemfelkeltő, ütős lett! Ezt még úgy is sokan várják szerintem, hogy sajnálatosan ugye Stieg Larsson nem tudta befejezni az elkezdett munkát. A szerző, David Lagercrantz bevezet bennünket a politikai botrányok, hatalmi játékok és az orosz trollgyárak által manipulált gyűlöletkampányok világába, miközben megtudhatjuk, milyen fordulatokat tartogat a sors Mikael Blomkvist és Lisbeth Salander számára. A megjelenés ideje: Szeptember 30! NE hagyd ki! https://animuscentral.hu/konyv/a-lany-aki-ketszer-elt

     

                                                                                                   
Személy szerint nekem ez a kötet az egyik legvárósabb! 
Hjorth & Rosenfeldt a Sebastian Bergman sorozat írópárosa úgy fejezte be a legutóbbi regényét a Méltatlanokat, hogy azonnal olvastam volna tovább a folytatást! Végre itt van, érkezik szeptember 19-én az Egyetlen igazság! Nem mellesleg Dobosi Beáta nagyszerű fordításait is igen kedvelem, így az újabb történet kihagyhatatlan. Előrendelés ITT!

Csak csendben súgom: lesz új Yrsa Sigurdardóttir is, a címe EXIT. Előrendelés, megjelenés ideje később!



Az utolsó ajánlatom amihez nem kell sok magyarázat. Talán ezt várják legtöbben. Kiemelt nagy durranás az új Jo Nesbo könyv, a Harry Hole- sorozat 12. folytatása, A KÉS. ITT előrendelheted máris! http://bit.ly/2ZwB4If

                                                                             






Jaffa Kiadó:



Szabó Magda: Liber mortis

„Én csak addig tudtam jó lenni, amíg mellettem éltél” Szabó ​Magda kézírásos hagyatékának talán legbecsesebb része a Liber Mortis (Halottaskönyv) címet viselő, 1982. május 25-étől 1990. február 27-éig vezetett napló.
1982. február 26-án halt meg Szobotka Tibor író, műfordító, irodalomtörténész, az imádott férj, Szabó Magda szemében a mellőzött és legalább posztumusz jóvátételt érdemlő zseni. Szabó Magda hitt a halottak jelenlétében, az e világ és a túlvilág közötti átjárásban, és úgy beszél a naplóban Szobotkához, mintha a másik hallaná, még ha nem válaszol is. A Jaffa Kiadó Szabó Magda sorozatának 30. kötete a többi könyvhöz hasonlóan különleges köntöst kap, és mintegy megkoronázza az egész életműkiadást.


Bíró-Balogh Tamás: Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei

Kosztolányiról írtak már monográfiát, nem is egy vaskos kötetben adtak közre, Bíró-Balogh Tamás is publikált már róla tanulmánykötetet, de a híres nyugatos alkotóról kialakult képünket most mégis jelentősen átrajzolhatja néhány levél. Nemrégiben ugyanis egy budapesti könyv- kézirat-gyűjtő birtokába került egy jelentős Kosztolányi-dokumentumegyüttes a költő életének utolsó szakaszából, amikor Radákovich Máriát is megismerte. Az asszonyhoz írt levelek szerkesztett változatait ismertük, azonban az eredetieket és azokat, melyeket Mária írt Kosztolányinak, nem. Hogy miért érdekes ez? Azért, mert Radákovich Máriáról, a 10 éves gyermekét egyedül nevelő anyáról eddig szinte semmit nem tudtunk, pedig Kosztolányi kész lett volna feladni a házasságát miatta. Bíró-Balogh Tamás a rá jellemző olvasmányossággal, mégis sziporkázó szellemességgel, alapos szakmaisággal mutatja Kosztolányi Dezső életének legutolsó korszakát. Novemberre várható a könyv!
Kép: Radákovich Mária

                                                                             

Bauer Barbara: Az aranyműves fia

Bauer Barbara új regénye két apa és a fia története a jelenben és az idők kezdetén. A hitről, az erőről és a szeretetről. A négy főhős életét csak úgy érthetjük meg igazán, ha tudjuk, a legfontosabb szerepet mindannyiuk életében a magyar Szent Korona tölti be. És ahogy az a világban már csak lenni szokott, ami mindezt finoman irányítani képes, az a szerelem.


Itt még a kézirattal, ami várhatóan novemberre kerül a boltokba!






General Press Kiadó:

Kezdjük egy igazi "csemegével"! MEGJELENT A CARI MORA, Thomas Harris, a Hannibál szerzőjének új könyve! Ez azért is érdekes, mert a szerző 13 év után jelentkezett új regényével. A linkre kattintva már meg vásárolható!
https://bit.ly/2lD9c20




Ez a könyv legalább olyan sok meglepetést és izgalmat ígér, nem csupán a helyszín vagy időszak miatt. JÖN! JÖN! JÖN! A 17. századi Holtodiglan!
E. C. Fremantle: Mérgező nász
Előrendelhető: https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/mergezo-nasz

1615 ősze. Óriási botrány rázza meg I. Jakab király udvarát. Az ünnepelt házaspárt, Robert és Frances Carrt a Towerbe vetik. A vád: méregkeverés és gyilkosság. Az áldozat: Robert legjobb barátja. És valakinek meg kell lakolnia a gaztettért. Vajon melyikük a bűnös, melyiküknek több a veszítenivalója, és melyikük mond igazat?
                                                                                                 


A kiadó egyik nagyágyúja is új sorozattal jelentkezik a hónapban. JÖN! JÖN! JÖN! David Baldacci: Az irgalom útján -- Az Atlee Pine-sorozat 1. kötete

Amikor a Grand Canyonban egy leszúrt öszvért találnak, amelynek az utasa nyomtalanul eltűnt, Atlee Pine FBI-ügynök
kezd nyomozni az ügyben. Hamarosan nyilvánvalóvá válik, hogy az eltűnt turistát nem elsősorban a lélegzetelállító táj érdekelte; egy sokkal rejtélyesebb küldetésben járt... Baldacci nagy rajongótáborral rendelkezik idehaza, sokan várját az újabb sorozatot, ami Szeptember 26-tól olvasható. Előrendelés:
https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/sci-fi-fantasy-krimi/az-irgalom-utja-atlee-pine-1





Magvető Kiadó:


Oravecz Imrétől A hopik könyve című kötet szeptember végén jelenik meg újra. Ez volt a szerző 1983-ban megjelent kötete, ami 2007 után most ismét a boltokba kerül. Szerintem kihagyhatatlan.








Szeptember 25-én jelenik meg Michael Houellebecq Szerotonin című regénye Tótfalusi Ágnes fordításában.
A francia irodalom fenegyereke ezúttal az Európai Uniót veszi célkeresztbe, főhőse, a súlyosan depressziós középkorú agronómus.
Előrendelés itt a linken!
https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/felnottirodalom/regenyek/szerotonin


Októberben érkezik Krasznahorkai László új könyve, a Mindig Homérosznak. Könyvbemutató a Margó Irodalmi Fesztiválon. A Mindig Homérosznak különleges, többdimenziójú vállalkozás: a szöveghez Max Neumann festett képeket, és Miklós Szilveszter szerzett zenét. Előrendelés:  https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/felnottirodalom/regenyek/mindig-homerosznak


Elkészült Sebastian Barry Végtelen napok című regényének borítója. A könyv novemberben jelenik meg Tóth Tamás Boldizsár fordításában.


Igazi érdekesség, kíváncsian várom: Ali Smith Hogy lehetnél mindkettő című regényét, amely Mesterházi Mónika fordításában jelenik meg novemberben.

Egy reneszánsz festő az 1460-as évek Itáliájában. Egy kamasz napjaink Angliájában. Egyikük a művészekre nehezedő társadalmi elvárásokkal küzd, másikuk a gyásszal.

Smith regénye olyan, mint egy irodalmi Escher-grafika, amelyben sorsok, terek és identitások fonódnak elválaszthatatlanul egymásba. A Hogy lehetnél mindkettő 2014-ben elnyerte a Goldsmith-díjat és a Costa-díjat, 2015-ben pedig megkapta a legrangosabb női irodalmi elismerést, a Baileys-díjat.
                                                                                             





Európa Kiadó:

Már a boltokban! Stephen King: AZ - exkluzív, puhafedeles, nagyalakú változat, két kötetben! 
https://europakiado.hu/konyv/az-1-2-3752/

King mestertől még két kötet várható: jön új kiadásban az Agykontroll és az Aki kapja, marja is a boltokba kerül hamarosan!

Érdekes, gondolatébresztő könyv a A Nők beszélgetnek, amelyben két család lányai és asszonyai vitatják meg a történtek után szóba jöhető lehetőségeiket - Semmit sem tenni / Maradni és harcolni / Elmenni -, regény formában alakot öltött reakció ezekre a valós eseményekre, s ugyanakkor a női képzelet terméke. Ez is már a boltokban Molnár Eszter fordításában.
https://europakiado.hu/konyv/nok-beszelgetnek/


Levan Berdzenisvili (1953) grúz író, politikus, akadémikus az illegális Grúz Köztársasági Párt alapító tagja (1978), a Tbiliszi Nemzeti Parlamenti Könyvtár igazgatója (1998-2004), parlamenti képviselő (2012-2016). Szent szövetség A Gulág utolsó napjai szeptember végén kerül a boltokba! 
Előrendelés: 
https://europakiado.hu/konyv/szent-sotetseg-a-gulag-utolso-napjai/
                                                         




1 megjegyzés: