2019. szeptember 2., hétfő

Könyvek a moziban

Könyvek a moziban






                                                                               






Időről időre kitekintésképpen könyv és film kapcsolata, mint egy alap kérdés. Melyik lett jobb? Következzen két igazán remek könyv, amiből film készült. Egy friss, amerikai produkció, és egy hazai, digitálisan felújított rajzfilm-klasszikus. Az aranypint és a János vitéz szeptember 19-től a hazai mozik műsorán!













Az aranypinty




A film Donna Tartt bestsellerlista-vezető regényét dolgozza fel. A lebilincselő történet Nicole Kidman és Ansel Elgort főszereplésével került filmre.


Donna Tartt Az aranypinty regénye 2013-ban jelent meg, amiért a Pulitzer-díjat is besöpörte a következő évben. Regénye rögtön a második helyen nyitott az eladási listákon, majd 40 hétig szerepelt folyamatosan a The New York Times bestseller listáján. A filmes jogokra jó érzékkel a Warner Bros csapott le elsőként. Már 2014. júliusában megszerezte a könyv megfilmesítési jogait. Eddig több mint 30 nyelvre fordították le. A könyv első magyar fordítása, Kada Júlia munkája 2016-ban jelent meg a Park Kiadó gondozásában.

A film alapjául szolgáló regény címét adó Az aranypinty Carel Fabritius 1654-es festménye, mely a "Mauritshuis in The Hague" gyűjteményét képezi Amszterdamban.






Pokolgép dönti romba New York híres múzeumát, a látogatók nagy része életét veszti. Egy helyi kiskamasznak sikerül életben maradni az omladék alatt, anyja azonban az áldozatok közt szerepel. A nagy felfordulásban a fiúhoz kerül egy több száz éves németalföldi alkotás, melyet féltve őriz és mindig magánál tart. Az aranypintyet ábrázoló remekmű nagy hatással van a fiú bonyodalmakkal teli életére, szinte terelgeti őt jó és rossz tettei egyre mélyebb medrében. Kénytelen megtapasztalni, milyen az élet egy alkoholista apa mellett, majd tehetős gyámszülők segítik őt. Minden jó szándék ellenére régiségek másolásával sikerül magára vonnia egy feketéző bűnszövetkezet haragját, és megkezdődik a nagy hajsza. Féltve őrzött kincsére azonban mindennél jobban vigyáz.


Az élet tragédiái, jó és rossz döntéseink háttere mozgatja a cselekményt. Van véletlen, vagy az valami isteni szándék életünkre? A fiú bárhová vetődik, jó és rossz emberek között, saját jó és rossz tettei nyomán mindig vele marad. Az aranypinty… és befolyásolja az életét.

   
                                                                                                     

A film rendezője, John Crowley szerint Nicole Kidman ebben a filmben nyújtja élete legjobb alakítását. Korai még az Oscart emlegetni, de erről a filmről egész biztosan sokat fogunk még hallani. A 800 oldalas könyv 149 percben került filmszalagra. Kíváncsian várom.










János vitéz

                                             



Petőfi Sándor elbeszélő költeményét mindenki ismeri. Remélem, hiszen közkedvelt, népszerű olvasmány iskolás éveinkből. Jancsi és Iluska szerelmének története közismert: Kukorica Jancsi kedvesét öleli a folyóparton, az őrzésére bízott nyáj szétszéled. Jancsinak ezért bujdosnia kell és sok nehéz kalandban, számtalan viszontagságban van része. Segít Franciaországból kiűzni a törököt, s mikor meggazdagodva hazatérhet, szép kedvesének, Iluskának csak sírhantját találja. Bánatában újra vándorlásra adja magát, s így jut el a mesék birodalmába, ahol megtalálja végre Iluskáját.




Ha van tökéletes "könyvadaptáció", akkor ez az. Az első magyar egész estés rajzfilmet 46 éve, 1973. május 1-én mutatták be a magyar mozik, a költő születésének 150. évfordulójára.

Szerintem teljesen átadja az elbeszélő költemény hangulatát, cselekményét. Mozgalmas és ötletes történethez a képi világa eleven, lüktetően színes. Érdekesség, hogy a filmben elhangzik néhány dal is, melynek szövegét Romhányi József írta, és Delhusa Gjon énekli. A magyar nézők körében nagy sikert aratott film amerikai forgalmazási jogát 1973-ban örök időkre megvette a Hanna-Barbera stúdió, azonban a filmet aztán soha nem vetítették le.


Az animációs film rendezője Jankovics Marcell. A figuráknak a hangjukat olyan elismert, neves színészek kölcsönzik, mint Cserhalmi György, Pártos Erzsi, Kútvölgyi Erzsébet, Bárdy György, Bessenyei Ferenc és Mádi Szabó Gábor.

Irány a mozi vagy a könyvtár!
















forrás: mafab. hu, wikipédia, port. hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése