2019. szeptember 27., péntek

Aragóniai Katalin

Alison Weir: Aragóniai Katalin 
Az igazi királynő



                                                                                       













Alison Weir a világhírű történész és bestseller szerző nem volt ismeretlen már előttem. Néhány éve három könyvét is olvastam. A Lady Jane, Lady Elizabeth és a Fogoly királyné történeteivel mondhatom a kedvenceim közé került. A regényeiben megelevenedő történelmi korszakok a maguk véres valóságában, a lehető leghitelesebb forrásokra alapulva megírt, szórakoztató kalandregények. Igazi kosztümös filmekre emlékeztető, középpontjukban női sorsokat ábrázoló történetek. VIII. Henrik feleségeinek sorsát most egy sorozat keretében ismerhetjük meg.


Alison Weir most az angol történelem egyik legizgalmasabb és talán legismertebb alakját vette górcső alá. Tudor Henrik elhíresült feleségeinek sorsa, a fiú utód nemzési elkeseredett kísérleteinek sora adja a regények velejét. VIII. Henrik hat feleségének egyéni története hat kötetben kerül az olvasókhoz (értelemszerűen Hat Tudor királynő a sorozat alcíme).


Első a feleségek sorában a spanyol származású, szerény, szigorú katolikus vallásban nevelt Katalin. Ezekben a női sorosokban elgondolkodtató háttér is megismerhető. Katalin hercegnőt mondhatni "eladták" a szülők. A jó parti, az ország biztonsága és egyéb szempontok szerint már hároméves korától királynőnek nevelődött. Igaz, a szülői megállapodás szerint első körben Arthur hercegnek, VII. Henrik elsőszülött fiának szánták. A regény hat heti kimerítő és viharos tengeri utazás után, Katalin Angliába való megérkezésével 1501-ben indul. 

Arthur és Katalin még gyerekek. Arthur beteges, Katalin az idegen környezetben kifejezetten rosszul érzi magát. Elképzelhető, távol a szüleitől, akiket soha nem lát többet, idegen szokások, elvárások között, bizonytalan a beilleszkedése. Arthur váratlan halála okán további szenvedés vár rá. 16 éves és máris özvegy...
Az öreg Henrik nem akarja a nászajándékokat és a hozományt visszaadni, megindul az alkudozás Katalin további sorsáról.



Katalin és környezete valamint az új férjjelölt király gondolatai, érzései plasztikusan elevenítik meg a korszakot. Minden jellemzőivel, szokásaival színes és mozgalmas a regény. Nyomon követhetjük, hogy a fiatal és az élet dolgaiban még tapasztalatlan Katalinból hogyan lesz VIII. Henrik első felesége. Katalin huszonhárom éves, Henrik tizennyolc éves a házasságkötésük idején. Odaadó szerelmüket, kemény, kegyetlen megpróbáltatásaikat az utódlás kérdéseiben követhetjük a regényben. Négy babát veszítenek el, ami önmagában is döbbenetes, mire az ötödik megmarad, megéri a felnőtt kort. Ez lesz Mária hercegnő. Katalin lelkét és testét is alaposan megviseli a folyamatos szülések, míg Henrik másfelé is keresi a lehetőséget. A szerelem áll az anglikán egyház létrejötte mögött. Ehhez Boleyn Anna feltűnése ad okot. Ez a regény egyik sarkalatos pontja a Rómától való elszakadás mozzanatai. Romantikus, szórakoztató történet, intrikákkal, érzelmekkel fűszerezve.

Katalin karizmatikus alakja kiemelkedik, méltó párja Henriknek. Nem csupán a pápa iránti tisztelet
és a vallásos elkötelezettsége miatt ragaszkodik férjéhez, királyához, azaz nem akar válni, sem kolostorba vonulni, nem áll félre. Katalin erős és bátor királynővé lett, a regény karizmatikus alakja. Hite és a katolikus egyház iránti szeretete ad bátorságot és erőt neki, hogy életben maradjon, kitartson elvei mellett. Henrik iránt érzett odaadó szerelme elvitathatatlan. Az érdekek és az érzelmek ütközései a politika sodrában jól nyomon követhetőek a szereplőknél.

Henrik alakja néhol elég fakó volt nekem, ám itt a dühöngései, a kegyetlen elutasítása felesége és lánya felé döbbenetes. A fiatal, figyelmes és szerelmes férfiból hogyan válik egocentrikus, fiúra áhítozó zsarnokká. A regény főbb szereplői, akik felvonulnak az olvasó előtt a maguk hibáival, erényeivel, esendőségükkel jelennek meg. Érző és gyarló, szerető és gyűlölködő emberek. Ugyanakkor több mellékszereplő is fontos szerephez jut. Alison Weir valóban életre keltette szereplőit.


Intrikák, árulások színezik a regényt, a valós események mozgalmas képekkel elevenednek meg. Sodró és lendületes végig a regény, felépítése pontosan követi az eseményeket. Katalin "igazi királynő" , akit a nép is hűségesen magáénak érzett, mind gondolataiban, mind viselkedésében igyekszik Henriknek megfelelni, kitartani mellette. Hiába a sorozatosan kegyetlen bánásmód, az ellehetetlenítés, Katalin szerető és hűséges feleség marad. Voltak életének boldog pillanatai, szakaszai, mégis egy küzdelmes és hullámzó élet jutott neki királynőként.

Anyai érzelmei Mária felé egyértelműen a szakítás után csúcsosodnak ki. A fiatal és bátortalan lány történetét a megtört, beteg és idősödő asszony sorsáig követhetjük. Mivel a regény a valós történelemre épül, a történet nagy része kiszámítható azok számára, akik ismerik ezt az időszakot és a Tudorok történetét.


A sorozat és a feleségek sorában a következő Boleyn Anna regénye novemberben kerül a boltokba.

Aragóniai Katalin 1485. december 16-án született Spanyolországban. Szülei a spanyol történelem egyik legjelentősebb uralkodói; Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd. Anyja erős egyéniség volt, királynő és hadvezér egy személyben.
Katalin volt a leghosszabb életű a feleségek sorában. 1536 január 7-én 51 évesen halt meg a Kimbolton kastélyban.




Felső kép: Aragóniai Katalin 11 évesen, Juan de Flandes festménye, 1496.
Alsó kép: Lucas Horenbout munkája 1525-ből.


Művelt Nép, Budapest, 2018
766 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155760532 · Fordította: N. Kiss Zsuzsanna, Sillár Emőke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése