2019. szeptember 6., péntek

Vata fia

Batka Zoltán: Vata fia 



                                                                 














Batka Zoltán új belépő a történelmi regények szerzői között. Az egész regényen érződik a gondos munka. Színes és hangulatos, mozgalmas cselekményű első kötet egy olyan történetet mesél el a magyarság korai történelméről, ami a régi magyar mondák világát, annak szellemiségét idézi számomra. Élmény volt olvasni. A magyar történelmi regények fő témái legtöbbször a sötét középkor vérgőzős harcait mutatja be. Jó volt ez az időutazás a történelmünk korai szakaszához.



Az eseményeket és fordulatos kalandokat nem részletezném, el kell olvasni! Érdemes, hiszen egy izgalmas és meglepően alaposan kidolgozott történetet mesél el a regény. Jó volt olvasni, hangulata, varázsa van a regénynek. A cselekmény végig tartogat meglepetéseket, az író erőlködés nélkül tartja fenn a feszültséget.Több szálon fut a cselekmény, amely végig leköti a figyelmet.


Olvashatunk a magyarság korai történtéről egy legendákkal, átszőtt, mondákat megidéző regényt.
Már akkoriban sem állt távol tőlünk a kegyetlenség, a belső politikai taktikázás. Nem csak a harcok és a kereszténység sorsdöntő kérdései elevenednek meg színes képekben, hanem maga az uralkodó jellemrajza is emlékezetes marad. Béla személyisége, belső harcai, a korabeli apa-fiú közti ellentétek, az ország sorsával keverednek. Gyönyörű leírásokat kapunk tájról, emberi természetről, tisztességről, becsületről.

A Vata-féle pogánylázadás bizonyára iskolai tanulmányokból még megvan. Erre az időszakra, a kereszténység felvételének korába utazhatunk vissza. A további sorskérdés ez a helyét kereső magyarságnak, amikor kezdetét vette integrálódásunk a keresztény Európába. Tűzzel-vassal folyik a régi rend és annak követőinek kiirtása. A szerző ügyesen kerüli el a mesterkélt érzelmesség vagy az erőltetett hatáskeltést. Nem vész el a részletekben, a történetvezetése kiegyensúlyozott, jól felépített a regény cselekménye.
Bugyog, forrong minden Béla király országában, a békétlenség valami sors-szerűen kísért a történelmünkben. A látszólagos nyugalom alatt forronganak az indulatok a mélyben. Senki nem tudja, mit hoz a holnap. 1061-ben járunk, amikor fellángol a belháború.



Béla keresztény király, ám a lelkében ott dúlnak a régi rend, a hagyományok és szokások. Nem véletlen ez a kettősség, hiszen apja az István király által a megkínzott törzsfő, Vazul volt. A három Vazul fiú sorsa is megelevenedik a lapokon. Az indulatok, személyes érdekek mozgatják a történéseket. A történelem viharai nem kímélnek senkit. Természetesen Béla király halála is megjelenik a regényben.

Miközben Béla igyekszik hazánkat a pápa erős bástyájává tenni a régi rend hívei sem nézik tétlenül a történéseket. Ennek vezetője Vata fia János. Az ő gondolatai, álmai belső vívódásai adják a regény izgalmait. Béla és Vata fia János karaktere a régi és új rend ütközése is egyben. Ez a párharc nem kevés veszéllyel is jár.

Teophilus, a pápai küldött is egy kiváló karaktere a regénynek, ahogyan fontos és izgalmas pillanatokat köszönhetünk Adelardónak. A fiatal hispániai szerzetes, jogtudós és magyar tolmács Isten igazát keresve a saját belső vívódásaival, gyerekkori emlékeivel is megküzd. Nem csak a valóban élt történelmi alakok, de az egyszerű emberek sorsa, jelleme is kidolgozott.

A szerző megmutatja a nagy képet, hogyan lettünk nomád törzsekből egységes királyság, a kereszténység felvétele mivel is járt. A múlt és jelen harcai, az emberi sorsok összefonódásából ki kerül ki győztesen? Hová vezet a belső ármány, az erőszak. Vata fia János, az utolsó pogány - régi magyar nyelven: szár - törzsfő Bélához hasonlóan meghasonlott ember. A regényből egy olyan világot ismerhetünk meg, amiről a mai olvasók igen keveset tudnak. A kalandok mellett a szerelem is ad némi vadromantikát.
Vérrel, tűzzel és vassal épült az út, amely az ősi vallásból a mába vezetett. Tetszett ez a múltidézés.




A keserédes befejezés jó lezárást ad. Méltó véget ad ez a kötet egy család és egy nemzet történetének. Remek regény született erről korszakról. Történelem, de nem töményen, fogyasztható formában. Megismertet a régmúlttal, az akkori emberek életével, hiedelemvilágával, problémáival. A figyelmes olvasó találhat azonosságokat akár napjainkkal is.

ITT tudod megrendelni a regényt!



Batka Zoltán és az Athenaeum Kiadó a hétvégén a Pozsonyi pikniken szeretettel várja az olvasókat a Líra sátrához (110-111.)
A szerző Vata fia című regénye itt lesz először megvásárolható!
Batka Zoltán Cegléden született, 1976-ban, ELTE jogi karán végzett politológus, újságíró, publicista.
Tíz évig a Népszabadság munkatársa volt, jelenleg a Népszava belpolitikai rovatánál dolgozik. Ez az első regénye.




Athenaeum, Budapest, 2019
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632939094 · Megjelenés időpontja: 2019. szeptember 6.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése