2019. szeptember 19., csütörtök

A férfi, aki megölte a férfit

Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit
avagy 101 hulla Dramfjordban





"A pszichopaták pont úgy néznek ki, mint bárki más."                                                                       








Azt a mindenit! Ez nem semmi volt! Jó ötlet volt ez a regény, igazi stílusbravúr. A jó értelemben vett kortárs agymenés a skandináv krimik világát megidézve.


Kőhalmi érezhetően lubickol ebben az általa teremtett világban. Nem csupán azért, mert jó humorista, a Stand-up műfaj egyik legjobbja idehaza. Jó eséllyel a skandináv krimiket is kedveli, biztosan olvasott már többet ebből a kategóriából. Remek stílusérzékkel írja fölül a sötét és komor, véres skandináv hangulatot. Azért azt fontosnak érzem megjegyezni, NE krimiként kezdjük olvasni, minden ilyen jellemzője ellenére sem, hiszen sokat nevettem fel hangosan, néhol könnyesre vigyorogtam magam. Nos, ez ugyebár egy krimi esetén nem igazán fordul elő... Most igyunk egy kávét!


A történetről nehéz lenne bármit elmondani, legyen elég, hogy holtan találnak egy ünnepelt krimiírót. A krimit jól ismerők és szerető olvasók tudják, hogy az egyik legnagyobb elismerés, amit szerző kaphat az az Aranytőr-díj. Nos, itt Aranybalta-díjas a szerzőnk, ami jelenleg éppen a fejéből áll ki.. javaslom, igyunk egy kávét!

Véres gyilkosságok és számtalan hulla, mint az alcím is jelzi, lesz bőven az öt fejezetben. Az író mesterien fűzi össze az egyes epizódokat, a krimi része is rendben van. Teszi mindezt szórakoztatóan, játszik a szavakkal, tényekkel, az olvasó érzéseivel. Kőhalmi erőssége a valósághű, de kissé eltúlzott helyzetek és szereplők ábrázolásában van. Néhol erősen működik a cinikus-szarkazmus, de tökéletesen illeszkedik a regénybe. Zseniálisan idézi meg azokat a dolgokat, amelyek rázúdulnak az emberre, ha skandináv krimit olvas. Nem csupán a kezdés, ami tökéletes alapot ad, de az áthúzott ő betűk is a hangulatfokozás elemei. Igyunk még egy kávét.


Egy percig nem érdemes túl komolyan venni a könyvet, remélhetőleg Aranytőr-díjat sem kap érte Kőhalmi. A mondatok is tagadhatatlanul a helyükön vannak, ahogyan a karakterek is tökéletesen illene ide, működik az egész. Valóban benne van minden jellemző, és pont annyira beteg a történet, ami még nekem is elviselhető. Lehet kap majd hideget-meleget a szerző és a könyv, de aki vevő az efféle humorra, szereti a szórakoztató és minőségi kikapcsolódást, annak jó pillanatokat fog adni. No és nem lehet szó nélkül hagyni az illusztrációkat sem, ami napjainkban elég ritka. Ezek elkövetője is maga a szerző volt. Nem mellesleg bepillanthatunk a könyvkészítés világába is. Ki a fene az az olvasószerkesztő, mi a dolga? Talán éppen olyan gyilkos szenvedélye van a szerzőre nézve, mint a korrektornak? Főzök egy kávét!


Tényleg jól szórakoztam olvasás közben, a sztori egy ideig elbűvölt, majd kezdett kissé fárasztó lenni. Ez nálam a balettos résznél volt. Akinél akad kisgyermek a ház körül felfedezheti az utalásokban a Bogyó és Babóca sorozat elemei mellett a vámpíros-szamurájos vagy éppen az Alkonyat is megidéződik. Elismerésem, mert tökéletesen működik, mixelte ezeket a részeket egybe a szerző. Az csak afféle hab a tortán,hogy egészen a Háború és békéig jutunk, maga Napóleon is feltűnik. Iszunk egy kávét?

A végére kissé elfáradtam, nem csupán a nevetéstől, ahogy érzésem szerint a történet is éppen jókor ért véget. Nem akart ez több lenni, mint egy skandináv krimiparódia, azt pedig tökéletesen hozza. Szórakoztat és kikapcsol. Kalandra fel, irány Dramfjord! Öltözzetek melegen, kávét vigyetek magatokkal, legyen kéznél!

A végére néhány jellemző, kedvenc idézet:

"Kiitta a tegnapról maradt kávét, borotválkozás helyett hosszan, megvetéssel nézte magát a tükörben, aztán rágyújtott, és ivott még egy kávét. A kanapé alatt megkereste az üveget, meghúzta, felvette bűzös kabátját, ivott egy kávét, és elindult. Az ajtóból visszafordult, elgondolkozva magához vette szolgálati fegyverét, és ivott egy kávét."


"Ingrid remek társaságnak bizonyult, pont olyan depressziós volt, mint Bjørnsen."


ITT tudod megrendelni a könyvet! 



Kőhalmi Zoltán 1977-ben született Oslótól délre, Szentesen. Pályatévesztő építészérnök, aktív humorista. Feleségével és három gyermekével Budapesten él. Szabadidejében kávét főz!






Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu










Helikon, Budapest, 2019
274 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634793205 · Illusztrálta:Kőhalmi Zoltán

1 megjegyzés: