2018. június 10., vasárnap

Macbeth

Jo Nesbo: Macbeth 





                                                         












Jo Nesbo neve egybeforrt a kiváló Harry Hole-sorozattal. Való igaz, több más önálló kötettel bizonyította már, tud ő mást is és másképpen írni. A fiú, Vér a havon vagy a filmre is került Fejvadászok mellett, már remek gyerekkönyvek szerzőjeként is ismerhetik nevét az ifjú olvasók.


A világhírű skandináv szerző érzésem szerint mindent megtett a modernizált történet sikeréért és a Hogarth Shakespeare is jól választott személyében. Shakespeare és Nesbo olvasóinak egyaránt igazi csemege lehet ez az időutazós, komor történet, ami példás gyorsasággal került a hazai rajongókhoz. Valóban nagy várakozás előzte meg a kötetet. Shakespeare talán legismertebb drámáját nem kell bemutatni. Nesbo személye ideális alkotó ehhez a vérgőzös és kellően sötét, hatalmi harcokkal tűzdelt témához. Úgy érzem, az író számára is élmény volt ez a kihívás, hiszen Ő maga választotta ezt a témát feldolgozásra.


A Macbeth krimi noir-szerű környezetben játszódó történet egy meg nem nevezett skót városban. Utalásokból erősen Glasgow-ra lehet tippelni. A történet frissítése eredményeképpen a XI. századból az 1970-es évekbe helyezi el szereplőit. A hangulat végig borongós, esős, viharos, kellően sötét. Egy paranoid emberi elmébe nyerünk bepillantást. Az akkori Glasgow egy kétségbeesett, reménytelen hely volt, amelyet a korrupció és az alkoholizmus, a bandaháborúk jellemeztek. Kiváló terep egy krimihez, valós társadalmi problémákkal tűzdelve: ipartelepek szűnnek meg, nő a munkanélküliség, miközben a kaszinókban és az éjszakai életben virágzik a bűn. Az emberéletnek nincs értéke, a drog csak további súlyosbító tényező.

A polgármester, a helyi drogbáró és a rendőrfőkapitány hatalomért folytatott vetélkedése szörnyű gyilkosságok sorozatához vezet. Macbeth a fiatal és tehetséges nyomozó a város bűnbandájának felszámolására tesz ígéretet. A regény magával ragadó képi világának kialakításában fontos szerepe van a sötétségnek, feketeségnek, amit a folyton zuhogó eső még komorabbá tesz. Ez nagyon intenzív, erős hangulatot adott, ami megfogta a képzeletem. A vérrel kiharcolt hatalom, a gyilkosságok drámaian brutálisak, Nesbo sem szépít semmit. Sok esetben a gyilkolás gondolata már ott lebeg, amikor látszólag baráti jobbot nyújtanak egymásnak a szereplők... ez és a gyilkosságtól való rettegés félelmetesen erős, drámai hatással bír. Kiváló atmoszféra jellemzi végig, tökéletesen illeszkedik a történethez. Már ezért érdemes elolvasni, szerintem.


Mindezek mellé a félelem, bűntudat is jelen van Macbeth fejében. Macbeth eleinte jó zsaru, de hamarosan az előléptetésre és a hatalomra vágyó éhsége mellett a kábítószerek és az alkoholfüggősége is okoz problémát. Ez a ész erősen emlékeztet Harry hasonló küzdelmeire. Fokozatosan lesz bátor és kegyetlen, azonban Macbeth tudja a jó és rossz közötti különbséget. Ő sem legyőzhetetlen. Komoly lelki tusát vív önmagával, van lelkiismerete. A jó és a rossz örök párharca végig szemléletesen jelenik meg.

Lady Macbeth az ész. Ő itt kaszinótulajdonos, egy rideg nő szerintem. Pontosan tudja mit akar és azt minden eszközzel el is éri. Nekem egy merev, céltudatos, önmagára támaszkodó nő képét mutatta. Van még motorosbanda, rendőri gárda, és a további szereplők is tökéletes karaktert alkotnak: Banquo sorsa megrázó, Sweno alakja kiemelkedő, ahogyan a titokzatos Hekaté is jól sikerült karakter. A szereplők élnek, valósak, Nesbo kilépett Shakespeare árnyékából. Olvasmányos, mégis lelkileg kicsit lehúz. Igazi vérgőzős, idegtépően feszült dráma, némi misztikummal megspékelve. Összehasonlítani az eredetivel talán felesleges is. A történet felépítése tetszett, bár ez adott volt.


"Az egyik halála a másik vacsorája – Ez a dzsungel törvénye."


Ez egy izgalmas kísérlet az eredeti Shakespeare verzió mai környezetbe helyezésére. Nesbo sokat hozzáadott az intrikához, az eredeti történet jól felismerhető, kikacsint a jelen politikára, bár nem ítélkezik. Olvasás után mégis biztos vagyok benne, hogy egy megosztó regénnyel volt dolgom. Nehezen helyezkedtem bele a történetbe, kellett vagy 200 oldal, amíg felvettem a ritmust, néhol elvesztettem a fonalat, és nem lett ugyan kedvencem, de kár lett volna kihagyni. Néhol túl zavaros, sűrű, szövevényes, már-már zsúfolt a krimi, bár a végére azért összeállt a mozaik. Persze, még így is kiemelkedik az átlag, tucatkrimik történetei közül. Nem, ez nem a könnyed, szórakoztató kategória. Nehéz és komor a téma, kiváló atmoszférával, veretes megoldásokkal. Biztos lesznek, akik imádni fogják ezt is, ne legyünk túl szigorúak vele, hiszen talán az elvárásaink túl magasak egy Nesbo krimi esetében. Külön öröm, hogy a szokott minőségben kapjuk meg Petrikovics Edittől, hiszen a fordító személye, aki Nesbo állandó magyar hangja biztosíték erre.

Mindenképpen érdemes elolvasni, megismerkedni, hiszen Nesbo neve garancia. A hibák ellenére ígéretes kirándulás ez. Dráma és vér, végsőkig fokozott feszültség, csavarok jellemzik a regényt.

ITT tudod megvásárolni a kiadótól kedvezménnyel!






A könyv fülszövege:


A ​züllött rendőrfőkapitány, aki a drogkereskedelem és a korrupció mocsarába süllyesztette az egykor virágzó iparvárost, végre meghalt. A város lakói és rendőrei egy tisztességes és szebb jövőben reménykednek, a háttérben azonban hamar kezdetét veszi a hatalmi harc.

A fiatal és tehetséges nyomozó, Macbeth, a város drogbandájának felszámolására teszi fel életét, ám amikor sikerei nyomán magasabb pozícióba kerül, őt is megkísérti a hatalom csábítása. Az ambiciózus Duff rendőrtiszt – aki együtt nevelkedett Macbethtel az árvaházban, és ott a legjobb barátok lettek – szintén kiveszi részét a drogbandák elleni küzdelemből, és szinte bármire képes lenne, hogy vezető pozícióba kerüljön. Lady, a befolyásos kaszinótulajdonos-nő folyamatosan terveket sző maga és szerelme, Macbeth előbbre jutására. A vetélkedést gyilkosságok sorozata kíséri.

A Macbethet Shakespeare azonos című tragédiája ihlette – Nesbø szemében a darab a hatalomért vívott harc thrillere, melynek színhelye komor, örökké esős, noir-szerű városi táj.





Jo Nesbø (1960)
A világ egyik leghíresebb krimiírója. Fiatalon focistának készült, de egy sérülés miatt le kellett mondania erről a pályáról. Közgazdász és pénzügyi elemző tanulmányokat folytatott, majd tőzsdeügynökként dolgozott, és mindeközben a Di Derre (Ők ott) nevű együttesben zenélt. Amikor egy kiadó megbízta, hogy írjon memoárt a banda turnéiról, ő ehelyett a Harry Hole-krimisorozat A denevér című szinopszisával állt elő, amivel kezdetét vette szédületes írói karrierje. Regényeit eddig 50 nyelvre fordították le, és több mint 40 millió példányban adták el világszerte. Gyerekkönyvei is sikeresek.




Fotó: Thron Ullberg












Kossuth, Budapest, 2018

534 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630991964 · Fordította: Petrikovics Edit





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése