2018. június 14., csütörtök

Pillantás a csúcsról

Edmund Hillary: Pillantás a csúcsról 




                                                       





"Kamaszkoromban javíthatatlan álmodozó voltam, faltam a kalandregényeket, és hosszú, magányos sétákat tettem a fellegekben járva."





Ez a történet nem mindennapi eseményeket mesél el az olvasónak. A Mount Everest meghódítójától nem csupán a nagy tettéről olvashatunk, feleleveníti életének különböző szakaszait. Megismerhetjük a gyerekkorát, apjával való viszonyát, aki a testi fenyítés híve volt. A kamaszkori álmodozásból hogyan lett valóság, miként s ért fel, apró és kitartó lépesekkel az Everest csúcsára, micsoda elhívatottság, szenvedély kellett ahhoz, hogy oxigénpalack nélkül nekivágjon egy 8000 méteres hegynek. A hegymászás mindig is komolyan érdekelte, már a háború előtt elhatározta, hogy megmássza a Mount Everestet. Leszerelése után belépett a New Zealand Alpine Clubba és kitartóan edzeni kezdett. Sokak számára lenyűgöző, mégis érthetetlen, miért kockáztatja valaki az életét, megy szembe a veszéllyel.




Hillary stílusa jó, olvasmányos, a történetek lenyűgözőek az emberi kitartásról, önmaguk legyőzéséről, a természeti viszonyok mellett. Hillary élete valóban lenyűgöző, számos kiemelkedő kalandja is bizonyíték erre.

Az új-zélandi hegymászó élete és csúcsmámora segít megérteni, miért is kockáztatta az életét a felfedezések és a tudomány oltárán. Hogyan jutott el előbb az új-zélandni hegyeket megmászva az európai Alpokon át az Everest csúcsáig.

Természetesen jelentős szerepe van Tendzing Norgaj-nak a történetben. A két férfi közt kialakult mély barátságról is több információt kapunk. Nagyon meghökkentő volt, mit is tettek, amikor végre sikerrel járt a csúcstámadásuk. Az, hogy együtt elsőként léptek fel az Everest égbenyúló csúcsára, későbbi életükre is hatással volt. Egy tartós barátság vette kezdetét. Persze megemlékezik a társairól, az összezártságból adódó és kialakult belső feszültségekről is őszintén írt a kötetben.







Meglepő lehet, később hogyan hatott ez a hatalmas tett az életére. Visszatérésük után Indiában és Nepálban is nagy ünnepségekkel fogadták őket, ahogyan világszerte kíváncsiak lettek rájuk.

A siker azonban nem szállt a fejébe, ami főleg elismerésre méltó emberi vonása maradt. Részesei lehetünk az előadókörutaknak, megismerhetjük a barátait, segítőit. Leírja és feleleveníti a későbbi elképesztő vállalkozását, a kontinensen való átkelést is. Ez legalább akkora kihívást jelentett az akkori technikai viszonyok közt, a pénztől nem is beszélve, ami hihetetlen anyagi ráfordítással járt.








A két éven át tartó előkészítőmunka, és a jég birodalmának meghódítása nem csak a mínuszok miatt
volt óriási kihívás. Az 1955–1958. évi délsarki expedíciója legalább olyan sok izgalmas pillanatot tár elénk, mint az Everest meghódítása. Érezhető a sarkvidéki hideg, a mínuszok a bőrünkig hatolnak, még az olvasás során is.

Lenyűgöző és elképesztő a több tonnás traktorokkal való utazás leírása, ami talán még jobban megnehezítette a tökéletes útvonal megtalálását. A váratlan betegségek vagy technikai problémák mellett a hideg magány pillanatait elviselni, ünnepelni adott esetben távol a családtól elég lélekölő volt. Közben megnősült, erről is akad néhány érdekes momentum. Három gyermeke születik , természetesen nekik is megmutatja hegymászás örömeit. Fia, Peter negyven évvel későbbi útjáról is elismeréssel írt néhány sorban. A felszerelések, ruházat, élelmiszerek beszerzése és tárolása, szállítása, mellett részletes leírásokat olvashatunk az elvégzett feladatokról, tudományos munkákról. Jól nyomon követhetőek a terepmunkák és a számtalan egyéb jelentős, tudományos tevékenységek. Hillary valóban a hegymászás hőse, a királynő lovagja lett.


               


Az pedig példaértékű, ahogyan ennek sikerét a későbbiekben miként volt képes nemes célokra felhasználni. Talán azt már kevesebben tudják, hogy mennyire fontossá vált számára a kórházak- és iskolák építése a serpáknak. Ennek okai drámaiak, amiért is egész hátralévő életét a serpák és a Nepálban élő emberek, de legfőképpen a gyermekek megsegítésének szentelte. 1961-től 2008-ban bekövetkezett haláláig Edmund Hillary 27 iskolát, 2 kórházat, több repteret és hidat építtetett, ezen kívül az ő közreműködésével számos kolostor is épült. Egyáltalán nem szállt fejébe a dicsőség, és hogy élete végéig meg tudott maradni annak a szerény és becsületes embernek, aki a Mount Everest meghódítása előtt volt.


A kötetben számtalan eredeti, gyönyörű fekete- fehér kép található. Ezek és a térképek segítségével jól és szemléletesen minden egyes akciót nyomon követhet az érdeklődő olvasó. Valóban lenyűgöző Hillary élete és kalandjainak sora. Kivételes utazásban lehet része az olvasónak. Bepillantást ad egy olyan életformáról, a hegymászók világáról, ami a tudomány érdekeit is segítette.


A könyv kedvezménnyel IDE kattintva rendelhető!!









Athenaeum, Budapest, 2018
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632932521

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése