2018. június 2., szombat

Maigret és a pikárdiai gyilkosságok

Georges Simenon: Maigret és a pikárdiai gyilkosságok  



                                                                       

"A menekülő tekintetében és mozgásában volt valami állatias."










A legendás párizsi hangulatnak köszönhetően, egy igazi szerteágazó Maigret nyomozás tanúi lehetünk. A krimi teljes egészében Párizsban játszódik. Ez egy mozgalmas és elég szövevényes történet a sorban. Külön érdekesség, hogy Maigeret ismeri a leendő áldozatot, ami olyan módon ad egy furcsa azonosulást, elkötelezettséget felé, ami ritka.



Egy februári napon indul el elég különös módom a krimi. Egy kedves idős hölgy, egy "józan bolond" teszi próbára a felügyelő türelmét. A végeláthatatlan panaszokat egy zaklatott telefonhívás szakítja meg. A hívó fél, meg van róla győződve, hogy üldözik, többen is követik. Ezen a bolondos napon Maigret idegei nem kis próbának vannak kitéve, ugyanis a hívások többször ismétlődnek a nap során.

Késő este pedig egy parkból előkerül a telefonáló férfi, immár holtan. Leszúrták. Azonban természetesen nem ennyire egyszerű az eset, mint gondolnánk. Ugyanis Maigret-nek és társainak előbb ki kell deríteni, ki
is az áldozat. Kicsoda valójában a Nina férje, és ki is Nina az a végére lépésről lépésre kiderül. A párizsi éjszakai élet a külvárosok elevenednek meg a Vörös Malom árnyékában. Nagyon tetszett, hogy a felügyelő felesége is elég nagy szerepet kap, többször feltűnik. A nyomozás inkább lesz pszichológiai, lélektani eseménysor, mint körömrágós izgalmas krimi. Maigret az eszét használja, lélektanilag következteti ki a tettest.


A bevándorlók már akkoriban is okoztak gondokat Párizsban. Ettől talán ma még aktuálisabb is,
mint eredeti megjelenésekor. Sajnálatosan a cseh, szlovák, lengyel bevándorlókról nem túl hízelgő képet fest Simenon. A lepukkadt szállodák, és a borítón felsejlő lóversenyek árnyékából derengenek fel az összefüggések. Brutális gyilkosságokra derül fény, egy olyan banda áll a történet hátterében, akik a társadalomból kilógva, saját magukat zárták ki. Élik világukat, dorbézolnak meghúzódva,
amíg van pénzük. Nos, miből és honnan van az a pénz, az nem meglepő ezek után. A banda feje pedig okoz meglepetést. Kicsi Albert pedig sajnos túl sokat látott, tudott róluk.


Maigret pipája többször kialszik, a hörghurut is kínozza szegény felügyelőnket, de folyik a calvados, a sör és a pálinka. Az ételek közül a tőkehalas krumplipürének jut komoly szerep. Érdekes tényeket világítanak meg, ahogy a nyomozást követhetjük. Izgalmas belelátni a rendőrségi nyomozók egykori munkájába: mit üzen az áldozat teste, ruházata, mi áll a háttérben?


Simenon nagyon képszerűen, élvezetesen ír, festi le, jeleníti meg Párizst. Szövevényes és nyomasztó az alvilágról és a kiskocsmák világáról kapott kép. A háttérben a Szajna-part, az utcai muzsikusok, könnyűvérű nők is megjelennek, adnak izgalmas pillanatokat. Feltűnik egy fiatal és titokzatos nő, akiről egyre többet tudunk meg és ez nem kis meglepetést fog okozni. Kiemelkedik még a karakterek közül Bronsky, és egy szájharmonikának is lesz jelentősége.




Maigret lelke a végére megnyugszik, eredményes lesz az elkötelezett kitartása. Segítségére van
Lucas és a különös, már letűnt világot idéző nyomozócsapat. Párizs mocska a csillogó felszín alól kitüremkedik. A kies és sötét, kopott szállodákban, gyártelepeken zajló élet elég vadnak hat. Ahogyan a Vincennes lóversenypálya világa is egy színes, lüktető forgatagról mesél. Simenon hangulatteremtésben nagyon profi. Szeretem, a nem szokványos, váratlan fejleményeket egy krimiben. Befejezésnél különösen. Ez is egy ilyen történet, jó volt olvasni. Igazi békebeli, hagyományos krimi.


" Pontosan ilyennek képzeltem a nyomozást… maga nem vesztegeti az időt… mindenre gondol…"



Georges Simenon (1903. február 13. (Liège, Belgium) – 1989. szeptember 4. (Lausanne, Svájc) a XX. század egyik legtermékenyebb írója volt, naponta akár 60-80 oldalt is írt. Irodalomjegyzéke majd 200 regényt, több mint 150 novellát, néhány önéletrajzi művet, számos cikket és rengeteg ponyvaregényt tartalmaz, amiket több mint két tucat név alatt írt. Összesen körülbelül 1,4 milliárd példányt nyomtattak műveiből.


Megjelent Maigret és a kicsi Albert címmel is (1990)

Eredeti mű: Georges Simenon: Maigret et son mort
Eredeti megjelenés éve: 1948
Agave Könyvek, Budapest, 2018
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634192572 · Fordította: Barta Tamás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése