2018. június 29., péntek

Noir

Christopher Moore: Noir  



                                                   



"Az ember életében előfordul, hogy arccal lefelé lebeg a bajok tengerében, és ahogy a remény elbugyborékol belőle, azt kérdezi magától: hogy a redvába kerültem én ide?"




Moore új kötete a világpremierrel szinte egy időben érkezett hozzánk is. Eddig még csak néhány könyvét olvastam, de a remek borító és a fülszöveg egyből megvett! Tudtam ez kell nekem, nem csak a noir hangulata, de Raymond Chandler említése miatt is: "Christopher Moore új könyve a második világháború utáni San Franciscóban játszódik, kötekedő kocsmatöltelékek, ódivatú ópiumbarlangok és rasszista rendőrök között. A regény Raymond Chandler világát idézi, csak éppen a szereplőgárda inkább hasonlít Tapsi Hapsira és társaira. Nagyon noir, nagyon Moore."


Lehetetlen volt ellenállni, nem is bántam meg! Egy merőben különleges világba vitt el a szerző.

Moore nem kicsit elmebeteg a humora egyedülálló, már a Biff evangéliuma kötetében is remekelt. A másik általam olvasott szintén eredeti és egyedi ötlet alapján íródott A velencei sárkány volt. Mind a két könyvét élveztem, egészen kizökkentett a valóságból. Ahogy tette most is a Noir történetével. Aki olvasott már a szerzőtől, az pontosan tudja mit fog kapni. A helyszín San Francisco, 1947 nyara. (a város gyakran szerepel Moore regényeiben). Tökéletesen kiegyensúlyozott a történet, remek karakterekkel, jól hozza filmes gegek képeit. Ehhez a figyelmet keltő borító is jól illeszkedik.
A Noir látványos olvasmány, a képek mellé szinte hallani olvasás közben a jazzt, ami a bárban szól. Moore leíró képességei félelmetesek. Szemléletesen bánik a szavakkal: nagyon kreatív a hasonlatok és a metaforák felhasználásában.


"Olyan hosszú lába volt, ami nem engedte, hogy a feneke leérjen a cipőjére. Egy M-es bige, S-es ruhában."


A tökéletes noir-stílusban megírt kerettörténet teszi igazán szórakoztatóvá a regényt. Már az ötvenes évek Amerikája is elég egyedi és remek közeget ad. Hangulata átjön, az olvasó fejében a gengszterfilmek fekete-fehér képei forognak. A történet nem kevés poénos-humoros elemet tartalmaz. Jó néhányszor hangosan nevettem olvasás közben, ami elég ritka pillanat. Rögtön ahogy kell, feltűnik a regény elején egy titokzatos szőke nő. Nem csupán megjelenésével hívja fel a figyelmet magára, de szexi ruhája is elég izgalmas gondolatébresztő a bár vendégeinek. Stilton, aki egy sajtról kapta a nevét, erős női karakter, végig fontos szereplő marad.


"Köztudott, hogy a bárspinék természetes ellensége a fény."


Sammy a csapos, egy szegény srác, akit a gyors meggazdagodás foglalkoztat a másik kedves szereplő. Ő egy furcsa és veszélyes helyzetbe sodródik barátjával egy kínai sráccal a pénz reményében. Ehhez a Kínai-negyedben elfogyasztott vacsora ad alapot. Ezt bővebben nem is részletezném...

Több egykor létező helyszín is feltűnik a történetben, a klubok, bárok világa, ahol a gengszterek adnak egymásnak randevút. San Francisco közismerten a melegek, leszbikusok Mekkája volt már akkoriban is.

"Jobb ​ma egy nő, mint holnap két egyforma"

Eközben a Csendes-óceán partján valami gyanús tárgyat észlelnek, Új-Mexikó sivatagában pedig lezuhan egy titokzatos valami. Nem kevés meglepetést okoz, fokozza a bonyodalmakat egy kígyó. Mit keres, hogyan kerül a történetbe a fekete mamba, és mi lesz a sorsa sok meredek és veszélyes pillanatot okoz. Ami persze humorforrás is egyben. Ahogyan az is, hogy a szerző egy eredeti elemet is beépít a történetbe, és a fekete mamba kígyót teszi meg narrátornak (Sammy mellett) egyes jeleneteknél. Ez egy szórakoztató kaland, némi drámával, romantikával, akciókkal, néhány néger férfival, egy vörös-ruhás szőke démonnal és egy kígyóval. Vigyázz, meglepően kalandos, de veszélyes elegy!

Pék Zoltán ismét nagyszerűen adja vissza fordításában a regény lendületét, humoros pillanatait. Valódi élmény olvasni, remek kikapcsolódás ez a könyv.


Katt IDE! A könyv 25% kedvezménnyel a kiadónál megvásárolható!



Christopher Moore:
amerikai író, 1957. január 1-én született az ohiói Toledóban. Első könyve 1992-es megjelenéséig volt eladó, éjszakai portás, DJ, és biztosítási ügynök.

2002-ben az egész világot megnevettette a Biff evangéliuma című regényével. Magyar nyelven először ez 2006-ban jelent meg. A sikerre jellemzően több utánnyomást is megért.

További írásai: Vérszívó démonok, Totál szívás és Csak egy harapás, Te szent kék! A bolond 2015 őszén jelent meg idehaza. Júniusban érkezik A velencei sárkány története.







Eredeti mű: Christopher Moore: Noir 

Eredeti megjelenés éve: 2018
Agave Könyvek, Budapest, 2018
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194460 · Fordította: Pék Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése