2018. január 21., vasárnap

Magad, uram

Fa Nándor: Magad, uram  



"Gyökér nélkül nem lehet élni a világban, mert akkor önmaga számára is elveszik az ember. "                                                              







Fa Nándor nevét kis hazánkban úgy gondolom mindenki ismeri. A legendássá vált hajós előbb 1980 és 1985 közt megépítette a Szent Jupát nevű túrahajót, majd 1985 - 1987-ben barátjával Gál Józseffel magyarokként elsőnek körülvitorlázták a Földet. Elismerésre méltó tett volt, amit nem csak a kalandvágy hajtott. A szocializmus vége felé, kiszabadulva a vasfüggöny mögül egy tenger nélküli ország képviseletében óriási és valljuk be merész vállalkozás volt.



Ezzel vált legendává idehaza és elismert hajóssá a nemzetközi vitorlázósportban. A kiváló sportember élete sok kihívást is tartogat, amit nem csak a széljárás, vagy az időjárás befolyásol. Fa Nándor életének ismerete tanulságos és példaadó olvasmány a kitartásról, elhivatottságról. Érdemes belesni, megismerni a mozgatórugóit, családi hátterét, és a szenvedélyes természet szeretetét. Már ott és akkor 1987-ben legenda lett, akire nagy szükség volt és van. Példát és reményt adott a szakadozó vasfüggöny árnyékában.


A szinte önerőből épített Szent Jupát és maga az út számomra akkor vált igazán csodálatossá, amikor a Közlekedési Múzeumban megláttam a hajót. A tengert már ismertem addig, ám akkor értettem meg igazán, amit ez a két férfi véghez vitt. Nem csupán a megtett 70 ezer kilométer, de a hajó mérete (alig 15 négyzetméteren) éltek két évig. Lenyűgözően bátor és valóban elismerést érdemlő tett volt.

Nos ez a könyv csupán érinti, hiszen kikerülhetetlen ez az első út élménye. Fa Nándor érezte ez a szerelem a tengerrel, a hajózással életre szóló. Olvashatunk az előzményekről, hogyan is jutott el a hajózásig, majd a folytatásról, további hajós élményekről sikerekről és tragédiákról. A társak, barátok elvesztése fájó. Sajnos váratlan tragédiák mindig adódnak a tengeri versenyeken, hiába az alapos és gondos felkészülés. Nem csupán az időjárás szeszélye, egy sodródó bálnatetem vagy éppen kalózok is okozhatnak nehéz pillanatokat. Izgalmas kalandokat tudhatunk meg a Vendée Globe versenyről és résztvevőiről. Ahogyan a a "Spirit of Hungary" nevet viselő hajó megépítése is tanulságos. A hajóépítés rejtelmeibe is beleshetünk, megismerhetünk néhány érdekességet. Számomra, és a sportot kevéssé ismerő olvasónak egy szakmai magyarázó rész bizony jó lett volna.




Megismerhetjük a családi emlékeket is, a szülők szerelmének történetét, a nevelési mentalitásukat, életről alkotott nézeteiket. Fa Nándorra fel lehet nézni, ami nem csupán testmagassága miatt van. Olyat tett le az asztalra, amit szívvel-lélekkel megélt élete jól példáz. Elképesztő kitartással, hittel sportolt, óceáni- és szólóvitorlázó életét, motivációját meséli el az olvasóknak. Sportolói hozzáállása valóban példaadó. Igazán kár, hogy kevés ilyen remek sportolónk van. A kötet számtalan fotóval egészül ki, teszi valóssá az olvasottakat.



Izgalmas volt megismerni gondolatait, érzéseit gyerekkoráról, párhuzamba állítva azt a jelen fiatalok életével. Életszemléletét is megismerhetjük a könyvből. Fa Nándor úgy sztorizgat, mint egy baráti beszélgetésen lenne az olvasóval. Élő legenda, remek sportoló. A gondolatai mindenki számára tartogatnak élményeket, érdemes elolvasni, megismerni. Végre egy igazi példaértékű élet, kitartásról, eredményességről, amit a fiatalok elé lehet állítani.




Fa Nándor (Székesfehérvár, 1953. július 9. -) magyar hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó, az első magyar, aki először kerülte meg egyedül vitorlásával a Földet, ötször kerülte meg a Horn-fokot.

1993 nyarán Székesfehérvár díszpolgárává választották, és Göncz Árpád köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adományozta neki.



2017-ben vehette át a Magyar örökség díjat és a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetést.
Előző regénye 1988-ban jelent meg A Szent Jupát 700 napja címmel.










Libri, Budapest, 2017
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634332404



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése