2018. január 20., szombat

A csoda

Emma Donoghue: A csoda 


                                                           















Az írónő nevét a világ a 2010-ben a világsikert aratott regénye, A szoba után jegyezte meg. Új kötete példás gyorsasággal került a haza könyvesboltok polcaira. A csoda fikciós történet, bár valóságalapja van. A mély nyomorban élő gyerekekre, a vallás hatására és a sötét tudatlanság viszonyára építi fel a cselekményt.

Emma Donoghue ezzel bebizonyította, hogy bármely történelmi időszakot életre kelhet, és közel tud hozni olvasóihoz. A történések mögött erős pszichológiai hatás is van., melyet fantáziadús prózával támaszt alá. Donoghue visszatér Írországba az 1850-es években játszódik a könyv története. Főhősünk Anna egy fiatal kislány, aki egy Dublintól távoli kis faluban él szüleivel, és négy hónapja abbahagyta az étkezést. Ám titokzatos módon semmi baja, életben marad. Csoda vagy csalás?
Egy angol ápolónőt és egy apácát bíznak meg, hogy figyeljenek és kiderítsék az igazságot. Mi állhat a háttérben? A vallás, némi tudatlansággal, vagy a puszta vágyakozás a hírnévért?


Másik főhősnőnk Lib Wright az angol nővér, aki a legendás Ms. Nightingale kórházában szolgált, kiváló kiképzést kapott. Őt hívja el Írországba két hétre Anna mellé felügyelni rá a helyi McBrearty doktor. Ő biztosan úgy véli, hogy ez nem más, mint egy jól megtervezett megtévesztés. Lib Wright lenyűgöző karakter, ő lesz a történet központi figurája, és a megoldás kulcsa.

El kell ismerni a cselekmény meglehetősen lassan bontakozik ki. Megismerjük Lib életének eddigi történetét, majd bepillantást nyerünk a vidéki emberek életébe, szokásaikba, hiedelmeikbe. Teljesen belemerülhetünk a múltba, hogy mi folyik itt a csendes, lápvidéki faluban. A történetben fontos adalék a hangulat. Azt hiszem, ha szereted ezt a fajta kissé misztikus könyvet, tetszeni fog. Engem erősen emlékeztett néhány momentum a nem túl régen olvasott Essexi kígyóra. Felbukkannak a zaklató kíváncsiak, és egy szenzációra vadászó újságíró is. Számomra a regény legerősebb része a két női főszereplő. Nem olyan erős történet mint A szoba, a vége pedig szinte meglepően idillbe fordul.


Anna O'Donnell a maga 11 évével a regényeimben olyan vallási rendszert képvisel, amely bevallom megdöbbentett. Természetesen a szülők is fontos karakterek, lesz egy sötét és gyalázatos családi titok, amiről a falu papja és orvosa is tud, ám mélyen hallgatnak. Erre kényszerítve a szülőket is, Anna élete pedig szép lassan a végéhez közeledik. A végső megoldás drámai és meglepő lesz. A tisztítótűz képe valósággá válik. A kislány félelmei megdöbbentőek, amiért különösen az ír katolicizmus is okolható. Megpróbál olyan jó lenni, vezekelni, amennyire csak tud. Ezzel igyekszik más bűnét jóvá tenni, de ez lehetetlen. Anna olyan kultúrában nő fel, hogy a tudatlansággal párosuló vallási áhítat a vesztét okozhatja. A 19. századi Írország vallási fanatizmusa számomra döbbenetes volt. Nekem a regény legerősebb része a két női főszereplő karaktere és egymáshoz való viszonyuk volt. Nem olyan erős történet mint A szoba, a vége pedig meglepően idillbe fordul.

A csoda egy igazi gótikus, ír történet. Alapja az úgynevezett Böjtölő Lányok 50 dokumentált történetéből építkezik. Ez egy pszichológiai thriller a hit, a kétségek, a megbocsátás és a gonoszsággal szembeni szeretet erejéről.





Emma Donoghue (1969. október 24-én született) ír-kanadai drámaíró, irodalomtörténész, regényíró és forgatókönyvíró. 2010-es regénye A szoba a Man Booker-díj döntőse volt. Ez volt Emma számára a kiugrás, ezzel a regénnyel ismerte meg nevét a világ. A regény sikerét mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy a filmesek is lecsaptak rá. 2015-ben mozikba került a könyv alapján készült film, amelyhez Donoghue írta a forgatókönyvet. Később a film Oscar-díjat nyert a legjobb adaptáció kategóriában.

További regényei magyarul: A cafka (2012), Hétpecsétes titok (2013), Érzékek tánca (2015).



Alexandra, Pécs, 2017
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634470755 · Fordította: Csonka Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése