2017. január 9., hétfő

Vörösbegy

Jo Nesbo: Vörösbegy 





                                                                             








A Vörösbegy című krimi Jo Nesbø Harry Hole-sorozatának harmadik része. A világon mindenütt ezzel a regényével kezdték a sorozatot, így idehaza is, pedig nem ez volt az első
Harry Hole-történet. Viszont témája miatt az egyik legerősebb.


Az egykori norvég futballistatehetség, majd térdsérülése után rocksztár, első regényének kéziratát álnéven küldte el egy kiadóhoz. Ez volt a Flaggermusmannen (Denevérember), ami 1997-ben jelent meg. Nagy sikert aratva ezzel nem csak az olvasók, de a szakma előtt is.


Harry Hole az oslói rendőrség gyilkossági osztályának magányos alakja. Előzőleg már két ügyben sikerrel nyomozott: (az ausztráliai Denevérember, majd a Csótányok a bangkoki eset) emiatt ismeri
a sorozatgyilkosok lélektanát. A sportosan laza megjelenésű férfi, 1.90 magas, majdnem kopaszra nyírt, gyűrött arcú negyvenes, aki Levi’s farmerban, Martens bakancsban és feliratos pólókban jár. Kinézetében is inkább bűnözőnek tűnik, mint rendőrnek.

A gyors észjárású, fanyar humorú, látszólagos lazaság mellett az alkohollal vívott küzdelmei jellemzik. Napi betevője a kávé, a cigaretta és a sör. A viselkedésében is lázadó Harry Hole a skandináv krimik egyik briliáns alakja. Magányos, nagyon emberi, szerethető figura, amolyan rossz arcú zsaru. Nem könnyű eset: lázító, arrogáns, önfejű, gonosz poénjai vannak, és nem áll tőle távol a bosszú vagy a gonoszkodó káröröm. Nagyon pozitív jellemvonása, hogy tud bocsánatot kérni, ha esetleg tévedne. Kedves kollégáit becsüli, elismeri szakmai tudásukat.

Nesbo-ben talán az az egyik legjobb, hogy eléggé egyenletes a kötetei színvonala. Ez például tökéletes krimi. Most is adott egy társadalmi probléma, amit az adott történetben feldolgoz. A Vörösbegynél rátalált egy érzékeny pontra, talán ezért is lett bombasiker ez a krimi. A sorozat további darabjaiban is felvillant valamit a társadalmi gondokból. A Nemeziszben az Észak-Európában élő cigányok moráljáról, egyik kedvencemben A Megváltóban a norvég főváros droghelyzetéről ad képet.

A Vörösbegy két fő szálon futó történet, afféle könyv a könyvben. Főhősünk véletlenül egy
érdekes jelentésre bukkan: egy Marklin márkájú, nagy pusztítóerővel rendelkező fegyver vásárlásáról, ami betiltott fegyver Norvégiában. Harry gyanakodni kezd és és a fegyver nyomába ered. Hamarosan egy rendkívül szövevényes ügy körvonalazódik előtte, melynek előtörténete visszanyúlik a második világháború lövészárkaiba. A cselekményvezetés is rendkívül hatásos, a jelenben, és a múltban játszódó fejezetek egyaránt izgalmasak, és végig mozgásban tartják az olvasó gondolatait. A főhőseinek jellemrajza részletgazdag, nem csak a munkájukba, de a magánéletükbe
is beláthatunk. Természetesen Harry a legérdekesebb figura, annak ellenére, hogy nem boldog, és eddig nem volt szerencséje az emberi kapcsolatokkal. Ez most változni látszik.

Jo Nesbø a norvég történelem kevésbé ismert időszakát, a világháború alatti német megszállást,
és annak a társadalomra gyakorolt hatását írta bele a napjainkban játszódó izgalmas krimibe. Hogyan függ össze, a második világháború keleti frontja és a mai, modern Oslo? Ki a vakmerő merénylet szervezője? Nagyon skandináv, nagyon jó krimi, eléggé politikai, kemény, férfias történet.

A végkifejlet zseniális. A múltbéli szál főhősének valós kilétére csupán a regény végén derül fény. Nem kis meglepetést okozva az olvasónak! Hangulata, a madártannal színesített II. világháborús történet, ami napjainkig vezet. Szerelemről és a hitről, kitartani egy eszme mellett, személyiségzavarról és az igazságról. Döbbenetes, a hangulatfestő tájleírásai is megkapóan szépek, már már szépirodalmi szintű. Lélek és jellemábrázolásai, valóságszerű, sodróan érdekes lendülete van.

Kerek, kidolgozott, csavaros, izgalmas történet. Tudom, elfogult vagyok, de nagyon sok egyéb is van ebben a nem csak krimiben.
Köszönöm az élményt, Mr. Nesbo!







Eredeti cím: Rødstrupe

Eredeti megjelenés éve: 2000
Animus, Budapest, 2008
446 oldal · ISBN: 9789639715479 · Fordította: Petrikovics Edit

1 megjegyzés:

  1. Nem sok krimit olvasok sőt, inkább nagyon keveset, de lassan elkezdek Jo Nesbo-t olvasni...:D :D Bea

    VálaszTörlés