2017. január 22., vasárnap

A kartell

Don Winslow: A kartell 



                                                                                   



"Ha az ördög eljön, angyalszárnyakon érkezik."










A Drogháború hatalmas sikere után tíz évvel elkészült a folytatás. Főhőseink visszatérnek egy
utolsó, mindent eldöntő végső ütközetre. Don Winslow ezúttal is alapos munkát végzett, kitett magáért. Ami számtalan folytatásra sajnálatosan jellemző, itt nem érezhető a kényszer, nincs "még egy bőr-t a rókáról" érzése az olvasónak. Jól felépített és naprakész történettel örvendezteti meg olvasóit. A kartell hibátlan, kegyetlen és nagyot üt.
Bevallom ennyire átfogó, olvasmányos regény nem is volt a kezemben ebben a témában. Talán itt keleten el sem tudjuk igazán képzelni, milyen Mexikóban az élet, mennyire másképpen mennek a dolgok. A Drogháború és A kartell legfeszültebb pillanatai számomra a legjobb maffiafilmeket idézte meg. A keresztapa, Sebhelyesarcú, a Nagymenők és a Casino kiemeledő epizódjai villannak fel emlékeimben.

A Barrera-klán a legnagyobb, a drogterjesztő piac egyeduralkodó klánja lett. Hosszú és véres, harminc éves út vezetett idáig. Art Keller az amerikai drogellenes ügynökség elszánt ügynöke
végül sikerrel járt: Barrera, aki valaha a barátja volt börtönbe került. Keller ügynök harcát siker koronázta, ő megtette a dolgát. Elvonultan, csendes magányban éli napjait, amikor Barrera hamarosan megszökik.

A kartell egyértelműen mestermű. Letaglózó, kegyetlenül brutális és mégis szórakoztató. Kíméletlen őszinteséggel, valósághűen ábrázolja ezt a véget nem érő háborút, ahol ártatlan kisemberek, gyerekek és családok az áldozatok. Számokat nem is említek, Winslow megteszi ezt regényében. Kinél van a pénz, ott a hatalom, erről szól a történet. Politikai ármánykodás, manipulációk, árulások, zsarolások és gyilkosságok adják az alapot. Természetesen mindenki magának akarná a hatalmat, minden lehetséges módon. Csak ez számít, ezért semmi nem drága. Az emberek gondolkodására, tetteikre
is kihat a drog. Történelmi tényekkel igazolt ámokfutás ez, ahol az erkölcs és az elvek már rég elvesztek. Ki is áll a háttérben, ki pénzeli, támogatja az egészet? Meglepő módon az USA kormánya nyakig merült, érintett a dologban. Ahogyan a rendőrség és a hadsereg is... A történések és azok hatásai elképesztően őszintén jelennek meg. Talán az egyik ilyen meglepő pillanat, amikor maga Barrera is elmereng: mennyire más volt a szűkebb hazája, Mexiko. Felemlítve neves írókat, képzőművészeket, zenészeket, akik egészen másféle hírét vitték el a világban.


Tetszettek a karakterek, itt most a nők több fontos szerephez jutnak. Az egyik legalaposabb és érdekes pillanat a drogbáró érdekszövetség-házassága, annak körülményei. Van egy agilis rendőrnő, az újságíró és volt felesége története, valamint a régi szerető is jelentős része az eseményeknek. Sajnálatosan ezek a sorsok legtöbbször szomorú és drámai módon érnek véget. Ám a gondolataik, a tetteik adnak reményt, erős próbálkozások, komoly ellenállások. Winslow ezeket a sorsokat mesterien építi be a regény eseményeibe, együttérzően jeleníti meg egyéni drámáikat. A regény a valóságon alapul. Kőkemény, véres, nem kicsit durva. Mexikóban farkastörvények uralkodnak.
Külön könyvet érdemelne Jesús, a gyerek története. Erről nem is említek többet. A lebilincselő folytatás egyik kiemelkedő alakja ő lett. Winslow karakterei emberiek, reálisak, a maguk nyomorult mocskosságában. A legjobb akcióthrillereket megidéző, letisztul, cseppet sem öncélú drámák ezek. Nagyszerű szórakozás, izgalmas és meglepő, váratlan fordulatok színezik a történetet. Viszi az olvasót, lüktet az adrenalin, letehetetlen regény. Nagyon egyben van, zseniális mű lett. Megemlíteném a remek fordítást, ami jól adja vissza mind a hangulatot, a történet kifejező nyelvezetét és teszi emlékezetes olvasmánnyá A kartell-t.

Art Keller háborúja a Barrera-kartell ellen végül sikerrel zárul, ez nem is kérdés talán. Azonban van
egy olyan érzésem ez a siker csupán időszakos. Csupán idő kérdése, mikor lép színre egy másik "Barrera".
A kartellből Ridley Scott készül filmet forgatni.


                             


Don Winslow:
1953. október 31-én, New Yorkban született. Anyja könyvtáros, édesapja a haditengerészet altisztje. A Nebraskai Egyetemre járt, újságírásból és afrikai történelemből diplomázott, de később hadtörténelemből is diplomát szerzett.

Kritikusai a legszakavatottabb írónak tartják a drogellenes témában. Több regénye is ezzel foglalkozik. Első regénye a Bobby Z. halála és élete 1997-ben jelent meg, amiből 2007-ben film is készült. A nagy áttörést 2005-ben a Drogháború hozta el neki. A regény folytatását A kartell címmel 2015-ben publikálta.
Nős, egy gyermek édesapja.




Eredeti megjelenés: 2015



Agave Könyvek, Budapest, 2016
688 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191698 · Fordította: Orosz Anna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése