2017. január 3., kedd

Elszabadul a pokol

Karin Fossum: Elszabadul a pokol





                                                                                                 





Sejer felügyelő történeteit szeretem, elgondolkodtatnak, miközben nem is a maga a konkrét nyomozás folyamata köti le az olvasó figyelmét, hanem az írónő, Karin Fossum által jól megrajzolt karakterek lelkivilága. Ez a történet is bárhol, bármikor, bárkivel megeshetne.




A békés, nyugodt, dél-norvégiai kertvároska lakói életét egy csapásra felforgatja valaki. Elsőnek Lily és Karsten Sundelin élete omlik össze, amikor a családi házuk udvarán babakocsijában békésen alvó kislányukat, vérben úszva találják... "Szerencsére" gyorsan kiderül, hogy csupán egy ízléstelen tréfa áldozatai lettek. A különös, gyerekesen vicces tréfák sorozata folytatódik: a halálos beteg emberhez megérkezik a halottas kocsi, vagy a városka kedvelt, idős lakójának fiktív gyászjelentése jelenik meg a helyi újságban, de nem sorolom, nem "lövöm le" a poénokat. Karin Fossum az emberi lélek remek ismerője. Hihetetlen alapos jellemrajzokat kapunk a karakterekről. A "tréfák" hatása súlyosabb, további sorsukban meghatározóvá válik. Érdekes és megható lelki pillanatok tanúi lehet az olvasó.
A "miértek" kapnak hangsúlyt a történetben.




Az gyorsan kiderül, hogy a gyerekes csínyek mögött egy elhanyagolt tizenhét éves fiú, Johnny Beskow áll. Magányos, apját nem ismeri, anyja alkoholista, nem törődik a fiúval, aki önmagát és helyét keresi a világban. Haraggal vegyes irigységgel nézi mások boldogságát, életét egyedül képtelen egyenesben tartani. Születése óta mellékvágányon halad kis élete, hiába próbálkozik, szeretne boldog lenni. Szeretné, ha szeretnék, ha tartozhatna valakihez. Egyedül ez nem megy neki, barátai sincsenek. Karin nem ítéli el, nem tör pálcát a fiú felett, aki a társadalom és a körülmények áldozata. Mégis, amikor a fiú lelkivilágába, gondolataiba betekintést ad, kiderül, mentálisan bizony sérült. Egyedül képtelen megküzdeni az élete kihívásaival, lelki békéjét nem találja.




Igazából a történet legmeglepőbb része éppen ez: az apró tréfái miatt egy egész kisváros közössége kezd rettegni, sok család életére örökre kihat a rémálom. Senki nincs igazán biztonságban, hiszen Johnny Beskow kétségtelenül szociopata, kifejezetten gonosz. Ezt tudja is magáról, álomvilágban él. Egyedül anyai nagyapjához ragaszkodik. Az idős, beteg ember valamelyest a normális úton tartja unokáját. Érezhetően ő is sejti, érzi, gondok vannak a fiúval, de tenni nem tud semmit. A legváratlanabb csavar a történetben itt lesz, itt fordul át a durva tréfák sora gyilkossággá. Elég meglepő módon, hiszen a "fagyi visszanyal".

Konrad Sejer felügyelő és társa, Jakob Skarre igen komolyan veszik a nyomozást. Természetesen alig akadnak nyomra, csupán figyelnek, a mozaikokat próbálják kirakni. Amikor az események nem várt fordulatot vesznek, és egy kisfiú ártatlanul hal szörnyű halált, valóban elszabadul a pokol. A lelki pszichothriller, a bűn és a bűnhődés nyomasztó hatásai emberek életét forgatják fel. Izgalom bőven akad, vér és brutális gyilkosságok nélkül is. Rövid, ütős történet, ami továbbgondolkodásra készteti az olvasót. Lélektan, feszültség garantálva. A vége is okoz meglepetést, hiszen váratlan fordulattal zárul a történet. Remélem a sorozat folytatódik és idén is kerül a boltokba egy újabb Sejer-felügyelő történet.




Karin Fossum

A norvég fővárostól jó száz kilométerre délre, a bálnavadász-hagyományokat őrző Sandefjordban született 1954. november 6-án. Fossumnak ez a hatodik Sejer-regénye magyarul a Scolar kiadónál. Irodalmi pályáját huszonévesen, érdekes módon két vékonyka verseskötettel indította. Azóta is ír költeményeket, igaz, egyelőre magának, a publikálással kivár.

Túl volt már a negyvenen, amikor megjelent Sejer felügyelő első – magyarul eddig még nem olvasható – nyomozása. Sejer felügyelő először 1995-ben tűnt fel, majd ezt követően sorra láttak napvilágot a rendkívül intelligens detektív izgalmasnál izgalmasabb esetei. A Ne nézz vissza című kötettel Fossum nemcsak az olvasóközönséget nyerte meg magának, hanem újfent irodalmi díjak sokaságát söpörhette be: a skandináv Üvegkulcs-díjat és a norvég Rivertont.


                                                                                     
Karin Fossum az Indiai feleséggel (Elskede Poona) a világ legrangosabb krimidíjait megkapta. Többek közt megnyerte a Los Angeles Times könyvdíját, 2009-ben pedig a norvég Dagbladet „Minden idők legjobb norvég krimijé”-nek kiáltotta ki.


A siker nagyon meglepte, ahogy Sejer gyarapodó rajongótáborával sem tud mit kezdeni. A felügyelő figuráját többször átgyúrta, amíg kialakult a végleges karakter. Az első nekifutásra még agresszív és dühös özvegyemberből a magánéletében visszahúzódó, a nőkkel szemben kifejezetten szégyenlős, a munkájában viszont annál állhatatosabb, a tettesek után buldog módjára nyomozó intelligens férfi lett. – Mindent összevetve, rendes fickó – írta le „hősét” . Karin Fossumot a The Times magazin minden idők 50 legjobb krimiíróját felsoroló listájának megtisztelő 27. helyre sorolta.


Karin Fossum kötetei idehaza: 
Ne nézz vissza, Indiai feleség, Aki fél a farkastól, Az ördög tartja a gyertyát, Aki mást szeret, Elszabadul a pokol.







Eredeti megjelenés éve: 2009
Scolar, Budapest, 2016
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632446202 · Fordította: Patat Bence





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése