2017. január 5., csütörtök

Az utolsó boszorkány lánya

Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya  



                                                                       








Szeretem Fábián Janka történeteit, mert kidolgozottak, szórakoztatóak. Afféle léleksimogatóan romantikusak, andalítóak. Jó volt olvasni ezt a regényt is, pontosan azt kaptam, amit vártam: minőségi lektűrt, kalandos történelmi regényt, ami  tuti siker a nőknél, ám férfi olvasókat is elvarázsol. Ahogyan engem is.



A történet mozgalmasan indul, Bécs hetedhét országra szóló esküvőre készül 1760 őszén.
A trónörökös József esküvőjének leírása, megjelenítése eleven, lüktető. Fábián Janka írásmódjával képzeletben szinte ott vagyunk abban a forgatagban. Együtt szívjuk a levegőt, izgulunk és tolongunk
a tömeggel, hogy lássuk a nagy esemény szereplőit: az aranyos hintókat, a magyar testőrséget, a színes és pompázatos bécsi udvar szereplőit.

A történet két fő részre bomlik: Bécs és Párizs a regény helyszínei.
Elsőnek Bécsben járunk. Felícia és családja élete egyenesbe került. Rendben, boldogan élnek,
vezetik a kávéházukat. Erről a kávéházról, kávézási szokásokról olvastam volna kicsit bővebben is. Milyen volt, hogyan is működött, kik tértek be kávézni. Felícia rendre bejáratos Mária Teréziához, afféle házi javasasszonya. Általa bepillanthatunk a Habsburg uralkodócsalád életébe. Meglepően okos nő módjára Felícia nem élt vissza ezzel a bizalmi helyzettel. Lányát, Zsófiát távol tartja a palotától, aminek jó oka van. Azonban a szerelem vak, és megtalálja a titkos kisajtókat, amibe akár
a véletlen is besegíthet. II. József és Marie Antoinette élete rajzolódik ki előttünk alaposabban. II. József fiatal, szinte kamasz mikor esküvőre kerül sor. Sajnálatosan nem túl boldog házassága rövid ideig tart. Mindkét felesége különös figurái a történetnek. II. József különcségeinek okára is kapunk választ, második házassága, álruhás kalandozásai és későbbi kikapós viselkedése színes pillanatai a regénynek. Talán ő az egyetlen erős férfi szereplő, a többiek csak igazi mellékalakok. A nők viszik
a prímet, körülöttük bonyolódnak az események. Vagy éppen ők maguk bonyolítják azt... Ami nem véletlen, hiszen Fábián Janka a női sorsok avatott ismerője.



Tetszett, hogy a császárné elsősorban mint nő, anya és feleség jelenik meg a regényben. Aggódik, gyászol, temet és persze szervezi a gyermeki és a birodalom életét. A súlya is több ízben téma, úgy tűnik ez már akkoriban is problémát jelentett az arisztokrata hölgyeknek, ahogyan a korral járó ráncok is.
A végén a haláláról és temetéséről is lehetett volna bővebben adagolni az információt. Nekem gyakran hiányérzetem volt, szívesen olvastam volna plusz információkat a felvillanó történelmi alakokról, történésekről. A második részt, ami Párizsban játszódik lendületesebbnek, sodróbbnak is éreztem. Talán a közelgő változások a forradalom miatt is.


A szépséges Marie Antoinette érdekházassága, aki hozzámegy
a francia XVI. Lajoshoz által jut a történet Párizsba. Itt talán már inkább a királyi pár a főbb szereplő. Róluk is több érdekességet megtudhatunk: az idős, beteg Lajos haldoklása, Madame Du Barry szerepe, a fiatal pár gyermekáldásának nehézségei mind érdekes, izgalmakat tartogatnak. Sok valós anekdota épül be az eseményekbe, teszi színessé.

Végre Zsófia is saját lábára kénytelen állni. Ebben lovagias segítséget kap férjétől. Sorsában kísértetiesen ismeri fel az olvasó Felícia történetét. A feketehimlő járvány is szerepet kap sajnálatosan néhány szereplőt elragad, kiírt a történetből. Ugyanakkor feltűnik Zsófia igazi apja is...

A regény első, Bécsben játszódó része Zsófia szerelmi életét, felnőtté válásáról és a Habsburgok helyzetéről mesél, a kötet második felében Zsófia már fiatalasszony, és a közelgő francia forradalom játszanak nagy szerepet. Ennek hatásai a családot sem kímélik. A történet véget ér ugyan, de lezárva még nincs a szereplők sorsa. Izgalmas folytatás várható.





Fábián Janka:
1973-ban született, írói álnevét nagymamája irántit tiszteletből vette fel.
Egy Pest melletti községben nőtt fel, de gyermekként sok időt töltött Kisnémediben is, ahol nagymamája született. Az érettségi vizsgát követően a Miskolci Egyetem angol–történelem szakát végezte el, majd pár évvel később az Eötvös Lóránd Tudományegyetem francia szakán szerzett oklevelet. Az írás mellett angol–francia nyelvtanárként és fordítóként munkálkodik.
Néhány sikerregénye: Emma-trilógia, Lotti öröksége, Adél és Alíz, Koszorúfonat, Az angyalos ház, A német lány, A francia nő.




Libri, Budapest, 2016
468 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633106693

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése