2017. január 1., vasárnap

Mítoszok és legendák

Mítoszok és legendák
TRT novellaválogatás




                                                                                     






A harmadik, mondhatni hagyományos novellaválogatás került
a rajongó olvasók elé. A Történelmiregény-írók Társasága igényes, színvonalas és szórakoztató kötete idén 15 szerző novelláját tartalmazza. Én nagyon vártam ezt az antológiát
idén is.



Izgalmas időutazást tehetünk a tizenöt novella segítségével az ókori Rómától a második világháború rémségéig. Önmagában érdekessé teszi a válogatást, hogy kiváló regényírók nyilvánulnak meg más műfajban. Hiszen a novella rövid, kötöttebb műfaj, mint a regény. Itt nincs hely és idő hosszan árnyalni, mesélni. Röviden kell hatásos, erős és izgalmas, színes történetet alkotni. A témaválasztások és a stílusok különbözőek, így bárki megtalálhatja a hozzá közelálló történetet.


Kapa Mátyás humoros és rejtélyes, Thriumphusról, azaz egy diadalmenetről szóló, az ókor Rómájában játszódó története nyitja a sort. A szerző Római hajnal kötetéhez kapcsolódó írásban fontos szerepet kapnak Sibylla titokzatos jóslatai.

T. R. Salty: Istenítélet novellájában Augustus császár halála áll a középpontban. Meglepően ártalmas tud lenni egy lappangó, visszatérő "betegség". Ármány és cselszövés a háttérben, akár egy ókori krimi is lehetne ez az írás.

Pete László írása meglepetés volt, még eddig nem olvastam semmit a szerzőtől. A Szent király története egy jól felépített, a magyar hitvilágra épülő írás. I. István király szenté avatása adja a novella alapjait.

Ezután jönnek a kedvenceim, a már jól ismert szerzők írásai: Bónizs Róbert, Benkő László, Trux Béla, Csikász Lajos, Urbánszki László novellái.

Nagyon tetszett Hunyadi Mátyás és Vlad Dracul vajda konfliktusát bemutató novella.
Bónizs Róbert írása ironikus, csavaros fordulatokat tartalmaz, jó volt olvasni. Ahogyan nem kicsit lepett meg Benkő László novellája. A Fehér ablakok a kötet egyik legdrámaibb írása. A mesélő személye is meglepő fordulattal csupán az utolsó sorokban derül ki!

A tavalyi novella-válogatás számomra Csikász Lajos felfedezését hozta. Addig még nem olvastam kiváló sorozatát az Anjoukról. A tavalyi írása A futár volt számomra az a döntő pillanat, amikor egyértelmű lett, hogy ezt a sorozatot nem szabad kihagyni! Most egy másik érdekes pillanatot idéz
fel idei novellájában. A Hajnalfény két ember utolsó pillanatai, búcsú beszélgetését jeleníti meg. Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc barátsága és közös bukásuk lírai pillanatokat hoz a novellák sorába. Nagyon megható ez az írás is. A két férfi méltósággal, tartással néz szembe a halállal, búcsúznak az élettől.
Itt említeném meg a kötet fantasztikus borítóját Csikász Katalinnak köszönhetjük!

Trux Béla a kereszteslovagok itthoni elismert "követe" mi másról is írhatott volna, mint egy becstelen lovagról. Aki olvasott Béla könyvei közül, az pontosan tudja, mennyire értően jeleníti meg a lovagok életét, mindennapjaikat. Aki pedig látta a Mennyei királyság című filmet a novellában megidézett lovagot is ismerheti közelebbről. A keresztesháborúk világában játszódó történet fordulatos képet fest. Raynard de Chatillon igazi vérszomjas, rabló lovag, izgalmasabb karakter. Nagyszerű történet
ez a novella is, jól megjeleníti a keresztes eszméket, hű képet ad a korról. Nem mellékesen Raynard lánya, Anna, magyar királyné volt. Jó volt legalább egy novella erejéig Trux Bélával kalandozni. Remélhetőleg az Eretnek sem késik már sokat.


Urbánszki László volt az idei másik meglepetés számomra. Egy egészen fordulatos, ugyanakkor
lírai hangulatú történetet adott ehhez a remek válogatáshoz. A jól felépített Angyalarcú egy igazi bosszútörténet. Jó volt olvasni, ahogyan Gál Vilmos remek írását is. Tekintetes fiscalis uram hasznos élete nem másnak, mint Katona József életébe enged bepillantást, állít neki emléket.


Andy Baron írása volt idén is, ki a humorról gondoskodott. Szórakoztató pillanatokat ad az olvasónak, az amúgy elég komorra sikerült válogatásban. Cselenyák Imre: Hazatérés ez a kis
novella ízelítő, előzetes a jövőre megjelenő regényéből. Dr. Várkonyi Tibor: Egy zsoldos emlékei írása a Mohács utáni időkbe viszi vissza az olvasót. Zavaros és sötét idők voltak. Magyarország történelmében az augusztus 29-i dátum háromszorosan is gyászos, erről mesél a novella.

Két női szerző is erősíti a mezőnyt. Izolde Johannsen egy létező, napjainkban is látogatható helyre kalauzolja el a kíváncsi olvasót. A Sziklakórházra soha többet ne legyen szükség, a légvédelmi szirénák ne szólaljanak meg, még ha Ez próba! is. Rémséges emlékeket idéz fel a túlélőkben. Bár emlékezni kell, felejteni nem szabad.

Bányai D. Ilona Pro libertate írása számomra ismét megmutatta, hogy az egyszerű emberek nehéz sorsa, mindennapi szenvedési is fontosak. Véres harcok, csaták nélkül is él a története, mint a mesékben, ahogyan bemutatkozó regényében a Boszorkánykör-ben is tette.
Gáspár Ferenc írása zárja kötetet. Maga volt a Halál közelmúltunkba viszi el az olvasót. 1956 eseményei a mai napig itt lebegnek felettünk. Stílszerű, jó befejezést ad ez a lezáró történet.

A hazai történelmi regények terén az elmúlt évek nagy fellendülést hoztak, igencsak bőséges a kínálat. Aki ismerkedni szeretne az írók stílusával, annak remek alkalom ez a tartalmas 
novellás kötet. Egy színes, izgalmas válogatást olvashatnak a kíváncsi olvasók. Ajánlom minden történelmünk iránt érdeklődő, azt szerető olvasó embernek. Mindenki kedvére válogathat ebből a tanulságos történetgyűjteményből. Jó szórakozást kívánok.

A kötet szerzői:
Kapa Mátyás, T. R. Salty, Dr. Várkonyi Tibor, Pete László, Benkő László, Bónizs Róbert, Trux Béla, Csikász Lajos, Andy Baron, Urbánszki László, Bányai D. Ilona, Izolde Johannsen, Cselenyák Imre, Gál Vilmos, Gáspár Ferenc. A könyvhöz az előszót Bán Mór jegyzi.

A kötet szerkesztője: Tamási Izabella



A kötet megvásárolható többek közt itt:



A Líra és Libri könyvesboltokban, illetve több webáruházban, Itt csak néhányat sorolunk fel:


http://www.lira.hu/…/egyeb-felnottirod…/mitoszok-es-legendak

https://www.libri.hu/konyv/mitoszok-es-legendak-2.html
https://bookline.hu/product/home.action…
http://www.historycum.hu/sorozatok/product/view/9/77
https://www.regikonyvek.hu/k…/mitoszok-es-legendak-2016-trt…






Történelmiregény-írók Társasága, Budapest, 2016

282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631271348

1 megjegyzés: