2016. szeptember 2., péntek

Sápadt gonosztevő

Philip Kerr: Sápadt gonosztevő
Berlin noir 2.


                                           

                                                           





                                         






A skót származású szerző krimisorozatának már a második része került a hazai olvasókhoz. A Halálos március - ból megismert Bernhard Günther magánnyomozó visszatért.


Furcsa és különleges világ tárul fel ebben a történetben is az olvasó előtt. Ahogyan várható volt, sötétebb, borúsabb a hangulat is, hiszen 1938-ban járunk. Nem csak Berlinben, de egész Németországban egyre puskaporosabbá válik a levegő. Főhősünk egy 38 éves, szeretni valóan eredeti humorral megáldott, szókimondó ex-rendőrnyomozó furcsa névtelen levelet kap. Éjféli találkozóra hívja egy titokzatos idegen a kiégett Reichstag épületéhez - a történet ezzel veszi kezdetét.


Természetesen hamar kiderül, hogy nem is akárki írta a levelet. Maga a Gestapo főnöke várja nyomozónkat. A társa, Brunó csak zavaró Günther számára is a történetben. Nem is lesz benne sokáig, egy váratlan fordulattal kiiktatja őt az író.
A Harmadik Birodalom zsarui tehetetlenek, egy sorozatgyilkos garázdálkodik. Ehhez kér segítséget Heydrich. Persze, ennyire nem egyszerű a történet, hiszen a napi munkája mellett kell segítenie Berninek. A gyilkossal kapcsolatosan érdemes tudni, igazi árja, valódi német kamasz lányok az áldozatai. A módszere elég durva. Elgondolkodtat és elborzaszt a cselekmény. Félelmetesen jól megrajzolt a történet és a háttér. Megrázó volt a lányokkal történtek, főleg,mert nekem is hasonló korú van itthon a házkörül.

Ami még izgalmasabb az az idő és tér, maga a korszak. Berlin feszült hangulata adja az alapot a krimihez. Ezt is remekül festi meg az olvasóknak Philip Kerr. A rituális és borzalmas gyilkosságok mellé Berni magánnyomozása is több, mint érdekes. Ugyanis a megbízója fia, akit zsarolnak homoszexuális. Nem kell mondani, ez mit is jelentett akkoriban. A szálak kavarognak, messze vezetnek. Egy kegyetlen, eszelős játék részesei lehetünk. Az összefonódások elképesztőek, a kamaszok élete mellett hamarosan a sajátja is veszélyben forog. A történet gyors, filmszerű.

Fanatikus nácik, szadista orvosok mellett az SS spiritiszta szeánszain is részt vehetünk. Nyersen brutális, ettől valós. Tökéletes a noir krimik hangulata, ráadásnak a fasizálódó Németország mindennapjaiba is bepillanthatunk. Helyszínek közt feltűnik a Wewelsburg. Ez a reneszánsz kastély volt Himmler fellegvára.

Itt a szereplők közt Otto Rahn is feltűnik, aki szintén zenész, érintett a dologban. Talán ez az egyik legmeglepőbb része a történéseknek, hogy ami ellen küzdöttek és irtották, az bizony a saját embereik közt is előfordult. Ott sem volt mindenki a feddhetetlen erkölcs bajnoka! A főhős kifejezetten szimpatikus, szellemes és szókimondó, meglepően eredeti humorral. Nem akármiféle társaságról rántja le a leplet Berni.

Összességében egy izgalmas, sötét darab volt, de csak felnőtteknek ajánlanám. Kíváncsi vagyok a folytatásra is, hová kanyarog a történet ezek után. Örülhetnek a krimikedvelő olvasók, hogy a Jaffa Kiadó végre magyarul is megjelentette az azóta már tizenegy kötetesre bővült sorozat első két részét.




A skót származású Philip Kerr jogot és filozófiát hallgatott az egyetemen – többnyire németül. Ekkor ásta bele magát a 20. századi Németország történetébe, különösen a náci ideológia érdekelte. 1989-ben jelent meg első detektívregénye, a Halálos március – ebben a kötetben találkozhatunk először Bernie Günther nyomozóval, a Berlin Noir-sorozat főszereplőjével.

Philip Kerr Londonban él szintén író feleségével és három gyermekével.












Jaffa, Budapest, 2016
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155609190
Fordította: Illés Róbert



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése