2016. szeptember 12., hétfő

Partitúra

Singer Magdolna: Partitúra 
utolsó beszélgetés Polcz Alaine-nel






                                                                               











Egy különleges ember őszinte és drámai élettörténetét olvashatjuk ebben az interjúkötetben.
Gondolatai, érzései ma is érdekesek, időtállóan érvényesek, megfontolandóak.

Polcz Alaine élete bővelkedett fordulatokban és viszontagságokban. Volt ő népszerű szerző és sokszor megcsalt írófeleség (erről is nyilatkozik), tabutémákat megíró pszichoanalitikus és hétköznapi apróságokról szakácskönyvet is közreadó amatőr. Úgy tűnt sokat elmondott a magánszférájáról. Élete partitúrája most egészen megnyílt a nagyközönségnek.

Erdélyi úrilányként született 1922. október 7-én Kolozsvárott. Pszichológus írónő, a Magyar Hospice Mozgalom és alapítvány életre hívója, Mészöly Miklós Kossuth-díjas magyar író felesége, majd az életmű gondozója.


Nagyon értékes gondolatokat mesél el, tesz hozzá életművéhez. Szerettem olvasni, bepillantani életébe, érzéseibe és gondolataiba. Nem is illenek hozzá a nagy szavak, a kivételes életpálya, emberi méltósága mellé. Érdekessége, hogy ő maga, sokakat segített méltó módon befejezni az életet, Ő maga mégsem tudott könnyen vagy gyorsan meghalni. Akkora volt benne az élni akarás, a tettvágy. Néhány héttel a 85 éves születésnapja előtt távozott ebből a földi létből.




Szinte hihetetlen, hogy a halálos betegségeiből mindig kilábalt, pedig élete során sok olyan
dolgot élt meg, amibe mások belehalnak. Már 19 évesen a klinikai halál állapotából hozták vissza
a háborúban. Majd nem kevés egyéb megpróbáltatások, komoly és súlyos betegségek, később szövődmények nehezítették életét. Gyermekük sem születhetett. Életük nyitott könyv lesz az olvasónak.

Végig kitartott imádott, második férje mellett, aki ugyan kivételesen szép ember és tehetséges író volt, de durva, folyton megcsalta. Elképesztő az a szeret, alázat, megbocsájtás és kitartás, hogy ennyire tudjon szeretni, tűrni. Talán érthető is, hogy MM mindig visszatért hozzá. Későbbi életükről, meghurcolásukról,
és MM betegségéről, haláláról is őszintén beszél a könyvben.







Őszinte érzelmek vallomása és megélt élete tanulsága minta a
ma élőknek is. Gondolatai és tettei is követésre adnak okot. Az élet véges, a kezdet és a vég biztos. Mit teszünk közé, az lesz az életünk. Kinek mi kerül a partitúrájába, maga dönti el. Mit és mennyire bátran él meg a lehetőségeiből.



Az ő nevéhez fűződik a Magyar Hospice Mozgalom megalapítása. A méltó módon befejezni nagyon aktuális gondolat napjainkban is. Még mindig nem tudunk mit kezdeni távozó rokonokkal, magával a halál feldolgozásával. Ehhez is adhat segítséget a könyv. További könyveihez írásaihoz kedvcsináló és gondolatébresztő lehet. A könyv a 2007-ben megjelent kötet újra kiadása.

A beszélgető társa Singer Magdolna, egykori tanítványa volt.


                     




Díjai: 1991 – az Asszony a fronton c. regénye Az Év Könyve, 1992 – Déry Tibor-jutalom,
2001 – A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje.












Fülszöveg:

A Partitúra c. kötetben a népszerű pszichológus, tanatológus és írónő, Polcz Alaine életútját meséli el tanítványa, Singer Magdolna segítségével, aki olyan kérdésekre is választ kap, amelyeket eddig mások nem érintettek. A Partitúra teljes életinterjú, amely Polcz Alaine utolsó napjait is megörökíti. Különlegessége, hogy még azok számára is, akik jól ismerték Alaine életét, meglepő erővel hat a feltáruló hatalmas életműnek ez az összefüggő lenyomata. A végeredmény egyéni, megejtő hangulatú könyv, amely minden eddiginél hitelesebb képet rajzol Alaine-ről.










Jaffa, Budapest, 2016
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155609336

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése