2014. november 23., vasárnap

Freddie Mercury

Freddie Mercury
(1946 - 1991)

                                                                                 
                                                               



                                                     
Amikor Freddie 1991. november 23-án közleményben tudatta a világgal, hogy AIDS betegségben szenved, már csak nyilvánvalóvá tette a szomorú tényt, amit mindenki sejtett. Mégis döbbenten hallgattuk, és néztük a képernyőt. Felocsúdni sem maradt idő, másnap már a világlapok szalagcímei a haláláról tudósítottak.
Néhány érdekesség és tény erről az egyedi hangú, kivételes tehetségű, karizmatikus énekesről, akit azóta sem sikerült a zenei világnak pótolnia.

 Freddie Mercury eredetileg Farrokh Bulsara néven született Zanzibáron, Stone Townban. Párszi, indiai szülők gyermekeként. Szülei, Bomi és Jer Bulsara azért vándoroltak ki Zanzibárba, hogy apja pénztáros maradhasson a Brit Gyarmati Hivatalban. Húgát Kashmirának hívják. Családjával az 1964-es zanzibári forradalom elől menekült Angliába. Ott járt egyetemre, művészetet és grafikát tanult, diplomáját is ebből szerezte. Híres mondása szerint „a modern festmények olyanok, mint a nők: ha megpróbálod megérteni, soha nem fogod élvezni őket”.


1970-ben ismerkedett meg Brian Mayjel és Roger Taylorral. 1971-ben társult hozzájuk John Deacon basszusgitáros és ezzel megalakult a QUEEN, kezdetét vette minden idők egyik legsikeresebb rockzenekarának története. A korai albumaik vegyes kritikai és kevés eladási sikert hoztak.
A nemzetközi hírnévre az 1975-ös A Night at the Opera nagylemezükkel, és az arról megjelent, kirobbanóan sikeres „Bohemian Rhapsody” kislemezzel tettek szert. Freddie volt a Queen hangja, emblamatikus alakja, sok sláger zeneszerzője. Hangja nagyon jellegzetes volt, hangterjedelme több mint három oktáv. Természetes hangja bariton volt, de az együttes korai időszakában a legtöbb dalt tenor hangfekvésben adta elő. Sok Queen-dalban zongorázott. Legszívesebben hangversenyzongorákat használt (nem szerette az elektromos zongorát), a stúdióban pedig csembalót, orgonát és függőlegesen húrozott zongorát. 1979-től, ahogy a funkzene egyre jobban előretört a zenekar stílusában, ő is egyre többet játszott szintetizátorokon. Bár sosem tartotta magát virtuóz zongoristának, játéka eredeti és harmonikus volt, ami aligha független gyermekkorának klasszikus zongoraleckéitől. Ilyen zongoraharmóniákat hallhatunk a We Are the Champions, a My Melancholy Blues és a Don’t Stop Me Now dalaiban.

 http://youtu.be/fJ9rUzIMcZQ

                     
A nyolcvanas évek eleje hullámvölgybe vitte az együttest. 1982-es, Hot Space lemezük nem aratott sikert, a rajongók is értetlenül fogadták a kísérletező, új hangzást. A Hot Space nem várt bukása elkedvetlenítette őket, és kifáradtak a folyamatos, feszültségekkel teli stúdiómunkában és turnézásban. Úgy döntöttek, hogy kis időre félre teszik az együttes ügyeit.

A visszatérő The Works 1984-ben eleinte nem túl nagy érdeklődés mellett jelent meg. Az album vezető kislemeze, a „Radio Ga Ga nemzetközi siker lett. Kisebb botrányt okozott viszont a második kislemez, az I Want to Break free videoklipje, amelyben mind a négyen női ruhában voltak láthatóak.
Polgárpukkasztó volt, az biztos.
                         
A The Works amerikai sikertelensége miatt, részben mert már örökösen veszekedtek a stúdióban, újra szünetet tartottak. Minden tag újra a saját dolgaival foglakozott, de még a feloszlás lehetősége is felmerült bennük. 

Ezt az időt kihasználva Mercury 1985. április 29-én kiadta eső szólólemezét, a  Mr. Bad Guy-t, ami egy excentrikus, túlfűtött, érzelmes világsztár önéletrajzának, egyúttal egy korszak lezárásának tekinthető. Magánéletében visszahúzódó és zárkózott személyiség volt. Az album vezető kislemeze, az „I Was Born to Love You”dal lett.
 A borítón az énekes köszönetet mondott az együttes tagjainak a távolmaradásukért, és ezzel a mottóval ajánlotta a lemezt: „Az albumot a macskámnak, Jerrynek ajánlom, illetve Tomnak, Oscarnak, Tiffanynak és a világ összes macskaszerető emberének – mindenki más elmehet a fenébe!”

Az igazi nagy visszatérésre 1985. július 13-án a londoni Wembley arénában, a Live Aid segélykoncert keretében került sor. A közönség hatalmas ovációval fogadta őket, és a „Radio Ga Ga” alatt ugyanúgy tapsoltak, ahogy annak a klipjében volt látható. Rögtön a koncert után Bob Geldof és a zenésztársak nagy része azt mondta, hogy aznap a Queen előadása volt a legjobb.
A vasfüggöny mögött, Budapesten 1986. július 27-én adtak teltházas koncertet a Népstadionban.

 A nyolcvanas évek közepétől külön médiaérdeklődés követte Mercuryt, aki, mint később kiderült, 1986-ban egy japán útjáról hazatérve, AIDS tesztet végeztetett. Az újságok innentől kezdve egészen a haláláig cikkeztek az egészségi állapotával kapcsolatban. A sajtó a kezdetektől vájkált a magánéletében, és vélt vagy valós bizonyítékokat közölt a másságával kapcsolatban. 1974-ben például egy újságírónak így nyilatkozott: „meleg vagyok, mint a kályha, drágám!”. A 80-as években több homoszexuális kapcsolatára is fény derült, például a legtartósabb viszony Jim Huttonhoz fűzte.
 Vele együtt éltek Londonban egészen Mercury 1991-ben bekövetkezett halálig. Hutton ápolta az énekest annak végnapjaiban. Bár a halála pillanatáig titkolta mind a betegségét, mind a szexuális irányultságát, mégis az egyik leghíresebb biszexuális zenei előadó lett, valamint az AIDS betegség egyik leghíresebb áldozata.

Rajongott az operáért, és ez pályafutásában is tükröződik.
1987-ben elkészítette Barcelona című duettlemezét Monserrat Caballé operaénekesnővelA dal kirobbanó siker mellett a közelgő spanyol nyári olimpia hivatalos dala lett.

A fogak is védjegyei közé tartoztak:  Mercury jellegzetes szépséghibája volt, hogy felső elülső négy foga szabályozatlanul kiállt. Soha nem gondolt a szabályozásukra.  A harmincas évei közepén haját rövidre vágta, és bajszot növesztett. Utóbbi idővel az egyik legismertebb stílusjegye lett.
Ugye minden rajongó tudja, hogy Freddie Mercury óriási macskarajongó volt? Delilah az egyik macskája volt, dalt is írt neki.
 

Az Innuendo album a Queen utolsó közös lemeze lett, 1991. február 4-én jelent meg. A lemezről kislemezslágerek sora került ki: a klipekben jól nyomon követhető volt Mercury viszonylag gyors leépülése – a „Headlong” klipjében még energikus és mozgékony volt, az „I’m Going Slightly Mad”-et már fekete-fehérben kellett forgatni, hogy ne látszódjanak a betegség okozta sebek az arcán, a „The Show Must Go On”-ban pedig már nem is használtak friss felvételeket, régebbi klipekből vágták össze a filmet.
                                                                                                                           
A  Made In Heaven címmel megjelent Queen album, mely részben már Freddie Mercury halála után készült.  A dalokat részben a Genfi-tó partján egy stúdióban rögzítették, az akkor már halálos beteg Freddie Mercuryval. Maga az album ötlete Mercurytól származott, ő találta ki, hogy utolsó erejével még további felvételeket fog készíteni. A halála előtt addig dolgozott, míg jártányi ereje volt.
 Az "utolsó pillanatban készült dalok a You Don't Fool Me, az A Winter's Tale és a Mother Love.

 http://youtu.be/4ADh8Fs3YdU





Karrierje során becslések szerint 700 koncertet énekelt végig szerte a világon. Utolsó koncertje 1986. augusztus 9-én volt Knebworthben, mintegy 150 ezer néző előtt.


1991 második felében Mercury betegsége egyre súlyosbodott. Visszavonult londoni házába.
November 23-án hivatalos nyilatkozatot adott ki, amelyben elismerte, hogy AIDS betegségben szenved, és összefogásra kért fel a betegség ellen: "Mivel az elmúlt két évben annyiféle találgatást olvastam a lapokban, szeretném bejelenteni, hogy a vizsgálatok HIV-pozitívnak mutattak, és AIDS-ben szenvedek. Úgy tartottam helyesnek, hogy nem hozom nyilvánosságra a dolgot, azok érdekében, akik a környezetemben élnek. De eljött az idő, hogy barátaim és rajongóim megtudják az igazat, és remélem, mindenki csatlakozik hozzám, orvosaimhoz és mindazokhoz, akik szerte a világon küzdenek ez ellen a szörnyű kór ellen".
Másnap, 1991. november 24-én elhunyt.



A Queen három megmaradt tagjai 1992. április 20-ára a londoni Wembley Stadionban megszervezte a Freddie Mercury emlékkoncertet. A koncerten a Queen és vendégszereplők, Mercury egykori barátai és tisztelői adtak elő saját, illetve Queen dalokat. A becslések szerint a televíziós közvetítésnek köszönhetően hetven országban mintegy ötszázmillió nézője volt a műsornak, és a milliós bevételekből megalapították az azóta is működő Mercury Phoenix Trust AIDS ellenes szervezetet (az alapítvány 2008-ban összesen nyolcmillió fontot osztott szét AIDS-szervezetek között).

 
Freddie Mercury szobra Montreux-ben (egy koncertképről mintázták).

 http://youtu.be/4ADh8Fs3YdU





3 megjegyzés:

  1. "Én nem vagyok sztár, nem is akarok az lenni! Én legenda leszek!"
    Az lett! :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagy kár érte!
    Ma, már meg tudnák menteni...

    VálaszTörlés
  3. I love him forever. There is noone who could replace him. He is the king and queen!😊

    VálaszTörlés