2014. november 10., hétfő

A fiú

Jo Nesbo: A fiú

                                        






Jo Nesbo tizennyolcadik regénye, immár Harry Hole nélkül. Önálló történet, új karakterek, szereplők, a megszokott Nesbo-i minőségben. Nagyon vártam ezt a krimit, és beváltotta a reményeimet. Jól felépített, cselekményes történet, gazdagon megszórva meglepő fordulatokkal.








Nézzük, kicsoda Sonny, a titokzatos fiú, az események főszereplője, aki tizennyolc éves kora
óta börtönben ül, mert beismert két gyilkosságot. Amelyeket azonban nem ő követett el. Adódik
is rögtön a kérdés: MIÉRT?
Sonny imádott apja rendőr volt, családjával békében, harmóniában éltek.

A fiú előtt sikeres birkózói karrier állt, mégis az egész biztos családi háttér összeomlott körülötte egyetlen pisztolylövéssel. A család sorsa tragikus fordulatot vesz: apja öngyilkosságát anyja sem tudta feldolgozni. Előbb az alkoholban keresett vigaszt, majd gyógyszerezni kezdett, amit sikeresen kombinálva ő is hamar kilépett fia életéből. Sonny Lofthus magára maradt és jött a heroin...

Azonban koránt sem ennyire egyszerű a történet, mint gondolnánk, hiszen nem csak az alvilágnak,
de a felsőbb rendőri vezetésnek is érdeke volt eltüntetni a fiú. Nos, ezért került börtönbe... ahol minden gond nélkül megkapta heroin adagját, immár tizenkét éve. Azonban a régi bűnök nem évülnek el, eljött az igazság pillanata. Egy rabtársa meggyónja neki súlyos titkát: ő árulta el az apját, akinek segítettek meghalni, nem lett öngyilkos! Semmi nem igaz abból, amit ő eddig tudni vélt. Bálványként tisztelt apja nevét bemocskolták, és megölték. Ez kellően sokkolóan hat a fiúra, elindul a lavina!  Megszökik és egyszemélyes bosszúhadjáratba kezd. A szálak nem mindig oda vezetnek, ahová az olvasó sejtése szerint kellene. Drog, korrupció, szerelem és a fő motiváció a pénz. 


Letehetetlen és magával ragadó, Nesbo ismételten „odatette magát”. Duplán csavaros és izgalmas történet korrupt zsarukkal az igazságról és egy apa becsületéről. Ki a vakond, vagy ki volt?
Ki súg a drogmaffiának súlyos pénzekért? Sok fordulat és meglepő igazság fog kiderülni a történet végére. Nem kevés meglepetéssel és izgalommal körítve, a szálak magasra vezetnek.

Remek figurák egész sorával találkozhatunk:
Nestor és bandája, vagy éppen Markus, a szemben lakó, kíváncsi kiskamasztól a börtönigazgatóig minden figura hitelesen megrajzolt. Martha pedig elhozza a boldogságot is végre Sonny életébe. Megérdemli.  A társadalomkritika is megjelenik a sorokban. A mögöttes mondanivalóról, a család széthullásának okairól, barátságok összetartó erejéről, szerelmekről, korrupt zsarukról még nem is szóltam, pedig bőven ott van a sorokban. Önkéntelenül is drukkoltam az egyszemélyes kereszteshadjárat sikeréért, hiszen Sonny-nak az elvonási tünetekkel is meg kell küzdenie.
Azonban ennél jobb motivációra nincs is szüksége. Hullanak a bűnösök, eljött az igazság órája!
Jó volt ismét Oslóban csavarogni a már megismert helyszínek adják a fő hátteret. A Holmenkollen,
és a Staten börtön fontos helyszínek lesznek.

Simon a főnyomozó és régi barát szerepe kiemelkedő lesz. Az egykori barátok, szerelmek árnyékából bontakozik ki a történet. Ki a harmadik barát? Ki az a fickó, aki felügyelt a régi szülői házra? Miért és kinek volt útban Ab Lofthus? Hogyan változik meg a gyerekkori apa-kép? Felelősek vagyunk szüleink múltban elkövetett hibáiért?
Az új és ambiciózus rendőrlány Kari Adel alakja is remek, jó párost adnak az öreg és a maga keresztjét hurcoló Simon Kefas nyomozóval. Remélem még visszatérnek a következőkben.
A regény filmjogait még 2012-ben megvette a Warner Bros. Nem véletlen, hiszen egy mozgalmas
és jól felépített cselekmény részesei lehetünk, ami adja magát a filmnek. Jó lenne látni.

5/5.

                   
Jo Nesbo 1960-ban Oslóban született. Ígéretes labdarúgó-tehetségként indult, aztán jött az
a bizonyos térdsérülés, aminek most sok skandináv krimi rajongó lehet hálás...
Köszönöm az élményt Mr. Neso!



Animus, Budapest, 2014
432 oldal · ISBN: 9789633242872 · Fordította: Petrikovics Edit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése