2014. november 3., hétfő

Találj rám!

Jodi Picoult: Találj rám!
 A Szelíd vadak folytatódik

                                                                      
















A regény előzménye csak e-novella formájában jelent meg. Most a világpremierrel egy időben idehaza is megjelent a Találj rám! a legújabb Jodi Picoult kötet.
Szeretem az írónő stílusát, bátor és merész témaválasztásait, aprólékosan kidolgozott hátterű történeteit. Ezzel az új regénnyel most azonban nem találtuk meg a közös nevezőt.

Mi a közös Virgilben, Alice-ben, Jennában és Serenityben? 
Jenna, a tizenhárom éves kislány az anyját, Alice-t keresi, Alice viszont nem keresi Jennát. Virgilt tíz éve foglalkoztatja a baleset, amely az elefántrezervátumban történt, s azóta érzi, hogy egykor, nyomozóként valamit elhibázott. Egyáltalán: baleset történt?

Alice  Botswanában egy elefántrezervátumban kutató. Az elefántok gyászmunkáját figyeli. Ezek a legérdekesebb és nagyon tanulságos részei a történetnek. Az állatok érzéseit, viselkedését figyeli, róluk írja kutatómunkáját. Egy nap Alice egy elárvult elefántbébit talál anyja teteme mellett. A következő hetek örökre megváltoztatják az életét - erről szól a novella.


    



Jodi Picoult regénye elemi kérdéseket feszeget. Az anyai ösztönről von párhuzamot az elefántmama
és a tudós, feleség és anya azaz Alice élete között.  Az elefántok és az emberek élete nem is különbözik egymástól annyira, erre a megállapításra jut. A csorda élete és a kis gondozói közösség titkai okoznak meglepetést. Maura és a többi elefánt életéről érdekes és tartalmas volt olvasni. Sok újat megtudtam az elefántok szokásairól és a viselkedésükről. Némelyik megkapóan emberi vonás.

Szerelemféltés, gyermek utáni vágy. Az apa, Thomas karaktere kiemelkedik, fontos szerepe van mind közül. Most is a szokott, váltott szemszögből bontakozik ki a történet.
Valami történt ott a rezervátumban tíz éve, valami titok lappang a múltban. Hogy mi a titok, hogyan sikerül kinyomozni, illetve azt az eredményt kapják-e, amit várnak?  A bűn és a bűnhődés nem mindig jár együtt. Meglepő fordulat a történet végére is marad.

A másik szál, a természetfeletti. Ez egészen új oldaláról mutatja meg Jodit.
A regény legszínesebb alakja Serenity, az egykori sztármédium. Általa kap szerepet a természetfeletti is a történetben. Ő elvesztette a képességét, hogy kapcsolatba lépjen a szellemvilággal.
Alig csöppent bele ebbe az ügybe, máris nyakig benne van: vajon megtalálja-e újra szellemi vezetőjét? Sajnos nekem ez a vonal túl "amerikaivá" tette a történéseket, elvesztette hitelét, komolytalanná vált.
Mi történt Alice-val? Hová és miért tűnt el, miért nem kereste lányával a kapcsolatot?
Nem tudjuk, mi a jobb: tudni a biztos rosszat, vagy a bizonytalan várakozás, a remény ami tovább viszi az életünket.

Jodi Picoult rajongóinak kötelező, aki most ismerkedne az írónővel ne ezzel kezdje. Ez egy egészen összetett zoológiával, nyomozással, szellemekkel foglalkozó regény. Sajnos ez most nem igazán talált rám.

3/5.




Köszönöm a kiadónak a könyvet!


Eredeti mű: Jodi Picoult: Leaving Time
Eredeti megjelenés éve: 2014

  Athenaeum, Budapest, 2014
456 oldal · ISBN: 9789632933658 · Fordította: Babits Péter






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése