2014. február 16., vasárnap

A Teve Klub és A gyűjtők

David Baldacci: A Teve Klub sorozata
  


















David Baldacci kémregény-sorozata fordulatos és izgalmas olvasmány. Legújabb műveiben az amerikai hírszerzés, az elnök védelmét ellátó titkosszolgálat és számos más elitalakulat rejtélyekkel teli, kevéssé ismert világába enged bepillantást. Közismert szervezetek életéből kapunk ízelítőt és kapunk képet munkájukról
Tizedik magyarul megjelenő regényében fura csapattal ismerkedhetünk meg, amelynek tagjai további könyveiben is főszerepet játszanak majd. Mi is ez a titkos Teve Klub?

Négy különc, idősödő férfi alkotja, akiknek se múltjuk, se jövőjük. Tagjai egyéniségek, szerethető hősök, igazi emberi jellemekkel: a csoportot (egy hajdani CIA-ügynök, egy kényszeres-mániás számítógépzseni, egy vietnami veterán hírszerző és egy tudós könyvtáros) alkotja.
Azt szeretnék kideríteni, mit miért tesznek országuk vezetői, ezért időt s fáradságot nem kímélve tanulmányozzák a legmagasabb kormányzati köröket illető, vadabbnál vadabb összeesküvés-elméleteket, elemzik az aktuálpolitikai eseményeket és a kormány gyanúsnak vélt ügyleteit.

 Az egész történet egy véletlennel veszi kezdetét: egy gyűlés után szemtanúi lesznek egy gyilkosságnak, amit persze nem úgy tüntet fel a rendőrség. Sőt, az elkövetők is magas körökbe tartoznak. Igazukat bizonyítva keverednek különböző kalandokba. Ezek során bizony nem egyszer az életükkel is játszanak. Mindezt az igazság érdekében teszik. Ugye, mondani sem kell, az álcázott öngyilkossággal egészen nagyszabású tervet lepleznének el. Nevezetesen az elnök élete is veszélybe kerül, ami egyéb más politikai erőknek is kedvező lehet. Ami a szálakat mozgatja: az elhívatottság, hatalomvágy és a bosszú. Elgondolkodtatóan alapos képet kapunk arról a nemzeti ellenállásról, ami az Egyesült Államok külföldi politikáját kíséri. Nevezetesen az iszlám világa, az arab kérdés az,  ami igazán a háttérben a szálakat mozgatja. És egy elvesztett édesapa emléke.

A szeptember 11-i események után íródott könyv nagyon is valós képet ad az elhívatott, akár saját életüket is feláldozó merénylőkről. Egy jól szervezett, profin összehangolt merénylet és ami mögötte van. Jól érzékelteti, mutatta meg számomra, hogy a rossz és a jó között milyen keskeny is az a határvonal. Szimpatikus és szerethető a négy főhős, de a mellékalakok is emberiek, kidolgozottak. Filmszerűen izgalmas, fordulatos a történet. A tanulságon érdemes elgondolkodni. Egy jó thrillert kaptam, ami a szerző hozzáállását, gondolatait  is tükröző véleményét mondja el egy kényes témában.

 Európa, Budapest, 2009
556 oldal · ISBN: 9789630787963 · Fordította: Komáromy Rudolf


A gyűjtők (Teve Klub 2)




A négy főhősünk visszatér és újabb meglepő kalandokra hívja olvasóit. 


Washingtonban profi módon meggyilkolják az amerikai képviselőház elnökét. Kisvártatva megölik
a Kongresszusi Könyvtár egyik igazgatóját. Úgy, hogy senki nincs a közelében és egészségi állapota is kiváló. A hirtelen halál és a merénylet között senki sem lát összefüggést, leszámítva a Teve Klubot.



A történet központi helye a Kongresszusi Könyvtár, ami úgy tűnik veszélyes munkahely. A Teve Klub kiegészül néhány nagyon profi és rátermett figurával,igazi svindlerekkel. A történet elején velük ismerkedhetünk meg. Majd  a csinos Annabelle egyesíti erőit a négy különc figurával. Nagyon szerethető és igazán érdekes karakterek mindannyian. Oliver Stone az ész, ő a társaság motorja. Igazán főszerepet kap a történetben a könyvmoly könyvtáros Caleb is. Hiszen az események ott, a könyvtárban érnek össze. Méltó folytatása ez a rész is remek izgalmakat hordoz magában. Baldacci gördülékeny stílusban ír, egyik legjobb sorozata lett ez a regényfolyam.

Persze az ellenfél sem akármi. Profi, jól szervezett kémhálózattal állnak szembe, akik jó pénzért hazájuk összes hadi és egyéb titkait kiárusítják. Hiába, a pénz mindig nagy motiváló erővel bír. És valahogyan sosem elég... Annabell és két társa pedig szintén az emberi butaságra, hiszékenységre építve nyúlnak le negyven millió dollárt egy kaszinó tulajdonosától.
Az események itt is filmszerűen pörögnek, a történet utolsó 200 oldala letehetetlenné válik. Sok sok érdekes mellékszállal, adalékkal: nos, hogyan lehet negyven millió dollárt lenyúni, miért és hogyan is kell roppantul ötletesen megölni egy könyvtárost, majd a szomszédját? Hemingway magánélete és sok érdekes „gyűjtemény” is felbukkan a könyvben, sőt szól egy felejthetetlen könyvritkaságról (Öbölzsoltár) és az e köré kapcsolódó gyilkosságok egész hálójáról.

Nem akar magas irodalomnak látszani, nem is az. Csupán „csak” profi módon szórakoztató és fordulatos kémtörténet a zsáner legjobbjától. Célját eléri izgalmas, jó szórakozást adó, meghökkentő fordulatokban gazdag olvasmány ez a regény is.
Nem csak könyvritkaságokat lehet gyűjteni. A cím nagyon találó, a folytatás pedig mi más is lehetne ezek után, mint A bosszú.

A Teve Klub sorozat részei: A Teve klub, A gyűjtő, A bosszú, Isteni igazság, A pokol tornáca.    





Európa, Budapest, 2010
460 oldal · ISBN: 9789630789769 · Fordította: Komáromy Rudolf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése