2014. február 23., vasárnap

Műkincsvadászok - a film

 Mozi ajánló!

 Örök kérdés:               

Melyik a jó sorrend? A könyv és utána a film, vagy előbb film és aztán a könyv?
 Illetve, film után érdemes kézbe venni, olvasni is a történetet?
 Szerintem is sokszor, általában a könyv többet ad, kerekebb, de néha a film is sokat segíthet a regényen: feszesebb, pergőbb lehet a sztori. Élmény lehet mind kettő, de természetesen jól el is lehet rontani. Láttunk már példát mindkettőre. Most előbb láttam a filmet, és hamarosan olvasom is.


A Műkincsvadászok a normadiai partraszállás és a győzelem napja közötti időszak krónikája – a világ legnagyobb kincsvadászatának és hőseinek állít emléket. Nem akció film, de nem is igazán háborús film. A hátteret, a háború adja persze, de inkább a mentésről szól. Megmenteni a múltunkat, hogy legyen jövőnk!
Ez a fő gondolata a filmnek. Nem mindenáron, de lehetőséget kell adni az utánunk jövő generációnak is, hogy élvezze, lássa ezeket a páratlanul szép kincseket. Nem lehet kisajátítani csak egyetlen embernek...

A II. világháborút és annak következményeit egy egyedi szemszögből és szempontból mutatja be. Szójátékkal élve, a téma elég monumentális, rengeteg helyszín, szereplő és időpont így egyáltalán nem volt könnyű dolog alig 2 órában körbejárni. Talán ezért tűnik kissé kapkodónak. A film hol vicces, hol megható, hol pedig drámai. Emberi sorsok villannak fel a háború borzalmaiból: a lelkes múzeumi dolgozó hölgy, (Cate Blanchett), a hatalomnak behódolt igazgató, (nagy pillanata a filmnek a családi ebéd), illetve maguk a vadászok. Ki miért is került ebbe a remek csapatba, hogyan érez a háborúról, mi motiválja tettét.

 Mialatt Hitler megpróbálta átvenni a hatalmat a nyugati világ felett, a katonái módszeresen megkeresték és begyűjtötték Európa legszebb szépművészeti alkotásait. A Führer titkos raktárakba rejtette, amit a felépítendő linzi Führermuseumba szánt, illetve katalogizálta azokat a degenerált alkotásokat is, amelyeket el akart pusztítani. Az ellenséges vonalak mögött azonban egy maroknyi katona: brit és amerikai múzeumi szakember, restaurátor, építész, történész azért küzdött, hogy visszaszerezzék, megmentsék civilizációnk kincseit

Némi "piszkostizenkettő" feelingje is van a fimnek, de ez nem baj. A történet valós, megtörtént esetet mutat be. Clooney és csapata (Matt Damon, Bill Murray, John Goodman) mindenre hajlandóak, hogy megállítsák a Fürher tervét!
Ahogy halad előre a cselekmény, úgy kezd egy egyre inkább koherensebb hangulat és érzés átjönni a filmből és szellemül át a néző. Itt sok sok szép pillanatot mutat a film: a templomban lelőtt amerikai katona, vagy a gyerek, aki lövöldözik...
Mindemellett maguk a kincsek: a csodálatos brüghi szárnyas oltár, vagy Michalengalo Madonnája. 
Nagyon nagy veszteség lenne, ha ezek is a háború áldozatai lettek volna.

Érdemes megnézni és gondolkodni: a befejezése pedig kimondottan az értékét emeli. Arra próbál rávilágítani: bár ketten is az életüket adták a kincsekért, de megérte. Így még mindig gyönyörködhetünk a Mona Lisa mosolyában, vagy épp a Calais-i polgárok szoborcsoportban.
Az biztos: fél Hollywood ott van a filmben, de igazi nagy alakítást azért nem láttam. A rendezést talán másra kellett volna bízni. Egy kanál "erőspista" nem ártott volna a filmnek. 


A film már a mozikban, a könyv pedig a Libri Kiadónál jelent meg. Olvasás után a könyvről is írok!

Az előzetest itt nézhetitek meg:





     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése