2024. március 31., vasárnap

Őzragu-randevú

 


Rita Falk: Őzragu-randevú




                                              







Rita Falk bajor krimisorozata, ahol Franz Eberhofer tartományi rendőr és családja a főszereplő. Ez a tizenegyedik esete annyira most nem volt számomra erős, mint a korábbiak. Pontosan azt olvashattam, amit eddig. Ráférne a sorozatra némi vérfrissítés, ötlet, ráncfelvarrás, vagy egy új szereplő. 




Irritáltak a szereplők, gyenge volt a krimiszál, kifejezetten bosszantott Franz viselkedése.

Rita Falk krimisorozatát röviden összefoglalva: nagyi sztrájkol, besokall a főzés-háztartás gondjaitól, alig szerepelt, amit erősen megsínylett a történet. Papi is kevés volt. Megjelent a covid-vírus is, hiszen még 2021-ben jelent meg eredetileg a kötet, ez némi aktualitást adott. Franz a minimálisnál is kevesebbet dolgozott, a nyomozói munkát Rudi oldotta meg. Susi hirtelen alpolgármester lett, viselkedése és stílusa hatalmasat változott, nem előnyére. Talán a hentesék fia és annak szerelmi élete adott némi vicces fordulatot. Rita magánélete is sajnos drámai fordulatot vett, ahogy a kötet végén olvasható. Ám a kiadóval kötött szerződés szerint KELLETT az évi egy könyv. Olyan is lett. Igaz, az előző két rész már kimaradt az olvasmánylistámról, de semmi jellemfejlődés nincs a karaktereket illetően. Oké, tudjuk azt is, ez inkább egy szórakoztató sorozat, sem mint magas irodalom. Mondjuk annak elmegy, könnyen feledhető, és mély nyomot nem hagy az olvasóban ez a rész.


Szóval most az Eberhofer-háztartásban fajulnak el a dolgok, mert a nagymama sztrájkol! Úgy véli, eleget főzött, sütött és takarított életében. Ez érthető is, ez adja a fő bonyodalmat, és a polgármester síbalesete. Ja, igen, még karácsony előtt eltűnik egy polgártársuk, de igazi nyomozás nem indul, majd úgy három hónap múlva... Jó, tudjuk, itt tényleg nem a krimin van a hangsúly, de amit Franz művel, kifejezetten zavaró, hiszen mégis csak rendőr. Leopold szalmaözvegy, mert az egész családja Thaiföldön ragadt a vírus miatt. Susi pedig azért játszik polgármestert, mert a valódi polgármester síbalesetet szenvedett, és ő képviseli, helyettesíti távollétében. Ami sajnos jellemét tekintve kicsit túlzásba esik, ez is ad azért némi vicces helyzetet. Szóval sok minden történik, mégsem történik valójában semmi. 
Majd jön Mooshammer Liesl, és ragaszkodik ahhoz, hogy Franz keressen meg egy eltűnt személyt. A tizenegyedik eset, és itt megint semmi sem működik a kissé furcsa barátja, Rudi nélkül. Steckenbiller Lenz eltűnt, a nagymama nem akar tovább főzni, Leopold szenved a családja nélkül, a hentes Simmer fia nősülne, a szülők hatalmas megdöbbenésére, bánatára. 

        
Jó volt újra találkozni az ismerős szereplőkkel, a szokásos családi bénázások, helyzetkomikumok ismétlődését olvasni. Igaz, ez néhol már fárasztó volt az ismétlődések miatt. Rita Falknak most nem sikerült úgy lenyűgöznie, mint korábban. Talán a kezdeti varázs elmúlt, vagy csak megtört a sorozat lendülete. 
Fel sem tűnt, hogy két előző rész kimaradt. Ezúttal Franz nagyon az idegeimre ment a viselkedésével. Persze, mindig lusta volt, de ezúttal egyáltalán nem akar semmit, se otthon a családi életben, se a rendőri munkájában tenni. Cseppet sem veszi komolyan Mooshammer Liesl aggodalmait, még akkor sem, amikor előkerül tavasszal az a bizonyos nyom. Így aztán nem neki köszönhető, hogy az ügy végül érdekes módon, de megoldódik. Körülményes volt a történet, míg végre történik benne valami. Azt gondolom, sokat lendít a sorozat népszerűségén, hogy tv-sorozat is készül a könyvekből. Rém bugyuta, de mégis szerethető társaság ez Niederkaltenkirchenben. 
Habkönnyű, és gyorsan feledhető szórakozást ad arra a pár órára az olvasónak. A sorozat rajongóinak bizonyára ez is fog tetszeni, nekik ajánlom. Én kissé kiábrándultam most. Talán a következő rész eredetibb lesz, jobban sikerül majd.


ITT rendelhető a kiadótól kedvezménnyel! 



     

Rita Falk: német író, 1964. március 30-án Oberammergau-ban született.

Nyolc éves koráig a szülővárosában élt, majd szüleivel előbb München-be költöztek, onnan pedig Landshut-ba, ahol humanista gimnáziumba járt. Három felnőtt gyermeke van.








Magistra, Budapest, 2024
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156147387 · Fordította: Balla Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése