2024. március 5., kedd

A csere

 



Stefan Ahnhem: A ​csere




                                            






Stefan Ahnhem a korábbi könyveitől egy teljesen független és sajnos egy teljesen más típusú krimivel jelentkezett. Ügyesen felépített pszichológiai thriller ez, amely a svéd szigetvilágban és az amerikai nyugati partvidéken játszódik. Ugyanis párterápiás célzattal egy stockholmi és egy kaliforniai házaspár otthont cserél... Nem igazán bízok én az efféle terápiákban, ahogy várható, nem is lesz jó vége ennek sem.


A történet tehát két helyszínen Stockholmban és Kaliforniában, Santa Cruzban játszódik, felváltva olvashatjuk a történéseket. Carl és Helene önfeledt pihenésre vágyik, ám már érkezéskor érezhető, a házzal sincs minden rendben... Scarlett és férje, Adam, akik élete Stockholmban vesz váratlanul éles kanyart. A két házaspár közötti feszült helyzet és a háttértörténet lassan, mozaikosan bontakozik ki. Idegesítő és kiszámíthatatlan, talán ezek fedik le történet első felét. Intrikák, rejtélyek, ahol senkiben sem lehet megbízni.

Az első gyilkossságra úgy a könyv feléig várhat az olvasó. Addig csak megismerjük a hátteret, a négy szereplőt, a homályos múltjukat. Van ok bőven nyavajgásra, rinyálnak bőséggel a párok, akik várják a csodát. Sosem őszinték egymással, sosem érnek rá igazán odafigyelni a másikra, így egyre feszültebb lesz a légkör is. A páreszédek sablonosan nyűgösek, elég nehézkes volt olvasnom az első felét. A szereplők nem igazán szerethetőek, sőt. 
A problémák persze az új helyen is maranak. Pedig érdekes módon bíznak abban, hogy a hosszabb nyaralás újra összehozza őket, felszítja a kihűlt érzelmeiket. A bekamerázott csereházak is tartogatnak kölcsönösen meglepetéseket az új lakóknak, egyre több furcsa mozzanat lesz a történetben. A szomszédok is fura alakok, nem csupán kíváncsiak. Mindkét helyen lassan, de biztosan egyre komorabb a hangulat, izzik a levegő. Érezhetően robbanás előtti a fokozódó helyzet. A szerző játszik az olvasó idegeivel, bár nem a megszokott módon. 

Stefan Ahnhem új, önálló regénye a pszichológiai thriller kedvelőit biztosan lenyűgözi. Akik a pörgős, izgalmakkal megspékelt véres akciókra vágynak, nem igazán kapják most meg. Az olvasóban is kialakul a gyanú, mi is állhat a háttérben, de a szerző végig ügyesen tartja fenn a feszültséget. A krimi a felétől már sodró, egyre több a meglepetés. Azonban amit igaznak vélünk, egészen más bújik meg valójában az eseményekben. Szerintem lehetetlen megjósolni, mi fog történni a házaspárokkal, bár bizonyos karakterek túlságosan furcsán viselkednek bizonyos helyzetekben ahhoz, hogy reálisan hihető legyen. Néhol kicsit lassúnak is éreztem a történetet, sok volt a házastársi hisztikből. Szóval én nem igazán azt kaptam, amit reméltem a szerzőtől. A skandináv krimi eléggé amerikai lett most. Ugyanakkor nem tántorítanék el senkit a könyvtől, aki még nem ismeri a sorozatot Ahnhemtől, ismerkedésnek megfelel lehet ez a történet.

Ahnhem valóban mesteri módon teremt a végére káoszt az igazság felett. Az idillt felváltja a nyugtalanság, a zaklatott háttérből kibontakozik a valóság. Korántsem az a megoldás, amit várnánk, ez már inkább lélegzetelállító. Ez sokat javít az előzményeken. A történet legjobb pontja az, hogy ez egy valós eseményeken alapuló pszichológiai thriller. Egy rémálom közepébe csöppenünk. Nagyon vártam a megoldást, mi lesz ennek az egésznek a vége. Stefan Ahnhem tud ilyet is írni, de a Fabian Risk-féle történeteire jobban vevő vagyok. Ez nálam nem hagyott igazán mély nyomot, szerintem nem ez az életmű ékköve. Izgatottan várom Ahnhem soron következő krimijeit!




ITT kedvezménnyel tiéd lehet Ahnhem újdonsága!


         

Stefan Ahnhem: Stockholm, 1966. november 24.
Forgatókönyvíró, író.
Debütáló kötete A fantom 2014-ben jelent meg. Ahnhem ezzel lett a 2015-ös Chrimetime Specsavers Award nyertese. A zseniális Fabian Risk sorozata hat kötetből áll.






Animus, Budapest, 2024
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636143459 · Fordította: Dobosi Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése