2024. március 10., vasárnap

Apának lenni

  



Tillmann Prüfer: Apának lenni

Miért van égetően szükség új apákra




                                                    





"Apának lenni a legnagyobb kaland, amit férfi megélhet."




Ebben a könyvben a szerző saját tapasztalatai alapján magyarázza el, szerinte mi a fontos apaként, és hogyan változott az apa szerepe az idők során. A téma azonnal megfogott, egy egészen más, friss és személyes megközelítést olvashattam az apaság témakörében. 
Akaratlanul több emlék is megidéződött olvasás közben. Mennyire másképp éli meg egy férfi az apaságot, és ez nem csak a kapcsolat minőségén múlik. Másképp viselkedik, éli meg egy húszéves az apaságot, és másképpen egy negyvenes. Nagy kihívás, nagy kaland és nagy munka is az apaság. 

 A könyv tartalmilag négy részre tagolódik. Jó egyensúly van az objektív statisztikák és a személyes élmények, tapasztalatok között. Végső soron az apaság egyéni dolog, és nehéz általánosítani. Az sem kétséges, hogy a mai kor más apatipust követel, mint mondjuk ötven, száz évvel ezelőtt. Nyitottabbá tesz, hasznos lehet olvasni kezdő apáknak, de anyáknak is inspiráló lehet. Lenyűgözött a szerző inspiráló gondolatainak összessége, őszintesége. 
Érdekes ötletek vannak itt, néha egészen kevésen múlik a "milyen is egy jó apa" kérdése. Mitől és hogyan tud odaadó, törődő és figyelmes apa lenni, megfelelni a társadalmi elvárások új kihívásainak, elkerülve azok csapdáit. Kell egy hiteles, erős férfi a gyerek életébe, legyen az fiú vagy lány. A szerző kitér erre is, mitől másabbak a fiús apák, mint a lányosak? Nekem a negyedik rész tetszett a legjobban, amiben a szerző saját apaként szerzett élményeinek beszámolója, amelyek igazán viccesek, meglepőek és meghatóak. Négy lánygyermek édesapja, ami ad némi rálátást, tapasztalatot a gyermeknevelésben. Tetszett az is, ahogyan saját gyerekkorának fontos emlékeit és apjával való kapcsolatát megidézi. Néha nem az igazán jelentősnek gondolt események maradnak meghatározó emlékek a gyermek mentális fejlődésében. Ez meglepően igaz. Kétségtelen, hogy az együtt töltött idő, akár egy közös hobbi mindig fontos. Ezekben rejlik a legtöbb hitelesség és a könyv hozzáadott értéke.

Izgalmas kérdéseket feszeget, jár körbe a szerző. Kutatásokkal alátámasztott észlelései önmagukért beszélnek. Könnyen érthető, olvasmányos a szöveg, nem száraz statisztikák halmaza. Meglepő, de igaz megközelítésekről olvashatunk, mint pl: a feminizmus, az apasági szabadság hatása. Továbbra is meghatározó az apa személye, ő milyen mintákat kapott, hozott magával a gyermeknevelésbe. Az is kétségtelen, az anyának eleve van legalább két év előnye ebben. Véleményem szerint továbbra is az anya a legfontosabb a gyermek lelki-érzelmi fejlődésében. Addig az apa alig kap szerepet a gyerek életében. Apának a háttérszerep marad, azaz megfinanszírozni, fentartani a család egyensúlyát anyagilag. A könyvben a szerző azt is leírja, hogyan érezte magát apaként, és mitől lesz egy apa, mai, modern szülő. Bemutatja az apai lét különböző aspektusait. Mikor milyennek kell lennie egy apának?

"Az ifjú apa gyakran magányos vándor a babakocsi mögött. […] A társadalom részben szisztematikusan akadályozza az apákat abban, hogy megtalálják és megélhessék szerepüket. Az apák nem élveznek egyenjogúságot az anyákkal. Még a törvény előtt sem."
 

A gyermek korszakai szerint értelemszerűen ez is változó. Hogyan vehet részt egy apa a gyerekek fejlesztésében anélkül, hogy ne csak a pénz forrása legyen. A kamaszkor is nagy érzelmi hullámvasút, de az is, amikor a saját gyerekünkben ráismerünk önmagunkra. Izgalmas meglátásai vannak, hogyan járulhat hozzá az apák szerepének újrafogalmazásához a nők egyre inkább kiteljesedni akaró folyamata, ami a patriarchátus megszűnéséhez vezet. Tillmann Prüfer a modern apák szerepéről ír – mit is jelent ma apának lenni, és hogyan lehet megfelelni ennek a szerepnek.

"A legnagyobb büntetés minden férfi számára, ha saját tükörképével kell elboldogulnia."

A harmadik rész különösen eredményes lehet a mindennapokban, ahol apa "szerszámosládáját" nyitja ki. Az apák ritkán szólnak bele a nevelési folyamatokba, de bizony kell figyelni. Néha elég a meghatározó apai jelenlét. Tetszik az a szándék is, az érezhető szeretet, amellyel a könyvet megírta. Izgalmas olvasni egy apa énképéről, és arról, hogy ez milyen mértékben befolyásolta az életét. Összességében a könyv nagyon könnyen olvasható volt, és elgondolkodtatott. Remélem, hogy sokan elolvassák és csak ajánlani tudom! Nem csak apáknak.

Kedvezménnyel a kiadótól ITT tudod megrendelni! 






     

Tillmann Prüfer (1974) a ZEIT magazin főszerkesztő-helyettese, író, négy lány édesapja. A magazin hasábjain 2018 óta heti rendszerességgel jelenteti meg nagy népszerűségnek örvendő cikksorozatát, a Prüfer lányait. Két korábbi könyve, az Ez apáé, vagy dobjuk ki? és a Tedd már le végre azt a kütyüt! hamarosan a sajtó és az olvasóközönség kedvence lett. Tillmann Prüfer Berlinben él családjával. Az Apának lenni című könyve a híres Rowohlt Kiadónál jelent meg 2022-ben.


Multiverzum, Budapest, 2024
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156662040 · Fordította: Tallai Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése