2024. március 14., csütörtök

Az első hazugság

 


Ashley Elston: Az ​első hazugság





                                    









"Az a legjobb hazugság, ami a lehető legközelebb áll az igazsághoz.."



Nagy lendülettel indul a történet. A kettős idővonal és a többszörös identitás szuggesztív, vad utazást hoz létre. A cselekmény kellően összetett és intenzív, kiszámíthatatlan, néhol talán már zavaros is. Vannak persze meglepő csavarok a történetben, de ezeket egy kis krimiismerettel, könnyedén kitalálja az olvasó.

Lassú tempójú, sok háttérrel, megismertetve a szereplők múltbeli életét, titkait. Ez ad némi izgalmat, ahogy a múlt kihat a szereplők jelenére. Párhuzamosan több cselekményszál fut, ez az időbeni ugrálás ami néha zavaró. Sok a megválaszolatlan kérdés, karakterépítés nem igazán van.  Aztán a kezdeti lendület alábbhagy, de a végére minden értelmet nyer, a kirakós darabjai összeérnek.

"Miután az első hazugság elhangzott, a legtöbben hisznek benne. Annak kell a legerősebbnek lennie. Az a legfontosabb. Az egyetlen, amit muszáj kimondani."


Evie Porter nem az, akinek mondja magát. Ő bárki lehet, mint később kiderül: Lucca, Izzy, Mia vagy Wendy. A titokzatos Mr. Smithnek dolgozik, mindig egy kitalált, gondosan felépített személyazonosságot kap, ahhoz igazítja a hazugságokból felépített életét. Semmi nem igaz a nő életében. Később mindent megtud a célpont nevéről és városról. Furcsa életet él, a miért lassan derül ki. A könyv nagy kérdése. ki is a titokzatos Mr. Smith? Rutinos krimiolvasóként már a történet első harmadában lett egy halvány gyanúm, és lőn! Valóban az lett az, akire tippeltem.

Most új feladatott kapott Evi, és a legjobb formáját kell hoznia. Nem követhet el másik hibát, mint legutóbb. Ryan, az új célpontja és barátja, akivel megtörténik az, amire nem is gondol. Szerelembe esnek, Ryan elhiteti vele, hogy az élet más is lehet. A lány előtt felcsillan egy normális élet reménye. Van kiút a hazugságokból? Evie „igazi kiléte” végig kérdéses. Némi izgalmat hoz a történetbe, hogy a lányt a titokzatos Mr. Smith többször is teszteli. Meglepő helyzetekbe keveri, váratlan feladatokat ad neki. Mindig akad valami váratlan, bár lassan kapjuk az információkat. Kár, hogy nem derült ki számomra, miért is Ryan most a kiszemelt célpont, avagy Evie hogy nem tud kilépni ebből az ördögi körből? A hazugságok egye jobban összekeverednek, Evie-nek meg kell védenie múltját, miközben egy biztos, nyugodt jövőre készül.

Nem igazán thriller, feszesnek meg egyáltalán nem mondanám. Jó az alapötlet, de a kidolgozása nem tökéletes. Bár ahogy egyre jobban belemerültünk a történetbe a szálak is meg lettek kuszálva rendesen. Lassan fogalmam sem volt, ki kivel van, ki kicsoda is igazán. Az olvasót jól félrevezeti többször is a szerző. Első kötetnek elmegy, érezhetően nagyot akart. Nem váltja meg a krimi műfaját, inkább logikai feladvány ez szórakoztató módon. 
Kétségtelen nem a legjobb a műfajában, de volt ettől rosszabb, gyengébb is az olvasmányaimban. A történet ismerős, volt már hasonló. Kikapcsolódásnak jó, nem tocsog a vérben, nem körömrágósan izgalmas, igazi agymunka, ahol a vége azért meglepett…Csak az a bizonyos csavar a végén sajnos már nem tudja igazán feldobni az egész sztorit. Nem igazán krimi, de érdekes, egyedi a történet. A pletyka vagy T. M. Logan Hazugság krimije jutott eszembe olvasás közben. Ajánlom a gondolkodós, lassan építkezős regények kedvelőinek. Reese Witherspoon könyvklubjának ajánlásával.




ITT megvásárolható kedvezménnyel, akár E-könyvben is kapható! 



     


Ashley Elston számos ifjúsági regény szerzője, műveit huszonhárom nyelvre fordították le. Hosszú évekig esküvői fotós volt. Ez az első felnőtteknek szóló regénye. 




General Press, Budapest, 2024

328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634528319 · Fordította: Fügedi Tímea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése