2023. január 18., szerda

Telegraph Avenue

  Michael Chabon: Telegraph Avenue




                                                     







Michael Chabon mestere a szavaknak, tehetséges író. A Telegraph Avenue Chabon nyolcadik regénye. A kötet leginkább a Kavalier és Clay bámulatos kalandjai-t idézte nekem. Szóviccek és pazar hasonlatok, játékos kikacsintások az olvasóra, jellemzik mondatait. Jól illeszkedik az események sorába a zene, filmes háttér, ami szórakoztató és izgalmas. Ezért is figyeltem fel a könyvre, ami most először jelent meg magyarul. Michael Chabon regénye eredetileg 2012-ben debütált Amerikában. 



A 2004-ben játszódó történetfolyam visszarepít hangulatával az 1970-es évekre. A korszak miatt is izgalmas és színes a regény. A több szálon futó sztori fergeteges és szomorú is egyben. Két régi barát, a zsidó származású Nat, és a fekete bőrű Archy a főhőseink, valamint a feleségek. Ők üzlettársak is, közösen üzemeltetnek egy használt bakelit lemezeket forgalmazó boltot. A bonyodalom ez esetben az, hogy veszélybe kerül a közös lemezbolt: néhány ex-NFL-sztár, azt tervezi, hogy egy új, szuper boltot épít a közelben, és ezzel kiszorítja őket az üzletből. A regény helyszíne Oakland és Berkeley, Kaliforniában, amit a Telegraph Avenue választ ketté. Ez a feketék lakta városrész és a gazdagabb fehérek lakta övezet találkozási pontja. A történéseket végig átlengi a nosztalgia és egy kis finom humor. A szöveg sodró lendületű, ami a remek fordításnak is köszönhető. Pék Zoltán ezúttal is mesterien adja vissza a történések hangulatát, hátterét. Gördülékeny és olvasmányos, nem riasszon el senkit a viszonylag nagy terjedelem.

                 

          

Egy részletgazdag, egészen filmszerű eseménysor bontakozik ki, ahol a szálak szépen egybefonódnak a végére. A boldogságot és önmagukat keresik a szereplők, megnyugvást, lelki békét. Egy másik történetből a két feleség története bontakozik ki. Aviva és Gwen is barátnők, ők is közös vállalkozást visznek, bábaként dolgoznak. Azonban egy otthonszülés balul végződik, így komoly megpróbáltatások várnak az asszonyokra. Különösen itt bukkannak fel a faji kérések és azok háttere, ami elgondolkodtató. Egy újabb történet Luther Stallingst, Archy apját mutatja be. Luther valaha B-filmes kung-fu sztár volt, ám igazi karrierjét a drogok elvették. Itt apa-fiú kérdésekre keressük a válaszokat. 



Barátságok, szerelmek, a drog és a politika mellett a zene filmek adnak színes hátteret. Ezek végig hangsúlyosak a regényben, amit kifejezetten amerikai történetnek éreztem. Az eposzi méretű könyvben nekem Julius sorsa tetszett. Ez a rész Nat és Aviva 14 éves fia valamint új haverjáról, Titus-ról szól, aki váratlanul Texasból bukkant fel nagyanyja halála után. Kiderült, hogy Titus Archy rég elveszett fia. Érkezése felbolygatja a múltat, az utolsó csepp a pohárban Gwen és Archy kapcsolatában. A két fiú a felnőttéválás rögös útján bolyong. A karakterek mindegyike érdekes háttérrel bír. Chabon alaposan elmélyül a művészet, a faji és szexuális kérdéseiben.


Chabon írása elképesztően részletgazdag. A jazz és a funky előadók sokasága mellé a korszak filmes idoljai is feltűnnek. A zeneszámok az emberi lélek hangjaival csengenek össze. Szellemes és együttérző történet, kellően egyedi, ami a valóságot mutatja meg. Megindító, modern kori mese, ami magával ragadja az olvasó lelkét.




ITT megvásárolhatod kedvezménnyel a könyvet!



                  


Michael Chabon Pulitzer, Nebula és Hugo-díjas, az egyik legnagyobb élő amerikai regényíró. Washington D.C.-ben született 1963-ban, és Pittsburghben járt egyetemre. New Yorkban él, négy gyerek édesapja, házastársa Ayelet Waldman író. Könyvei a 21. Század Kiadónál: Ragyog a hold (2017), Kavalier és Clay bámulatos kalandjai (2019), Fenegyerekek (2021).

Eredeti megjelenés éve: 2012


XXI. Század, Budapest, 2022
510 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635682997 · Fordította: Pék Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése