2023. január 10., kedd

Nézz félre!

Jeffrey Archer: Nézz félre!
(William Warwick 3.)





                                                      






William Warwick harmadik kalandja is olvastatta magát. A jó családból származó nyomozó munkáját felettesei is elismerik, így nyomozó-főfelügyelőnek léptetik elő. Ezzel egy új feladat, komoly kihívás vár rá, ami veszélyeket is hordoz magában. A belső ellenség, a rendőrségi korrupció ellen harcol. Mindezt a Lord Archertől megszokott fordulatos cselekményben, könnyed humorral, és egy végső tárgyalótermi ütközet során olvashatjuk. Tetszett, hogy Warwick apja, a híres és sikeres védőügyvéd is fontos szerepet kap a történetben. Jeffrey Archer valóban mesteri mesemondó, aki pontosan tudja, hogyan vonja be olvasóit a történetbe.


Az események több szálon futnak, a korábbi Archer-kötetekből már ismert elemek és szereplők is felbukkannak. Ahogy halad előre az események sora, úgy válik egyre pörgőbbé, szövevényesebbé a regény. Műkincsek, aukciók, tolvajok, cseles lehúzások és egyéb apróbb bűnesetek színezik a történéseket. William Rebecca Pankhurst és Nicky Bailey nyomozókkal együtt alkotnak csapatot, ami több izgalom forrása is lesz. Summers nyomozó megfigyelésére összpontosítanak, aki egy fiatal tiszt, azonban az életmódja látványosan meghaladja a jövedelmét. A bonyodalom a szerelemből adódik, ugyanis Nicky beleszeret a megfigyelt személybe. Ez külön is egy erős szál a történetben, aminek a lezárása elég drámaira sikerült a végén. Eközben a hírhedt drogbáró, Assem Rashidi bíróság elé áll, ahol az idősebb Warwick, és nővére Grace képviselik a vádat, míg Warwick felügyelő Rashidi ellen tanúskodik... A történet elsődleges fókuszában ez a jogi eljárás és a tárgyalótermi dráma áll, erős és jól kidolgozott karakterekkel, feszültséggel. Warwick rádöbben, hogy még a törvénytisztelő polgárok is hajlamosak néha szemet hunyni bizonyos dolgok felett. Erre is utal a könyv címe.

Kapunk meghökkentő képeket az angol börtönéletről, William és felesége, Beth és az ikrek élete is nyitott könyv az olvasó előtt. Archer már a Clifton-krónia sorozattal is bizonyította, mennyire eleven, mozgalmas képekkel tudja elénk varázsolni az ilyen családi-sagákat. Karakterei erősek, jól felépített történetben mozognak. Úgy tűnik, Archer beilleszkedett egy sémába ezzel a sorozattal, amely két vélhetően egybeeső bűncselekményt és egy végső, nagy cliffhanger-t tartalmaz, amelyet a következő kötetben kell majd szereplőinknek megoldani. Remek kikapcsolódás, jól szórakoztatott Archer elegánsan könnyed angol humora a szereplők közötti beszélgetéseikben. Tetszett a számtalan visszautalás, ezért is javaslom, hogy sorrendben olvassák a sorozatot. Sokkal hatásosabb úgy az egész. A kellően meglepő befejezés amivel tovább viszi a cselekmény szálait a következő regénybe mindent vitt. Jól megírt és lebilincselő ez a történet is. Várom a folytatást.



ITT megvásárolható kedvezménnyel a könyv! 


                      
Jeffrey Archer: 1940. április 15-én Londonban született
Lord Archer-t híres íróként ismeri a világ, de konzervatív politikusként is szép pályaívet futott be. Élete is regényes. Politikus még a börtönt is megjárta, ám írói pályáját ez sem törte meg.
A Clifton-krónika sorozatot 2011-ben kezdte írni, 71 évesen. Archer 32 éves koráig egy sort sem írt. Első regénye 1975-ben jelent meg Se több, se kevesebb címmel. 1979-es regénye a Párbaj jogait már hárommillió dollárért vette meg a kiadó. A sikerre jellemző, hogy Angliában a megjelenés hetében egymillió példány talált gazdára. Több novelláskötetnek is szerzője (S ezen áll egy mese, Egy tegez nyílvessző, Tucatnyi félrevezetés).
Photo © Broosk Saib

General Press, Budapest, 2022
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634526407 · Fordította: Tóth Bálint Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése