2023. január 14., szombat

A Mészáros és az Ökörszem


Alaina Urquhart: A Mészáros és az Ökörszem





                                        






A tavalyi év végén megjelent igényes kivitelű krimi, elég ambivalens érzéseket hagyott bennem olvasás után. Lehetett volna ez akár nagyon jó is, az átlagból kiemelkedő, de érzésem szerint sok lehetőség maradt a történetben. Legtöbben hibaként a hirtelen lezárást emelik ki, azonban még legalább száz oldal kerekebb, kidolgozottabb krimit eredményezhetett volna. Ha nem is tökéletes, de elég izgalmas és lendületes, rövid krimit kaptam. 


          
Maga a szerző személye is figyelmet érdemlő. Urquhart szakmáját tekintve boncmester, ahogyan a krimi egyik főhőse is. Lényegében ügyes bemutatkozás, hiszen kellően borzongató, fordulatos, rövid fejezeteivel olvastatja magát, látványos, filmszerű képeivel erős hatást ér el. Különleges a gyilkos és a boncmester közötti kapcsolat, ami elég meghökkentő. A történetben rejtőző csavar így roppant eredeti, rutinos krimiolvasóként is meglepett. Igazán gyors lefolyású macska-egér játék bontakozik ki az olvasó előtt.


Egy sorozatgyilkos garázdálkodik New Orleansban és Dél-Louisiana mocsaras vidékén, ami ismét egy pozitívum, a különleges helyszín, ami az atmoszférát emeli. Érdekesek a gyilkos szemszögéből elmesélt fejezetek, valósággal belelátunk a fejébe. Az mindig izgalmas, hogy mitől lesz valakiből szörnyű pszichopata sorozatgyilkos. Az igazán jó thriller sorozatgyilkossal nekem a 4MGY (J. D. Barker) vagy a Nevem Pilgrim (Terry Hayes) volt. Nekem a thriller műfajában ez a kettő az etalon. Ez a krimi, bár van benne potenciál, de azt a szintet nem éri el.

Az összetett háttér, a rövid, filmszerű fejezetek és a meglepő kapcsolat emeli ki a közepes krimik közül. A néhol véres és hiteles leírások a boncteremből, igen keveset hagynak az olvasó képzeletére. Urquhart a törvényszéki patológiában szerzett gyakorlatát ügyesen felhasználja, meggyőzően ír. Chris Carter olvasóit juttatták eszembe. Nekik kifejezetten ajánlom ezt a történetet, hiszen Carter krimijei talán ettől is agyafúrtabb, véresebb írások. 

Urquhart kezdő létére olyan stílusban írt, ami nem hatásvadász, de borzongatóan valós. A brutális sorozatgyilkost egy elszánt orvosszakértővel szembeállítva elég ütős lett a történet, hibái ellenére is. Itt-ott túl sokat bíz az olvasó képzeletére, a két fő karakter sem eléggé kidolgozott, hiszen a szerző nem bír még igazi rutinnal a krimiírás területén. A lezárás egyértelműen átvezet egy lehetséges folytatásra. Aki egy olvasmányos, sötét thrillert keres, annak azért biztosan jó választás.






A krimi ITT megvásárolható kedvezménnyel.












XXI. Század, 2022
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635682959 · Fordította: Beke Zsolt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése